ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Иван Цветков: Ботев има всичко да е шампион
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:54 / 23.07.2013Коментари (5)4517
© Plovdiv24.bg
Голмайсторът на Ботев за миналия сезон Иван Цветков е големият липсващ в отлично представящия се състав на Станимир Стои­лов това лято. Благоевградчанинът който в края на август ще навърши 34 години, се подложи на операция в Германия, за да ре­ши проблема с контузия, която го тормозеше от месеци. Преди дебютния двубой за ново­то първенство срещу бившия му отбор Левс­ки Цветков получи и наградата на "Мериди­ан Мач" от класацията "Топспринт" за най-добър футболист през сезон 2012/2013. След това отговори и на въпросите към него.

Иване, честито! Спечели класация­та на "Меридиан Мач" за най-доб­рия футболист през изминалия шампионат. На как­во отдаваш успе­ха?
- Явно хората са оценили това, което съм показал. Това може само да ме радва. Бла­годаря на всички, които са гласували за мен, както треньори, ре­портери на вестни­ка, така и на феновете. За мен е чест да получа такова признание.

След теб оста­наха футболист №1 на България Георги Миланов, на­ционалът Георги Илиев, талантът Тодор Неделев и гол­майсторът на пър­венството Базил де Карвальо. С какво ги изпрева­ри?
- Мисля, че всички тези футболисти, ко­ито изброи, по някакъв начин изиграха много добри мачове и поддържаха ниво цял сезон. Но явно хората така са преценили и съм събрал най-много точки.

Кажи как­во става с теб? Знаем, че вече хвърляш па­териците след опе­рацията, как ще продължи твоето възстановяване и кога феновете на Ботев (Пд) могат да те видят отново на терена?
- Трябваше четири седмици да съм с патерици, но те вече минаха. Започвам да се възстановявам и да се подгот­вям по тренировъч­ния режим. Разбира се, в началото ще е по-леко. Много зави­си от възстановява­нето, кога ще вляза в ритъм. Загубил съм мускулна маса и кондиция. Надявам се до 30-40 дни да започна да играя. Хвърлих по-рано па­териците и се надя­вам по-скоро да съм готов.

На тази въз­раст имаш ли ам­биции за още ин­дивидуални наг­ради и постиже­ния?
- Най-важно е да съм добре със здравето. 14-15 го­дини не съм имал тежки контузии и не съм отсъствал дълго време от те­рените. Разбира се, сега се случи в лош момент за мен лично, но най-важ­ното е как ще про­дължа да играя. За един нападател е трудно след 32-33 години, тъй като се губи бързина и повратливост. А при нас тези компоненти тряб­ва да се задържат. Най-важна е под­дръжката на футбо­листа. За мен най-хубавите години на един футболист са от 27 до 32.

Как ти се вижда българското пър­венство?
- Мисля, че нега­тивното ние сами си го създаваме, а хубавите работи не ги вижда­ме и това ще е още доста години, докато мантали­тетът ни се промени. А ние сами трябва даси го променим като нация. Трудно е, тъй като не всич­ки отбори са с пари и имат възможност да се развиват. Но мисля, че трябва да гледаме напред и позитивно на неща­та.

Защо се получи тази дупка в Левс­ки?
- Всичко тръгна от мачовете с Берое и Славия. Левски отдавна не е печелил нищо и им се е отразило психологически. Нуждаеха се от титла, за да се отърсят от негати­визма, но късметът пак им обърна гръб. Но всичко си беше в техни ръце. Те са Левски - отбор-име за българския фут­бол. Там ще се опра­вят нещата. Всичко е въпрос на време.

Много футболни специалисти вече дават прогнози, че Ботев е фаворит за титлата. Ти как мислиш?
- Рано е да се го­вори какво е състоя­нието на отборите. Ботев (Пд) има го­лям потенциал. Мис­ля, че имаме всичко да сме шампиони. Всичко зависи от нас. Всичко е изряд­но, като публика, клуб, треньори и иг­рачи. Но да не заб­равяме, че трябва и постоянство. Дай Боже, ако поддър­жаме постоянство, няма кой друг да е шампион.

Мъри ли е най-важната част от формулата на успе­ха?
- Мисля, че той и всички треньори около него, футболисти и ръководство. То­ва е формула­та. Един чо­век не може да успее сам във футбола. Но Мъри е Специален. Той виж­да нещата някак си напред. Просто знае много, знае как и най-вече как да го постигне.

Ще успее ли стратегията на ръ­ководството на Бо­тев (Пд) до 2-3 го­дини да наложи футболисти от школата, като се има предвид, че сега в състава има доста чужденци?
- Пример е Тодор Неделев. Не само за тези в Ботев (Пд), но и в България. Такива като Тошко са голя­ма рядкост. Уникален талант. Аз при­мерно в Холандия гледах Снайдер и Ибрахимович като млади. При Неделев майсторството също е вродено като при тях. Дано момчето има късмет и попад­не на добър отбор и треньор и дано раз­вие това, което трябва да развива.

Време ли му е вече да излезе из­вън граница?
- Време му е, ако попадне на подхо­дящ отбор. Най-доб­ре е да излезе, но на точното място.

Ти попадна в сметките на Лю­бослав Пенев за националния от­бор, където бе с Георги Миланов, Александър Тонев и Иван Ива­нов. Те вече са част от по-големи клубове, Любо ли е ключът за успеха им?
- Аз бях малък пе­риод в националния отбор - 2-3 дни. При Любо Пенев си ли­чи, че всичко е на високо ниво.

С какво мисли Иван Цветков да се занимава след футболната си ка­риера?

- Нека приключа с футбола, тогава ще мисля повече. Пове­чето футболисти след кариерата си стават треньори, но тази професия не е лесна. След толкова години във футбола е трудно да излезеш от него.

Още по темата: общо новини по темата: 17
23.07.2013
23.07.2013
22.07.2013
21.07.2013
21.07.2013
21.07.2013
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+11
 
 
Ванка, възстановявай се бързо, че отбора ама крещяща нужда от теб, както и ние феновете.Много липсваш, чакаме те с нетърпение. УСПЕХ, КАПИТАНЕ!
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 23.07.2013 г.
+11
 
 
Защо пък да не сме шампиони ,,к,во ни пречи както е тръгнало не се съмнявам ,че няма да станем имаме най добрите футболисти и най добрия тренер мога само да им го пожелая да бъдат, Ботев завинаги.
на 23.07.2013 г.
+12
 
 
Големец си Иване. Едно нещо му липсва на Ботев да бъде шампион,но до един месец и половина вярвам,че ще запълниш и тази празнота!
+13
 
 
Успех капитане !!! По-бързо завръщане на терена за да може заедно със другите футболисти да вдигнете купата. Ай канари.
на 23.07.2013 г.
+21
 
 
Ботев има всичко да е шампион: защто има великолепни привърженици, има и играчи като Иван Цветков и не само
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев каза кога пуска билетите за реванша с ЦСКА-София
Легенда на Ботев с 353 мача празнува днес
Георги Николов стиска палци за Ботев в Барселона
Дубълът на Ботев обърна Сливен в Трета лига
Балтанов благодари на "жълто-черните" фенове
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: