ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Нов опит за "слагане на ръка" върху стадион "Хр. Ботев"
Автор: Георги Кирилов 11:31 / 01.08.2023Коментари (4)10348
© Plovdiv24.bg
Този мандат наблюдаваме едно нововъведение, прилагано от администрацията на община Пловдив. Точки, отхвърлени от Общински съвет - Пловдив, понякога със значително и категорично мнозинство, да се включват в дневния ред на следващата сесия. Ако отново не се приемат, се включват и на по-следващата такава и така до безкрай. Примерите, които изникват веднага са: закупуването на зала "Строител“, внасяна няколко поредни месеца като предложение, концесията на Инсинератора, а сега вече и т.нар. опит за "скрита приватизация“ на стадион "Христо Ботев“.

След само 15 гласа "ЗА“ и 26 "против“ и "въздържали се“, отново виждаме предложението в дневния ред на предстоящата сесия. То по същество е идентично с предходното. Логика за внасянето му, след категоричното му отхвърляне, няма. Поне на пръв поглед. На втори е възможността да е сформирано някакво "приватизационно“ мнозинство. Това, разбира се, ще стане ясно.

Междувременно се случиха интересни неща. Имаше призив за протест от Илиян Филипов. Илиян Филипов, чрез ДЗЗД "КОЛЕЖА“,  е изпълнител по обществената поръчка на общината за строителство на стадион "Христо Ботев“. Направеният призив явно е от ролята на ръководител в ПФК "Ботев“ АД. Роля, която не е много ясно, такава ли е?

Призивът е: "В КСС на проекта НЕ фигурират някои от дейностите, за които стадион "Христо Ботев" трябва да получи категория 4 на УЕФА.  Ако клубът вложи средства за тези дейности, без решение на Общинския съвет, той няма да може да възстанови ДДС.“

Защо на клуба не трябва да се дава възможност да инвестира, включва в баланса, начислява амортизации и възстановява ДДС, е обяснено подробно в наши предходни статии: ТУК и ТУК!

А сега по същество. До момента Община Пловдив е инвестирала и поела ангажимент за следните инвестиции: преработка на проекта, тревно покритие и поливна система, седалки, изграждане на два трафопоста, такси за електроразпределение, договор и споразумение за изграждане, авторски надзор, изготвяне на оценка за съответствие и строителен надзор. Общата стойност, определена и отпусната до момента за модернизирането на стадион "Христо Ботев“, е 63 380 669, 95 лв. Отделно са средствата, използвани за разрушаване на старите трибуни и изграждане на основите на новите. Всичко това превръща стадион "Христо Ботев“ в най-скъпата инвестиция, изпълнявана някога от Община Пловдив.

Илиян Филипов твърди, че: "В КСС на проекта НЕ фигурират някои от дейностите, за които стадион "Христо Ботев" трябва да получи категория 4 на УЕФА“. Само че в техническата спецификация към договора ясно е записано: "Проектът предвижда реконструкция и основен ремонт на трибуните, така че да се покрият изискванията на УЕФА за категоризация, както и изграждане на паркинги за автомобили за посетителите на стадиона“. Явно такива КСС са включени в проекта. Нека не забравяме, че в договора има и поне 10% за непредвидени разходи.

В официалното писмо на ПФК "Ботев“ АД до Община Пловдив, никъде не се говори за изисквания за категоризиране към УЕФА, а единствено за инвестиции в СМР, свързани с оборудването на ВИП ложите. Така наречените "skyboxes“. Посочената сума е 815 960 лв. Ако това са средства за обзавеждане, движими вещи и т.н., то тогава не е необходимо решение на Общинския съвет. Но ако зад това се крие друг вид инвестиция, както е записано в предложението като "трайно прикрепени към обекта подобрения“, то възникват много въпроси. Те са описани подробно в посочените по-горе статии.

Самият въпрос, на какво основание ПФК "Ботев“ АД преотдава общинска собственост, т.нар. "skyboxes" и събира вход от паркинга около стадиона, срещу малко над 5 000 лв. наем към общината, е много парещ. Видно от Решение № 85 от 06.04.2023 г., по силата на което ПФК "Ботев“ АД ползва стадиона, такива основания няма. Те биха били налични само след провеждане на концесионна процедура от страна на Община Пловдив. В скоби трябва да се спомене, че ситуацията на стадион "Локомотив“ е много идентична.

При една бъдеща концесионна процедура за управление, изготвеният икономически анализ, включващ направените от общината инвестиции, би показал, че концесионната такса ще е в порядъка на 1 500 000 – 2 000 000 лв. годишно. С приемане на подобни решения на Общински съвет, узаконяващи външни инвестиции в общински имот, се поставя под съмнение възможността за последващото му законно отдаване.

В сферата на хипотезата, представете си едно следващо решение на Общински съвет да е за "извършване на съвместна дейност по управлението на стадион "Христо Ботев“.  

Всичко това е много опасно, точно в момент, в който на вниманието на пловдивската общественост са теми като "Пълдин туринвест“ и Международен панаир Пловдив.

Не случайно, когато през 2013 г. тогавашният собственик на ФК "Ботев“ - Цветан Василев, поиска от общината да придобие парцела край "Бирената“, въпреки голямата любов и уважение към него в онзи момент, феновете на "Ботев“ не го подкрепиха. Може би затова и на импровизирания от Илиян Филипов протест присъстваха 6 човека.

Феновете на ФК "Ботев“ обичат клуба, но не обичат, когато поредният собственик си тръгва с нещо от него, било то емблема или стадион.


Още по темата: общо новини по темата: 801
26.04.2024 »
25.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Общината е собственик завинаги и на Хр Ботев и на Лаута ...концесии, наеми и тн...но Общината винаги трябва да може да развали тези договори , защото винаги ще има руснаци и мънита, които после не може да ги изгониш...Общината е гарант , на който чорбаджия не му изнася да се чупи , отборите са ни оцелели толкова много години и сега ще оцелеем...Винаги да има клаузи за прекратяване на взаимоотношенията между община и моментните собственици на клубовете...
+1
 
 
Злобата на феновете на Локомотив е прекалено голяма. Гледай те си Вашия стадион и не мислете нашия
0
 
 
Да и двата стадиона са общинска собственост.Колежа и Лаута.Общината трябва да си търси правата.Всички знаем че повечето общинари,кметове,наместници са ботевисти,както и аз.Но господа всеки който влага средства във футбола търси възвращаемост,държавни или кметски поръчки.Като сте толкова заинтересовани от вливане на средства в Общината,какво правите с градският стадион Искате ли,или не смеете да се опълчите на столичното бг правителство.Модър - Царевец до кога.Околовръстно адекватно на потока,кога.Южен колектор кога.Това е необходимо,но не е на дневен ред.5000лв наем за декари стадиони.Кой,как,кога подписа и срещу какво.Пловдивските отбори са феномен,гласоподаватели,но и изпълнители на политически поръчки.Всеки запознат ще ви го каже.Общинари,вие сте подвластни,не посягайте на социалният отдих на феновете избиратели Надявам се че добре сте ме разбрали вие и феновете на пловдивските отбори Впрочем знаете ли че има Спартак и Марица.Зад гимназията в Кършияка се строят игрища,но в Кучка са на етапа когато откраднаха бакъра и тенекето Една сесия със тях може да ви разведри скуката
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: