ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Стоян Колев гони рекорд за най-малко голове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:53 / 08.03.2012Коментари (8)3889
© Plovdiv24.bg
"Черноморец" е истинският феномен на сезона. Няма и спомен от финансовия водопад във времената на Красимир Балъков, но "акулите" са втори - пред ЦСКА и "Левски". И чупят рекорди.

Тъкмо навършил 36 години, Стоян Колев вече е вратар №5 в историята на българския футбол. Момчето от Сливен има 869 минути без допуснат гол! Официалната статистика обаче показва 825. Останалите 44 минути са продълженията в мачовете на "Черноморец". Девет поредни двубоя Колев не е пуснал гол в "А" група. За последно "Славия" му вкара три при победата с 3:2 в Бургас. Всъщност за цял полусезон на "Черноморец" са отбелязани само пет попадения, а Колев пропусна единствено първата среща за сезона - 1:0 над "Калиакра".

За първи път за вратаря се заговори със старта на новия век. Треньорското светило Аспарух Никодимов взе Колев в ЦСКА. Беше в групата дори за гостуването на славния "Милан" за Купата на УЕФА! Тогава "червените" водеха поредния лют дуел с "Левски". И вратарят бе пратен в "Берое" под наем, като цел №1 бе именно да пази срещу "сините". В старозагорския тим срещу канонада на тима от "Герена" Колев бе като многоръкия Шива, а мачът завърши 0:0.

На старта на сезон 2002/2003 вратарят беше избор №3 в ЦСКА. Докато в първия официален мач Стойчо Младенов каза: "Това е моят избор!" Решението взе "червената" легенда Стоян Йорданов, по това време треньор на вратарите. И така кариерата на Колев тръгна стремглаво нагоре. Сега ученикът се нуждае от още 87 минути при гостуването на "Локомотив" (Пд), за да надмине учителя (виж таблицата).

ЦСКА стана шампион, вратарят влезе в идеалния отбор на "Труд" и бе избран за страж №1 на "А" група. Оказа се, че освен добър под рамката е и майстор при изпълнението на дузпи. Не само при ловенето им. Вкара дори в евротурнирите - срещу "Торпедо" (Москва), макар ЦСКА да отпадна.

Единствената чуждестранна одисея на Колев беше в "Оцелул". И там българинът бе избран за вратар №1 на Румъния в тим, който се опълчи на грандовете от Букурещ. Финансови неуредици върнаха Колев в България, а новоизграденият състав на "Оцелул" стигна до титлата през 2011 г. Три пъти вратарят беше на крачка от завръщане в ЦСКА. Размина се веднъж заради мениджъри, веднъж заради години... През лятото и "Лудогорец" го искаше без пари заради възрастта. Трансферът не стана заради исканата сума - 50 000 евро. Днес със сигурност треньорът на "Черноморец" Димитър Димитров е благодарен на шефовете, че сложиха минималната цена на избрания за страж №1 на 2011 г. в България и той си остана в Бургас.

Всъщност вратарите, минали през "Армията", са и сред рекордьорите по серии без допуснат гол. Нелепо попадение в последната минута попречи на наследника на Колев в ЦСКА да направи невероятен рекорд. През сезон 2003/2004 молдовецът Евгений Хмарук нареди осем мача без гол. В деветия "Берое" му вкара гол за по-почетното 1:4 в 90-ата минута. След него Хмарук влезе в нова серия от шест поредни "сухи мрежи".

Сега Колев все още може да се надява да подобри и рекорда за най-малко допуснати голове за един футболен сезон, откакто "А" група е съставена от 16 отбора. По този показател рекордът принадлежи на ЦСКА от сезон 2007/2008, когато титулярният вратар Ивайло Петров допуска 10 попадения в 28 мача. Подобно постижение има и Димитър Иванков през сезон 1998/1999, в който вратарят на "Левски" инкасира 11 гола в 29 мача.

Източник: в. "Труд"

Още по темата: общо новини по темата: 28
13.03.2012
11.03.2012
11.03.2012
11.03.2012
10.03.2012
10.03.2012
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 09.03.2012 г.
+1
 
 
Браво на Стоян! Години наред поддържа върхова форма, а това се постига с много и непрекъснат труд!
+2
 
 
не се завърна защото ония пайтак Шенсой не го поиска,преди да отиде в черноморец седя 1 месец в Пловдив и чакаше да го извика някой.наистина жалко.великите лайнари пак завиждат,друго си е лилчо татарското кюфте нали
0
 
 
Много жалко,че не се завърна при нас,защото е с класи над всичките ни вратари.За мача с акулите по-добре да пази Ставрев.
-1
 
 
стоянчо наш си знаем че си локомотивец но просто базил няма да ти прости.ЗАВИНАГИ ЕДИН ОТ НАС СТОЯНЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ВРАТАР НА ПЛОВДИВСКИЯ ЛЮБИМЕЦ ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ
+2
 
 
Пожелавам си за да му удължим рекорда на Стоян да ги праснем 1:0 с гол в 91 мин.
+2
 
 
А великите канари му вкараха 2 само за един мач на тоя рибок!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Дубълът на Локо с домакинство на стадион "Пловдив"
Томаш изгледа внимателно двете асистенции на Бирсент Карагарен
"Числата" са един от най-неудобните съперници на Локомотив Пловдив
Пловдивското дерби се отдалечава… засега
Шамари, юмруци и шутове в съблекалнята на Берое след мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: