ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Създават фондация "Пловдив-Европейска столица на културата"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:32 / 12.07.2011Коментари (10)6697
© Plovdiv24.bg
Създаваме фондация "Пловдив-Европейска столица на културата 2019", съобщи днес кметът Славчо Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Фондацията ще стартира дейността си с бюджет от 100 000 лв. Това са парите, които бяха гласувани преди време за култура. 

Според думите на кмета, това се налага, за има Пловдив сериозен шанс за кандидатурата си. Управителният съвет на фондацията е съставен от 7 души, всичките емблематични фигури за културата на града. Председател е Анастас Бадев, а членове са д-р Марияна Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив, Александър Секулов, художникът Емил Миразчиев, Пенка Калинкова, общинският съветник от ГЕРБ Димитър Атанасов и Валери Кьорненски.

Стана ясно, че общината ще предостави на фондацията помещение, в което те да създадат своя център. Сградата се намира в Стария град и е т. нар. "Синята къща" на ул. "Костаки Пеев" 2. 

Атанасов беше категоричен, че за целта е възложил на зам.-кмета по културата Петя Гогова, фасадата на сградата да се освежи. Той уточни, че на фондацията ще бъдат създадени всички необходими условия за работа, като оборудване, компютри, телефонна връзка и т.н.

Председателят на Общинския съвет Илко Илиев, поясни че предложението за учредяване на фондацията и за приемането на нейните членове се очаква да бъде гласувано на сесията в четвъртък с пълно единодушие. 

"Изключително съм горд, че постигнахме консенсус с всички политически сили в града. Това се случва много рядко", коментира Илко Илиев

Според кмета, желанието на членовете на фондацията е да работят безвъзмездно, въпреки че те ще бъдат "основното ударно тяло", което ще изготви стратегията на Пловдив за европейска столица на културата. И той, както и съветник номер едно изразиха задоволството си, че е избегната политизация на този културен въпрос, който е кауза на цял Пловдив. 

Финасирането на кампанията "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" ще стане с изработване на програма, обезпечена от бюджета на града. Тя ще бъде предложена отново за гласуване на общинска сесия.

Припомняме, че освен Пловдив още 4 български града участват със своите кандидатури. Това са София, Русе, Варна, Бургас. 

"Смятам, че шансовете на Пловдив в тази надпревара са огромни. Все пак живеем в град на 8000 години. Нека не забравяме, че тук е най-добрият Археологически музей в страната, уникалният Античен театър, Граскят дом на културата, както и Етнографският музей, който също е един от най-добрите в България", каза в заключение Славчо Атанасов.



(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано този път наистина довършат в срок и качествено Културния ни дом!! Градът ни изнемогва без подходящи зали за културни събития!! Крайно време е вече!!
0
 
 
До 2019 има 8 г., какви са тия мними фондациики със стари муцуни като Бадев и Миразчиев. И този бюджет от 100 000 лв. как го измислиха, като цяло намирисва работата.
+1
 
 
Прав си др. атанасов! Тук наистина има уникални културни паметници,каквито другаде в България не са и сънували. Но пропускаш нещо много важно - тук си и ти с уникалната си селяния и тъпотия.
+2
 
 
Хайде стига с тези фондации и прочие ....ации!! С това не се гарантира по никой начин изборът на Пловдив за европейска столица на културата!! И като гледам управителния съвет :)))) Смешно!! С изключение на 2-3 лица, какви емблематични фигури са другите?? Иска се лоби и то стабилно и много работа от страна на общината!! Господа общинари фондацията няма да ви свърши работата, която не сте вършили с години!! Вижте на какво е заприличал градът ни !! Оправете го и тогава се напъвайте за европейска столица!! Не прехвърляйте пак топката на друг!! Това, че сме един от най-древните градове в Европа, съвсем не значи, че домакинството ни се полага. Каква съвременна културна столица можем да бъдем без нито едно свясно съоръжение за културни събития!! Домът на културата още е в ремонт /дано го довършат на есен/, античен театър-кошмар /уж с 200хил.лв. ще го ремонтират????/, концертна зала-ако скоро сте ходили сигурно сте се уплашили!! Да не продължавам!! Виж от страна на МОЛ-ове сме супер!! Имаме си та и в излишък!! Така че нека отговорните "фактори" си свършат работата пък тогава да се явяваме на конкурси!!! Като гледам другите български градове кандидати-ако не се стегнем ще им дишаме праха май!!!
+2
 
 
Г-н Атанасов, толкова си жалък с нещастните си напъни. Мислиш като мишка, а не като управленец.
+3
 
 
А какво стана с милионите, които пропуснахме заради закъснението на чиновниците?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: