ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (13) | Вчера (21)
Биляна Дудова: Не съм доволна, но медалът си е медал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 28.04.2023Коментари (0)699
© Фокус
Биляна Дудова, четирикратна европейска шампионка в три различни категории и бронзова медалистка в категория до 62 кг от Европейското в Загреб през тази година, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на фокус" на "Фокус". 

Здравей, Биби, и честит първи медал от голям форум в категория до 62 кг! Доволна ли си от отличието в Загреб?

Здравей. Благодаря ти. Ами не съм доволна, исках да постигна някаква моя такава лична цел: в четвърта различна категория да взема пета европейска титла, но за малко не ми се получи, допуснах някои грешки и просто това ми костваше, с една точка разлика си загубих полуфинала, и това ми костваше всичко. Но все пак медалът си е медал, дори и бронзов. Само такъв нямах от европейско, така че ще го допълня към колекцията ми.

Записа две победи, единственото ти поражение беше с 6 на 7 от двукратната еврошампионка и настоящата световна вицашампионка Грейс Бюлен от Норвегия. Какво не се получи в тази среща?

Тя имаше доста добра тактика от нейния треньор. И допуснах някои грешки. Имаше един черек (хватка) с треньора, който не бяхме сигурни дали да го натиснем. Натиснахме го, и всъщност точно това може би ни костваше цялата среща. Имаше и 2-3 други ситуации, които бяха така доста спорни. И то в такъв момент просто понякога и малко недостига. Явно не е било моето място, където да спечеля златен медал.

А иначе като опонент трудна ли е Бюлен? Някак си нейната борба ми се струва малко по-различна от на останалите момичета в категорията.

Ами да, всеки си има някаква специфична борба. Тя като сила не е толкова силна състезателка, по-скоро е много бърза и взривна. Тя е една от най-добрите в момента в категорията, и тя също качи и сега е в тази категория, но тя е една от най-големите ми конкурентки. Други момичета също има. Но просто трябва когато излизам срещу такива добри състезатели, трябва да имам тактика и стратегия, и без да прави някакви грешки, защото и една грешка може да ми коства цялата среща.

Щеше ли да спечелиш титлата при успех над Бюлен? Все пак успеваемостта ти на финали е огромна: пет спечелени от седем при жените.

Да, ами със сигурност вече когато отидеш на финала, излизаш с друга нагласа, други емоции и друга мотивация. Много по-различно е, много по-мотивирана щях да бъда, ако бях излезнала на финала, но малък шанс беше всичко.

А имаше ли доза подценяване в полуфинала?

Ами не, нямаше доза подценяване, просто малко бях в шок, защото тя беше взела съвсем различна стратегия за тази среща, и просто наистина много малко не ми достигна. Имах и едно хвърляне, което направих, трябваше да бъде за 4 точки, а пък всъщност го направих за 2, и това също, и тези неща трябва да ги отработвам на тренировка. Но дори и аз се радвам, че сега стават тези неща, дори научих някои нови неща в правилата, които не ги знаех, и по-добре да ги знам сега и занапред в по-важните състезания да бъда подготвена.

С тази състезателка не се ли познавате? В ранните ти години в борбата ти тренира и живя в Норвегия. Там срещнахте ли се по таписите с нея?

Да, срещали сме се, дори бях загубила едно състезание от нея. Доста пъти съм губила всъщност, нямам победа на нея, и се надявах сега да имам. И в Египет на ранкинг турнира пак бях близо до победата. Вярвам, че следващия път ще успея, ще се подготвя много по-добре, ще си направя тактика и стратегия, въпреки че и сега си бях направила, но допуснах някои грешки, които… Ние сме приятелки с нея, аз я познавам, даже тя се шегуваше след срещата как съм могла да не я хвърля за четири точки, ами за две, защото бях в много добра позиция да осъществя тази хватка. 

Каква оценка си даваш за представянето на това европейско първенство?

Не съм доволна, исках да стана първа. Можех да покажа много повече от това, което мога. Не показах. Така че за следващите състезания ще показвам всъщност какво мога.

Каква е оценката ти тогава за отбора? Все пак женският отбор взе 2 титли и 2 бронза, включая и твоя, и отборно сте трети.

Радвам се, много съм щастлива, че българският отбор е на стълбичката между най-добрите. И не само жените, ами и цялата българска борба се представи много добре. Можеше и още, разбира се. И съм щастлива, че ние сме един от най-добрите отбори в Европа.

Каква е разликата освен във физическо естествено на съперничките ти в категория до 62 кг? Различна ли е борбата в тази в сравнение с предходните, в които си била? Ти си била в 55, в 57, в 59 кг?

Борбата си една и съща. Противниците дори някои са ми едни и същи от предишни категории вече. И тази година вече е предолимпийска и всеки иска да си намери мястото в олимпийска категория, така че конкуренцията е много силна. Аз минах два турнира, които бяха много силни, републиканско първенство също, което трябваше да спечеля, и другите състезания трябваше на ранкингите да си представя много добре. Просто за Европейското може би ми дойде и малко в повече, защото от октомври месец не съм спирала да се подготвям. Трябва да ги обсъдим тези неща и с треньора, за следващите състезания да не се допуска такава грешка. Защото истината е, че за самото състезание се чувствах и малко преуморена. И тези някои малки неща трябва да ги отработим в детайли и следващия път да не се допускат грешки.

Ред ли е сега малко да си починеш след това Европейско първенство, за да презаредиш батериите?

Да, определено имам нужда, имам и някои травми. Организмът ми има нужда от малко почивка и психически, и физически да си почина, и след това да започваме, защото наистина няма никакво време.

При завръщането си у нас след Европейското каза, че спечеленият медал има две страни: тъмна и светла. Каква е тъмната му страна? Светлата я виждаме всички: радост за цяла България, и за теб самата, защото все пак спечели отличие.

Това го казах, защото медалът има и бляскава страна. Радваме се, все пак и аз се радвам, медалът си е медал. Можеше и да не съм там, и да не съм го взела дори. Така че постижението не е малко. Но тъмната страна е, че всеки един от нас, и от момичетата, и от момчетата минава през трудни моменти. И на всеки му е тежко, когато не успее да постигне някаква цел. За мен лично зад този медал стоят много неща, които ми се случиха. Последната една година и половина загубих близки хора от моето семейство, дори месец преди състезанието загубих дядо ми. Много ме обичаше и ме подкрепяше. Опитах се да се събера и да покажа най-доброто от себе си, но може би и това ми е повлияло. Другото нещо е, че получих договора си, според който от Министерството на спорта ми дават заплата 1000 лева. Говорих с президента на нашата федерация  г-н Христо Маринов. Той ми обясни, че всичко зависи от Министерството. Надявах се, че когато съм станала световна шампионка през 2021 година, поне две години ще имам финансиране за този медал, макар че е в неолимпийска категория. Бях разочарована, дори и до ден - днешен не съм подписала още договора. Това също ме разочарова и ме демотивира. Всъщност от това зависи заплатата ми тази година от министерството. Надявах се, че когато съм била световна шампионка две години ще имам такова финансиране. Тези пари наистина са много малко. На нас ни трябват и за възстановяване, и въобще за начин на живот. Това също ме разочарова. Тези неща стоят зад медала. Отделно имам някакви травми, които ме тормозят. И така...Но в такива състезания трябва да се събереш, да забравиш всичко, да го оставиш назад и да бъдеш максимално концентриран и фокусиран, за да успееш. Но ето, че в най-важния момент една точка, както се казва един косъм не ми достигна, за да постигна това, което искам.

Смяташ ли, че е федерацията ще е застане зад теб?

Да, определено. 

А то не зависи от Федерацията по борба, а от държавата, нали така?

Да. Говорила съм с президента ни но, такива са правилата в министерството. Надявам се, че ще има някаква промяна и ще се обмисли договора ми, и естествено моята заплата, която ще получавам през цялата година.

Само при тебе ли е този казус или и при други от състезателите?

Не мога да кажа за други, мога да кажа единствено за Юлиана (Янева), защото ние тренираме заедно, имаме един и същи треньор – Серафим Бързаков. Тя миналата година стана трета на Европейското първенство. Тази година заплатата, която ще получава от министерството е 800 лева. Дори по-малко и от моята, което не е нормално. И затова сме говорили и се надяваме да има някаква промяна.

А това се решава от държавата, не от федерацията?

Да, това се решава от министерството.

В националния отбор нещата как са в момента? Имате ли притеснения по отношение на лагери, финансиране?

Засега получаваме финансирането нормално, готвим се нормално. Засега неща текат както трябва да бъдат. Надявам се, че и в бъдеще ще бъде така. Вярвам, че както и за европейското бяха критериите точни и ясни, така ще бъде и за Световното.

Какво ти предстои отсега нататък?

Предстои ми много кратка почивка и след това ни предстои подготовка за предстоящите републиканско първенство, ранкинг турнири, и естествено вярвам и знам, че ще се класирам за световното първенство, и аз се готвя за там.

Основата ти цел, като финал само на нашия разговор?

Квота на световното и златна титла.

Златна титла на световното, а след това?

Пожелавам си първо тая година да успея да спечеля квотата и златния медал на световното. А най-голямата ми цел за в бъдеще, и тя не е тайна, е олимпийско злато.

Добре, благодаря ти много за това интервю.

Благодаря и аз.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Важен играч на ЦСКА-София поднови тренировки, на линия е за Ботев
Ботев триумфира в "Битката за Тракия" при ветераните
Фенклубът на Локо с емоционални кадри на фона на "Радост и тъга"
Юношите на Локо с победа и равен на "Лаута"
УЕФА разследва "уговорен" мач в България, очакваме решенията
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: