ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Официално: Вижте странния формат на "Първа професионална лига“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:29 / 07.06.2016Коментари (2)4902
© Булфото
14 отбора ще участват в новия елитен шампионат, който ще носи името "Първа професионална лига". Първенството ще стартира на 30 юли. Това стана ясно след последната среща между професионалните клубове, работната група от Българския футболен съюз и холандската фирма "Hypercube" (консултант по проекта).

Специалистите от Холандия представиха на клубовете 3 различни варианта за формата на новия шампионат, като разясниха на присъстващите предимствата на всеки един от тях.

След подробната презентация, клубовете решиха чрез гласуване и избраха с пълно единодушие формата.

Първенството ще се проведе в 2 фази. В първата, отборите ще изиграят общо по 26 мача всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени съгласно класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в турнирите на УЕФА в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки) и долна група, състояща се от 8 отбора.

Долнага осмица ще се състои от 2 групи по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача всяка, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу вторият от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен.

Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си, които ще определят кой от тях има право да предизивика последният отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и, ако го победи, ще заеме неговото място в Европа.

Четирите отбора от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още 2 помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-ниската дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от "Б" ФГ.

Двата отбора, които победят също играят 2 мача един срещу друг, победителят си запазва мястото в първа лига, а победеният ще трябва да играе бараж срещу третия в класирането от втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза.

Клубовете гласуваха единодушно и за осъществяването на периодичен контрол и инспекция на терените, който ще се провежда на всеки 3 месеца от специална комисия с представители на ПФЛ.

Правилото за играч до 21 г. засега се запазва и предстои да бъде обсъдено от Изпълнителния комитет на БФС.

Форматът на "Втора професионална лига" се запазва в същия вид с 16 участника, които играят 30 мача всеки срещу всеки на разменени гостувания. Първият в класирането получава директно право за участие в "Първа професионална лига" през следващия сезон, вторият и третият играят баражи с определените в пресявките отбори от елита. Последните 4 отбора във втора лига отстъпват своето място на четирите шампиона от "В" групите.

Правилото за участие на млади играчи във "Втора професионална лига" също ще бъде обсъдено и решено от Изпълнителния комитет на БФС, но решението, до което достигнаха клубовете, е за задължителни двама играчи до 21 год по 45 мин минимум на терена.

Новите формати и всички промени в Първа и Втора професионални лиги ще бъдат предложени за одобрение от страна на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Ден по-рано в сградата на БФС се проведе Бюро на Изпълнителния комитет в присъствието на президента Борислав Михайлов, първия вицепрезидент Йордан Лечков, вицепрезидентите Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов (с пълномощно), както и членовете на ИК Наско Сираков и Румен Вълков.

Бюрото на Изпълнителния комитет одобри предложенията за състав на постоянните комисии към БФС за сезон 2016/2017. Приет беше и съставът на ранглистите за делегати и съдийски наблюдатели за следващия сезон. Като точка от дневния ред бе разгледането и прието предложението за промени в наименованието и формата на професионалните групи, като от 30 юни 2016 г. "А" и "Б" група прекратяват съществуването си, отменя се и Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/2016.

От 1 юли 2016 г. се създават:

Първа професионална лига от 14 отбора

Втора професионална лига от 16 отбора

Трета лига от клубове с аматьорски статут в състав от четири (4) регионални групи, съгласно административно-териториалното деление на страната.

Бюрото на ИК предлага на Изпълнителния комитет да покани в състава на Първа професионална лига 14 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи. В състава на Втора професионална група са поканени 16 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи, както и от "В" футболни групи до попълване на състава. Възлага се изготвянето на Проект за Наредба за първенствата и турнирите в Първа и Втора лига, както и в аматьорските групи на БФС за сезон 2016/2017.

Още по темата: общо новини по темата: 61
07.06.2017
01.06.2017
29.05.2017
27.04.2017
15.04.2017
09.04.2017
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Бой на негри в тъмна нощ. Това ще представлява новата лига. Направете си ги 14 или 16 отбора и при разменени домакинства се изиграват мачовете. Това е доказано че е най добре още от както се играе в България футбол. Холандците да играят както си искат.Чужденци омотаха държавата ни сега и футбола.
на 07.06.2016 г.
+1
 
 
Браво отлично! Нищо не разбрах! Значи най добрия от втората осмица след като е изиграл близо 40 мача в знайни и незнайни елиминации и баражи,ще получи правото да предизвика най-слабия от първата шестица и в директна елиминация да му отнеме правото да играе в Европа! Божествено е това щом и седмия има шанс за Европа предполагам че холандците са решили да ни отпуснат 2 квоти за шампионска лига и 4 за Лига европа. Който го е измислил това е пълен идиот но слава богу че са го гласували единодушно. Сега вече оправдавам нашите собственици които освободиха всички играчи и взимат бразилци без проби защото и ние трабва с нещо да допринесем за този карнавал. С нетърпение чакам 30ти.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: