Кметът: Предлагаме елегантен начин стад. "Пловдив" да стане национален

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (82)
15:38 / 30.05.2011
17650
"Предлагаме на държавата елегантен вариант да превърнем стадион "Пловдив" в национален", заяви днес кметът Славчо Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това стана ясно на днешният брифинг в общината, на който кметът и заместникът му по младежки дейности и спорт Георги Титюков представиха писмото, подписано от тях, което те изпращат до правителството във връзка с реконструкцията на стадион "Пловдив".

Както вече писахме, в писмото се предлага, вместо да се влагат 140 млн. лв. в изграждането на нов национален стадион в София, да се инвертират около 7 пъти по-малко средства, а именно под 20 млн. лв, за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив".

"Ако държавата отпусне тези пари, ние сме готови в името на това да се ремонтира стадион "Пловдив", да дадем една част от собствеността на съоръжението на държавата", каза кметът Славчо Атанасов.

Стана ясно, че според архитектът на стадиона Маринов, нужните средства за реконструкция са между 12 и 20 млн. лв. 

"Не във всички държави националния стадион е в столицата", допълни защитата на аргументите на общината кметът Атанасов. Той припомни, че например в Германия, националният отбор играе предимно на два стадиона, намиращи се в Дортмунд и в Мюнхен. Като пример, градоначалникът даде националният стадион на Бразилия "Маракана", който се намира  в Рио де Жанейро, а не в столицата гр.Бразилия.

"Във тази връзка, най-вероятно утре министър Свилен Нейков и легендарният български футболист Христо Стоичков ще посетят Пловдив, за да огледаме стадиона", уточни пък зам. кметът Георги Титюков.

Вижте писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов, до министърът на спорта Свилен Нейков, до областния управител инж. Иван Тотев и до още други спортни деятели.

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ДЯНКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н НЕЙКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИХАЙЛОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През изминалите дни все по-често се говори и обсъжда намерението на държавата да изгради нов Национален стадион, а средствата, които ще бъдат необходими за изграждането му, ще са в размер на 140 млн. лв.

В тази връзка искам да Ви предложа, вместо да се влагат 140 млн. лв. в едно начинание, което е съпътствано от тромави и тежки процедури по осъществяването му, да се инвестират около 7 пъти по-малко средства - под 20 млн. лв., за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив". Спортното съоръжение безспорно има потенциала да се превърне в Национален стадион и ще привлича зрители от цяла България и чужбина.

Това е вариант, който ще спести на държавата ни средства в дни на криза, и в същото време ще възкреси тънещата в забрава спортна реликва в града под тепетата - стадион "Пловдив". Не бива да се подценява и фактът, че реномирането на комплекса, несъмнено ще доведе до развитието на спорта както в Пловдив, така и в цяла Южна България.

В аргумент на предложението излагам накратко и мотивите си за него:

1.Пловдив е град, разположен в сърцето на България, което прави стадион "Пловдив" еднакво достъпен за спортните фенове от всяка точка на страната.
2.Климатичните условия в града ни са доста по-меки от тези в София (има средно по 33 дни със снежна покривка и мъгла), което е улеснение както за спортистите, така и за верните им фенове.

3.Инфраструктурата около спортното съоръжение допринася за удобството на посетителите му. За целта са изградени множество паркинги, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове, Гребна база и други предимства, сред които е и Международно летище Пловдив, което е само на 5 км от града.
4.За домакинство на финал от Шампионска лига и Лига Европа има изискване за стадион с капацитет от минимум 50 000 седалки, а стадион "Пловдив" разполага с над 53 000.

5.Една такава инвестиция, с която се пестят и средства на българския данъкоплатец, би срещнала широка обществена и медийна подкрепа. Тази стратегически насочена инициатива безспорно ще доведе до разкриване и на нови работни места, което е една сигурна антикризисна мярка и напълно кореспондира със социалната политика на Вашето правителство.
6.Това ще бъде стъпка към прекъсване на процеса на изкуствено струпване на институции и обекти с обществена значимост в столицата. Преместването на Националния стадион в Пловдив е малка крачка към възстановяването на това равновесие.

7.Освен всичко изброено, Пловдив винаги е бил и продължава да бъде един от градовете в България с грандиозни футболни достойнства и успехи, като футболните му клубове са извоювали нееднократна слава за страната ни. Остатъкът от средствата в размер на 140 млн. лв., които държавата е готова да отдели за това начинание, могат да бъдат вложени в реконструкцията и модернизацията на стадиони в други градове, което ще ни даде възможност да кандидатстваме за организиране на Европейско първенство с някоя съседна на нас държава.

Във връзка с горното най-учтиво Ви каним на среща разговор, на която да обсъдим всички възможности и техните предимства и недостатъци за новия национален стадион, която ще се проведе на 17 юни 2011г. (петък) от 11:00 часа в Залата за пресконференции на Гребна база, Финален комплекс, гр.Пловдив. Прилагаме и програма за протичането на срещата.

С УВАЖЕНИЕ,

СЛАВЧО АТАНАСОВ
Кмет на Община Пловдив
 
ГЕОРГИ ТИТЮКОВ
Зам.-кмет "МПСОРС" при Община Пловдив



Виж коментарите (82)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 28
Днес: 20


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).