ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (10) | Вчера (24)
Невероятни обрати и кървави боеве съпътстват дербитата последните 5 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 24.03.2007Коментари (0)3483
© Plovdiv24.com
През последните пет години феновете на Ботев и Локо плакаха от радост и мъка, отборите и играчите минаха през ада и рая в едни от най-невероятните мачове в историята на Битката за Пловдив и най-емоционалните двубои в България и може би на Балканския полуостров. През последните сезони посещаемостта по нашите ширини спадна рязко и дори двубоите между Левски и ЦСКА не могат да напълнят един стадион в огромен град, като София. Локо-Ботев обаче е един от малкото двубои, които пълнят стадионите до краен предел, като цифрите достигат само до 15 000 поради малкия капацитет на стадионите, но това е друга тема.

През последните пет години Локомотив, след няколко години прекарани в Б група, бе върнат в А ПФГ след обединение с кюстендилския Велбъжд, в последствие спечели единствената титла в историята си, игра квалификации за Шампионската лига, бе на минути от класиране в групите на УЕФА, а сега се стабилизира в средата на таблицата на първенството ни.
Ботев, които до преди пет години не бяха изпадали във втория ешалон, изминалата петилетка бе една от най-тежките за фенове, играчи и ръководство. Отбора изпадна на два пъти в Б група, записа трагични загуби от Левски и ЦСКА, 9 години нямаше победа над Локомотив, но този сезон жълто-черните са един от най-силните отбори, като делят първото място в класирането у дома, без изгубена точка.

Страхотни дербита, невероятни обрати, кървави боеве, всичко това сме разгледали относително накратко(доколкото успяхме да съкратим изключителните събития съпътстващи мачовете) в следващите редове. Надяваме се днес Пловдив да изживее поредния празник, а Plovdiv24.com призовава феновете и на двата отбора да се държат прилично в първата Битка за Пловдив в Европейския съюз, като се надяваме да не се повтарят сцените от 24 май 2003г. 

 

26.08.2006 БОТЕВ - ЛОКОМОТИВ 3:2

1:0 Видолов 6'
1:1 Въндев 10'
1:2 Златински(д) 39'
2:2 Видолов(д) 55'
3:2 Саидходжа 77'

Последния двубой между двата отбора, за който е излишно да споменаваме, че беше невероятен футболен спектакъл. Два обрата, две дузпи, червен картон и много емоции на терена и по трибуните. Това бе първата победа на Ботев в дербито от 9 години насам. И този мач не се размина с битки между агитките, като хулиганите си спретнаха меле пред Синдикалния дом.
Мачът започна вихрено и още от началото двамата вратари трябваше да се справят с изстрели на нападателите на противника. В шестата минута Костадин Видолов пое една отбита топка на границата на пеналта, нагласи си я за десния крак и с красив прехвърлящ шут матира Стоян Колев. Явор Въндев обаче бързо върна гола, а до края на полувремето Златински вкара още един гол за Локо от дузпа.
Ботев обаче не се предаде и през втората част Видолов от дузпа и Саидходжа - отново с дейното участие на Костадин Видолов - донесоха първата победа на Ботев за новото хилядолетие. 

 

16.05.2006 ЛОКОМОТИВ - БОТЕВ 0:0

Дербито от преди година е може би най-скучното за последното десетилетие. Все пак на фона на почти всички двубои Славия-Локо София или Черно море - Спартак Варна, срещата бе истинско зрелище. Въпреки липсата на голове, закачките и емоциите преди, по време и след мача бяха на познатото пловдивско ниво.
Най-голяма заслуга за нулевото равенство има Георги Какалов, който пропиля редица чисти положения. Скандалното крило на жълто-черните удари една греда и още един път пропусна сам срещу Камбуров, а през второто полувреме с греда се разписа и Веселин Минев. За Локомотив с пропуски се отличи камерунеца Марсел Еламе, а Златинов също удари греда.
Най-интересното в това дерби не бе свързано с футбола - след края на мача Какалов показа среден пръст на агитката на Локомотив, а Гриша Иванов сви знаме от агитката на Ботев и го развяваше по терена.
Феновете също се разписаха с оригинални идеи. Привърженик на Ботев прелетя с делтапланер над стадиона с огромен надпис "Пловдив е наш", а от агитката издигнаха плакат "За да ви чуем, наберете 032". Черно-белите фенове не останаха по-назад, като преди началото на срещата опънаха над сектора си гигантското знаме с цветовете на клуба и националния флаг. Боеве също имаше, като общо шестима фена свършиха в ареста. 


05.11.2005 Ботев - Локо 1:1

0:1 Котев 65'
1:1 Димитров 81'

Поредната Битка за Пловдив, изпъстрена с много обрати, картони и футболно зрелище. Още от първия съдийски сигнал заваляха опасности пред двете врати. Първи шанс имаха Локомотив, по-късно Караматев за Ботев удари греда, а преди края на първото полувреме и удар на смърфовете срещна страничния стълб на Арсов.
И през втората част двата отбора не спряха да търсят победата и първи до гол стигнаха Локомотив - след центриране на Краси Димитров, Кирил Котев с глава излъга Арсов. Но най-надъхания да покаже всичко от себе си този ден бе Боби Димитров. Нападателя търкаше скамейката предишните кръгове и Ясен Петров реши да го пусне, с надеждата да направи чудо. Врял и кипял в няколко Битки за Пловдив, Боби започна агресивно още от първите секунди и си изработи жълт картон за нарушение в центъра на терена. Пет минути по-късно вкара решаващия изравнителен гол, но в радостта си, "канарчето" си изработи втори жълт картон, сваляйки фланелката си. Така само за пет минути Боби Димитров донесе точката за Ботев. 


15.03.2005 БОТЕВ - ЛОКОМОТИВ 1:2(след продължения)
1:0 Домакинов 10'
1:1 Камбуров 45'
1:2 Янчевски 92'

Още едно дерби, което ще се запомни от всички фенове на футбола в Пловдив, белязано със спорно съдийство и много емоции, както винаги. Ботев играеше в Б група, като дори не се знаеше дали ще успее да спечели промоция, а Локомотив бяха действащия шампион на България. За някой страничен наблюдател изхода на този двубой би бил ясен, но "канарчетата" се опълчиха и изиграха геройски 105 минути.
В този запомнящ се четвъртфинал за Купата Локомотив превъзхождаха съперника с футболни качества, но жълто-черните се държаха и с малко повече късмет можеше и да отстранят смърфовете. Домакинов откри в началото на мача, но по-късно Даниел Божков получи червен картон и затрудни положението на символичните домакини.
Най-спорното положение настъпи в продължението на първата част, където юношата на Ботев камбуров вкара от съмнително положение за засада, а феновете веднага започнаха да обстрелват асистент съдията Красимир Николов, който не вдигна флага за засада. Мачът дори бе прекратен за петнадесетина минути.
Ботев все пак удържаха равенството до края на мача, но Бобан Янчевски вкара в 92-рата минута и класира Локомотив напред.
Извън стадиона също, както обикновено, имаше битки - 500 полицая не успяха да предотвратят боевете край жп гарата и в ЖК Тракия, а общо 14 фена останаха в ареста. 

 

05.03.2004 БОТЕВ - ЛОКОМОТИВ 0:0

В едно от най-кървавите дербита Ботев отмъкна точка на Локомотив, които само 2 месеца по-късно щяха да спечелят първата си и единствена до момента шампионска титла. Играчите си заслужиха 11 картона, показани от рефера Живко Димитров. В герой за Ботев се превърна Лилчо Арсов, който спаси редица удари на Методи Стойнев, Мартин Камбуров и Иво Михайлов. Това бе едно от онези дербита, които доказаха клишето, че "няма значение на кое място се намират двата отбора, нито колко точки имат или в каква форма се намират", тъй като Ботев бяха последни и в последствие след края на сезона щяха да отпаднат във втория ешалон, а Локомотив щяха да станат шампиони. Отново имаше схватки на терена, в които както обикновено дейно участие взе Боби Димитров.
За статистиката трябва да се отбележи, че шестима фенове бяха арестувани, а боя този път беше на Гроздовия пазар. 

 

29.08.2003 ЛОКОМОТИВ - БОТЕВ 3:2
0:1 Дафчев 8'
1:1 Янчевски 22'
2:1 Г.Илиев 40'
2:2 Костадинов 66'
3:2 Янчевски 86'

С пет гола, два червени картона и победа за Локо завърши домакинската среща в шампионския сезон на "смърфовете". Героя на деня бе Бобан Янчевски, който вкара два гола, а Даниел Божков записа дежурния си червен картон около 30-ата минута. Въпреки голямата разлика в класите канарчетата бяха първите, които поведоха - Марчо Дафчев вкара за 1:0 в осмата минута, но за малко повече от половин час Локомотив вече водеха в резултата. Стефан Костадинов върна надеждите на канарчетата след като получи красив пас от Недко Миленов, но минути преди края Янчевски донесе поредната победа за смърфовете. 3 години, 6 месеца и 23 дни - толкова време Локомотив нямат победа в шампионатен мач над Ботев(трябва да се отбележи и факта, че канарчетата прекараха един сезон в Б група). 

 

25.05.2003 БОТЕВ - ЛОКОМОТИВ 1:2
1:0 Караманов 34'
1:1 Пасков 90'
1:2 Камбуров 90'


Едно от класическите дербита, което ще се помни винаги не само от всички фенове на Локо и Ботев, но и от много граждани и гости на Пловдив, които не се интересуват от футбол. Смърфовете спечелиха драматично след два гола в последните пет минути на двубоя, но в предишния ден зверски боеве окървавиха улиците на Филибето.
Пловдивското дерби бе отложено с един ден, след като в насрочения по програма 24 май валя проливен дъжд. Все пак агитките на двата тима не отложиха редовните си боеве и записаха едни от най-кървавите страници в пловдивския футбол. Около стадиона край Каменица стотици фенове се млатиха с голи ръце, замеряха се с камъни и павета, биха полицаи и таксиметрови шофьори. Десетки фенове завършиха с тежки травми и само щастливата случайност спаси Пловдив от смъртен случай. Полицаите обявиха "военно положение" за следващия ден, а за дербито бяха вдигнати на крак 1000 униформени.
Може би най-драматичния мач започна с превъзходство на Ботев, като в 34-ата минута Караманов вкара за 1:0 с глава. След страхотната игра на "канарчетата" и добрия резултат, по всичко личеше, че Ботев ще грабнат трите точки. Но играчите на Локомотив бяха на друго мнение - минути след началото на второто полувреме получиха възможност да изпълнят дузпа, но Лилчо Арсов спаси. Сърцатия вратар обаче нямаше какво да направи в 90-ата и 94-ата минута на мача, когато Иван Пасков и Мартин Камбуров хвърлиха в екстаз черно-бялата част на Пловдив, а започналите с празниците жълто-черни фенове не вярваха на очите си.
По време на мача с тежка контузия - счупен крак - напусна Насим Нешадов. "Жертвите" от страна на феновете бяха 7 осъдени и 19 арестувани.
Чувство за хумор или липса на феърплей показаха играчите на Ботев, които излезнаха на загрявката с надписи "Пловдив е само наш". 


10.11.2002 ЛОКОМОТИВ - БОТЕВ 5:3
1:0 Стойнев 13'
1:1 Димитров 44'
2:1 Пасков 61'
2:2 Кунчев 66'
2:3 Димитров 69'
3:3 Джаейоба 70'
4:3 Пасков 85'
5:3 С. Павлов 89'


Най-резултатното дерби от много години, също останало със съмнения за неравностойно съдийство. Най-запомнящото се дерби за последните години, достойно за голям европейски мач, излишно е да споменаваме, че трибуните бяха пълни, а цяла България ахна от удивление.
Най-сърцат в този двубой бе Боби Димитров, който вкара два гола, а имаше възможност и за още няколко, но бе спиран от съдиите, тъй като оставаше зад отбраната на Локомотив в положение на засада. Няма как да опишем дербито в няколко реда, а и всички много добре помним какво се случи и как се разви мача - много голове, 3:3 до 85-ата минута и отново с голове в последните минути Локомотив спечели. Това бе и първото дерби, в което Даниел Божков си изработи червен картон.
Бройката на арестуваните - 16.

Още по темата: общо новини по темата: 49
03.04.2007
27.03.2007
26.03.2007
26.03.2007
26.03.2007
26.03.2007
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Асеновец се похвали с победа 5:0 над Локо при децата
Голям талант на Ботев празнува днес
Съдията на финала: Това е най-големият мач в България! Ще дадем най-доброто от себе си
Лудогорец вече е печелил купата при Драгомир Драганов
Ботев и Локо с общо 5 номинации в анкетата "Футболист на футболистите"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: