ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив смазал конкуренцията с 8:4 в битката за Европейска столица на културата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 08.09.2014Коментари (19)14125
©
8 срещу 4 гласа. С такава смазваща преднина Пловдив е спечелил в петък надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година. 

Журито бе съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. Представителят на Естония обаче не гласува заради заболяване.

На 5 септември на официална церемония в зала "Средец" в Министерство на културата председателят на международното жури Стийв Грийн обяви Пловдив за победител в надпреварата за престижната титла Европейска столица на културата сред останалите финалисти Варна, Велико Търново и София. 

За първи път в историята на инициативата България ще излъчи своя Европейска столица на културата през 2019 г. Номинацията на Пловдив ще бъде официално потвърдена от Европейската комисия през май 2015 г. 

Общинска фондация "Пловдив 2019" искрено благодари на всички партньори, институции, граждани, доброволци, членове на екипа си и на всички, които повярваха в мотото ЗАЕДНО и направиха възможно Пловдив да стане Европейска столица на културата. 

"Вярваме, че именно духът на ЗАЕДНОСТ и сплотеност са това, което ни помогна да стигнем до тази титла. Ще продължаваме да работим за това да сплотяваме града си, да показваме очарованието му, да подпомагаме културния живот и да го популяризираме по цял свят. ЗАЕДНО! Благодарим за подкрепата, вярата в нас и хилядите благопожелания! 

Искрено поздравяваме Варна, Велико Търново и София за невероятната работа. За нас беше истинско вдъхновение да се съревноваваме редом с толкова достойни конкуренти", заявяват от "Пловдив2019"! 

Журито беше в състав Ану Кивило (Естония), Георги Тошев (България), Улрих Фукс (Германия), Джорди Пардо Родригес (Испания), Елизабет Витуч (Австрия), проф. Ивайло Знеполски (България), проф. Камелия Николова (България), доц. д-р Людмил Вагалински (България), д-р Сузана Фишер (Словения), Мария Кашукеева (България), Норбърт Ридл (Австрия), доц. д-р Светлана Христова (България), Стийв Грийн (Обединено кралство).

То високо оцени концепцията ЗАЕДНО, амбициозните цели и артистичната програма на Пловдив и видя в града потенциала и капацитета да реализира проектите си и да се превърне в културно средище на високо европейско ниво.

Минути след обявяването радостната новина за Пловдив обиколи медиите и социалните мрежи. Поздравления бяха получени от най-различни български и международни институции, от италианските градове кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г., от граждани, доброволци, партньори. Андрула Василиу - Европейски комисар за образованието, културата, многоезичието, младежта и спорта - коментира номинацията на Пловдив:

Уверена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значително дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата.

Кметът на Пловдив Иван Тотев силно развълнуван от отличието коментира:

Горди сме, че именно Пловдив ще е първият български град, удостоен с най-престижната титла в областта на културата. Успеха дължим както на екипа на "Фондация 2019", така и на всички наши партньори и съмишленици, които повярваха в каузата и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Готови сме да поемем отговорността да бъдем културна столица на Европа и да представим достойно България пред Европа и света през 2019 г.



Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Съмнявахте ли се? Недейте! Ние сме най добрите!
+3
 
 
Чудесно, невероятно! Но нека не забравяме, че реалността е бедност, безработица, безбожни данъци и всеки, който си вземе дипломата, гледа час по-скоро да избяга зад граница... Не се ли промени това, пак ще се провалим, както през 1999 г. Дано животът в Пловдив се подобри, това е най-важното.
+2
 
 
Дано да има театър до тогава? И разкопките около пощата и другите проекти са завършени и подготвени за събитието. Ако оправят и настилката около площада на пощата, че сега с тия разбити плочки само ще се излагаме. А "старгейт" има крещяща нужда от почистване, че е покрит с мръсотия и има спукани тръби вътре. Много работа има за 5 години да се направи, дано и хора да я свършат се намерят
+5
 
 
На София само метрото и е европейско, другото е пълна цигания :)
+1
 
 
Определено е заблуда, че в София животът е европейски...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Женски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: