ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Италиански журналисти: Защо наричат Пловдив "Българската Флоренция"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:08 / 14.11.2014Коментари (16)12278
© Plovdiv24.bg
Посланикът на Република България в Италия Н. П. Марин Райков даде интервю за италианското Радио РАИ 1 относно избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. 

В изказването си той подчертава значителното историческо наследство на града и неговия безспорен потенциал да допринесе за културното богатство на Европа в партньорство с италианския град Матера. Ето и българския превод на интервюто: 

- Защо наричат Пловдив Българската Флоренция?

- Древният Филипополис, градът на Филип Велики, вторият по големина град в България притежава наистина внушителна история. Кръстопът на различни народи още от древността, градът достига най-големия си блясък, когато става столица на римската провинция Тракия с над сто хиляди жители. 

Към тази епоха се отнасят и най-забележителни паметници - идеално съхранен театър с капацитет от 7000 места, който и до днес е сцена на различни представления, на които могат да се наслаждават жителите и гостите на града, стадион с 30 000 места, многобройни базилики и акведукти. През последните години бе реализиран мащабен проект за консервация и реставрация на римското архитектурно наследство - достатъчно е да споменем експозицията от раннохристиянски мозайки, разположени на площ от над 2000 квадратни метра, намерени в епископската базилика.

Пловдив винаги е носил духа на срещата между Запада и Изтока и наскоро бе нареден от престижния пътеводител "Лоунли планет" сред десетте дестинации за 2015 година пред градове като Виена, Торонто и Шанхай.

- Говорим по-скоро за град на изкуствата или за място, където се срещат и съжителстват различни етноси?

- И двете твърдения са верни, но има и нещо друго. Следва да се подчертае, че Пловдив е освен всичко модерен индустриален център и важен фактор за децентрализацията на българската икономика. В този смисъл развитието на културната индустрия и социалната интеграция са възможни благодарение на силната подкрепа от страна на чуждестранните фирми и инвестиции.

Що се отнася до етническата и религиозна търпимост в Пловдив, ще вметна, че в основата на кандидатурата на града стоеше мотото "Заедно" - можем да говорим за дълбоко вкоренена у самите граждани традиция. В земите на днешния град са съжителствали тракийци, гърци, римляни и така до наши дни. 

Днес в града съжителстват мирно православни християни, католици, мюсюлмани и представители на много етноси.

- Какви ползи ще донесе на Пловдив това да бъде европейска столица на културата през 2019 година? Имате ли общи проекти с италианския град Матера?

- Културното наследство на Пловдив, но и като цяло това на България, е за съжаление все още малко познато в Европа. За нас да бъдем първа Европейска столица на културата е шанс да разкрием своя потенциал. Разбира се, че съревнователната фаза Пловдив разви проекти с всички градове-кандидати от Италия. Истинската работа с Матера започва сега и аз знам, че на кмета на града предстои да посети Пловдив до края на месец декември, за да развие допълнително проектите, обединяващи двете кандидатури.

- Италия е третият икономически партньор на България. Кои са основните отрасли в това отношение?

- Само в Пловдивска област италианският бизнес е създал над 7000 нови работни места, благодарение на представителството на Конфиндустрия. Този факт превръща Италия в един от стратегическите партньори, главно по отношение на сектори като земеделие, винопроизводство, текстилна промишленост и обзавеждане. За съжаление все още няма мащабни промишлени проекти, приоритет засега на немски, американски и френски фирми.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
България е част от историята на Пловдив ... цитат 70 % от световното изкуство е в Италия от което, 80 % във Флоренция...
+2
 
 
Пловдив си е Пловдив! Венеция си е Венеция! Моля...
+2
 
 
Флоренция е доста по-назад от Пловдив в почти всяко едно отношение. Който е ходил във въпросния италиански град може да го потвърди. Единствения проблем на пловдивчани са ниските заплати и пенсии, а от там идва и ниското самочуствие, и самоподценяването...
+17
 
 
Аз пък много се дразня на такива сравнения- "българската Флоренция", защо не- италианският Пловдив..?!. Пловдив си е Пловдив и няма нужда от подобни епитети.
+12
 
 
Пловдив не е града на Филип...той просто е бил под негово ръководство в определен период от дългото си съществуване!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: