ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Днес представят юбилейната книга на ПФК Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 23.02.2012Коментари (7)2996
© Plovdiv24.bg
Днес, 23.02, историкът на ПФК Ботев Пловдив Румен Минков ще представи третото си поред юбилейно издание свързано с историята на любимия ни клуб. Книгата е озаглавена "100-годишен юбилей - Ботев Пловдив". Всеки, който желае да стане свидетел на този исторически момент, може да дойде в Народна библиотека Иван Вазов от 18:00 часа и да види изложба от снимков материал и книжни документи.

Премиера на книгата "100-годишен юбилей - Ботев Пловдив" с автор Румен Минков ще е факт oт 23 до 29 февруари в Централно фоайе на НБ "Иван Вазов".

Голяма част от тези паметници на историята ще бъдат показани на "Голямата изложба" (както назовава автора) в градската художествена галерия на центъра на Пловдив, която ще бъде открита на 12 март. Там ще бъдат изложени и всички други снимки от историята на клуба.

Интервю с Румен Минков:

- Пред издаването си на нещо голямо за ПФК Ботев. Можем ли да твърдим, че това е алманахът на историята на Ботев?

- На този етап да. Книгата е преди всичко информатор на само част от това, което аз съм събрал през годините. Но е необходима още работа, не само от мен, но и от клубното ръководство и феновете, за да можем при откриването на реконструирания клубен стадион, в който ще има специален музей, да бъде показано всичко онова, което е свързано с историята на клуба. Убеден съм, че той ще бъде така изграден, че един млад фен на Ботев, след като влезе и го разгледа, вече ще знае историята на клуба.

- От колко години се занимаваш с историята на най-стария клуб?

- Целенасочено започнах през 1977 година, като формалният повод беше предстоящия бенефис на Динко Дерменджиев - Чико. Тогава установих, че ФК Ботев няма написана история. Само след 5 години беше издадена първата книга по случай 70-годишнината на клуба. Тогава имах щастието да се запозная с последния жив учредител - Ненко Пенелов и няколко футболисти от Златния отбор от 1929 година - Станчо Проданов - Зигото, Вангел Каунджиев - Ченгела, Янко Самоковлиев - Пайтака, Кирил Радомиров - Кичо, Димитър Лафчиев - Лафчията и Иван Танков - Жабата. От тогава до сега имам събрани над 2000 оригинални и копирани снимки свързани с Ботев. Имам събрани всички издадени големи годишни календари от 1973 година до сега. В това число имам множество от издадените значки, календарчета, програми, листовки, дипляни, брошури, юбилейни листове, плакати издавани по различни поводи.

- Ще видим ли всичко това в първия музей на клуба ?

- Аз съм заявил пред ръковдството, че всичко събрано от мен ще бъде предоставено на клубния музей.

- Има ли неща, с които лично ти се гордееш през времето, когато описваш историята на Ботев?

- След дълго проучване от учредители и ветерани от 20-те години установихме, че учредителното събрание е на 12 март 1912 година в двора на тогавашната Първа мъжка гимназия (Днешното училище "Димитър Благоев").

- Знам, че ти си кръстник на една от трибуните на Колежа през 60-те години, така ли е?

- Да. Аз съм инициатор на името на трибуна "Слънчев бряг" на южната част на Трибуна Изток. Това име дойде по моя инициатва подкрепено от съучениците ми, които тогава живеехме в квартал "Чайка", който е южно от стадиона (от парка до заведението Мак Доналдс). На северната част стояха "лудите глави" водени от двамата братя от Мараша (за допълнение все още там се събират по крайните фенове на Трибуна Изток).

Източник: bultras.com

Още по темата: общо новини по темата: 50
25.10.2013
04.06.2013
04.06.2013
03.06.2013
03.06.2013
31.05.2013
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Аз бях и си закупих книгата.Това за мен беше един малък празник, още повече, че успях да си взема автографи от автора на книгата, както и от бивши Величия на клуба от близкото и не толкова далечно минало-футболисти.Сладък спомен.Само "БОТЕВ - Пд."
+15
 
 
Румене, желая ти успех в това голямо начинание!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Отлична новина за стадионите на Локомотив и Ботев
Първо в Plovdiv24.bg: Юноша на Ботев с тежка контузия! Претърпя операция в столична клиника
ПФК Ботев: Нека закърмим децата си с тази истинска и безкористна любов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: