ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Адвокатите на Ботев отговориха на въпросите на феновете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 13.05.2010Коментари (13)4742
© Plovdiv24.bg
Фен-сайтът на Ботев Пловдив публикува отговорите на въпросите, които феновете зададоха към адвокатите на клуба. На тях отговори г-н Рашко Стоянов. От Bultras.com уточняват, че се е наложило някои въпроси да отпаднат, но се надяват на разбиране, тъй като хората занимаващи се с организацията имат своя работа и ангажименти, а и без това интервю отделят достатъчно време на каузата Ботев Пловдив. Ето въпросите и отговорите без редакторска намеса:

Защо обсъждаме смяната на клубната емблема?

На този етап в Управителния съвет на ПФК Ботев не се обсъжда смяната на клубната емблема, тъй като това едва ли е най-спешния въпрос, който следва да бъде решен. Доколкото съм запознат, в момента правата върху клубната емблема се държат от АД-то на селския, като същевременно са запорирани от НАП за обезпечаване на задълженията му. Затова на един по-късен етап може би ще се стигне и до поставянето на този въпрос на дневен ред, но когато това стане ще разберат всички, тъй като мнението на феновете по въпроса е от най-голямо значение.

Колко члена трябва да събере сдружението за да може да съществува самостоятелно?
Сдружението може да съществува самостоятелно и със стотина члена, но за да се издържа отбор с целите и амбициите на ПФК Ботев основно от членски внос са необходими над пет хиляди члена. Моето лично мнение е, че на този етап, с оглед икономическата обстановка в страната, не може да се разчита само на членския внос за осигуряване на издръжката на сдружението. Много е важно обаче феновете на отбора да са наясно, че колкото повече членове набере сдружението в рамките на месец, месец и половина, толкова по-голяма е вероятността да се намерят сериозни спонсори и инвеститори. Заставайки с имената си и отделяйки средства в тези трудни за всички времена, ние феновете ясно ще заявим и ще покажем на бизнеса, че на нас може да се разчита и че си струва да се инвестира в бъдещето на ПФК Ботев.

Предложение: Да се гласува от членовете "черен списък" на хора /и техните наследници/ на които да бъде забранено да участват в сдружението под каквато и да е форма.
Законът за юридическите лица с нестопанска цел не позволява да се налагат ограничения по отношение членството в сдружения, но все пак право на УС на сдружението е да решава дали да приеме или не даден член/например Георги Христолов - сина на селския/. Същевременно, съгласно чл. 34, б. „б" от Устава, член на сдружението може да бъде изключен ако с действията и поведението си уронва престижа на ПФК Ботев. В тази връзка мисля, че едва ли хора от т.нар. от Вас „черен списък" ще попаднат сред членовете на сдружението.

Моите въпрос са свързани основно с чл. 32
Цитат: Чл.32. (изм. - ОС - 24.04.2010г.) Членовете на сдружението имат следните задължения :
3.да заплащат определените от ОС целеви парични вноски;
4.да не допускат извършване на действия, уронващи престижа и името на ФК"БОТЕВ";
и са следните:
В точка 3 се споменава за задължението да се заплащат определени от ОС целеви парични вноски. Какво означава това?
Възможно ли е общото събрание например да реши, че трябва да се наберат средства за изграждането на нов стадион и това автоматично да задължи всички членове да заплатят напр. - 10 000 лв. целева парична вноска, в противен случай ще бъдат изключени от дружеството? Тази точка не създава ли предпоставка за изхвърляне от дружеството на членовете с по-скромни финансови възможности?

Съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на ПФК Ботев е напълно възможно общото събрание да реши да задължи всички членове да заплатят 10 000 лева целева парична вноска. Съгласно закона и Устава е възможно и общото събрание да реши седалището на сдружението да е в град София, Национален стадион Васил Левски, наименованието да се промени на Професионален Волейболен Клуб Ботев, както и ред други безмислици, но на практика това няма как да стане, точно защото законът е предвидил тези въпроси се решават от Общото събрание, където всеки един член има право на един глас, а не еднолично.

Точка 4 - Ако даден член не успее да предотврати действия уронващи престижа и името на ФК Ботев поради уважителни причини, автоматично ли се изключва от дружеството или това се решава от ОС?
Решението за изключване на членове се взима от Управителния съвет, но може да бъде обжалвано пред Общото събрание, така че не съществува реална опасност да бъдат накърнени правата и интересите на който и да е било от членовете.

Свалям шапка на всеки,който безкористно се е заел да работи за възраждането на Ботев. Въпросът ми е може би доста общ или абстрактен,но го поставям: Съществуват ли вече сигурни механизми в бъдещото устройство на клуба,които да елиминират всяка възможност за повтаряне на периода 1999-2010 година и какви са те? А ако тези механизми липсват,как могат да бъдат създадени? Плюс по-горното предложение за черен списък.
Единствения сигурен механизъм за предотвратяване повторението на периода 1999 г. - 2010 г. е в избора на юридическата форма под която осъществява дейността си клуба - сдружение, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Съгласно разпоредбите на закона и Устава на ПФК Ботев всички по-важни решения се взимат от Общото събрание на сдружението, където всеки един член има право на един глас, а всяко едно решение на Управителния съвет подлежи на отмяна от Общото събрание. При това положение основните насоки на развитие се определят не еднолично, а от болшинството членове на сдружението и това предполага взимането на решения, насочени само и единствено за благото на ПФК Ботев.

По какъв начин желещите Ботевисти които са извън България могат да станат членове на клуба?
Членството в ПФК Ботев става посредством подаването на молба до Управителния съвет на сдружението и внасянето на членски внос в размер на 240 лева. На този етап за живеещите извън България съществува възможността да свалят от сайта Молба за членство, която след като попълнят и подпишат собственоръчно да изпратят по пощата на адреса на ПФК Ботев - град Пловдив, бул. „Източен" № 10, стадион Христо Ботев, както и да преведат по обявената в сайта банкова сметка на сдружението сумата от 240,00 лева. Съществува и възможност Молбата за членство да бъде донесена на адреса на сдружението от техен близък, който да я входира в деловодството и да внесе в брой в касата на сдружението сумата от 240,00 лева. Важно е да се уточни следното: при превод на пари по банков път е добре нареждащият парите кандидат-член да посочи изрично в платежното нареждане, че таксите по превода са за негова сметка, тъй като в противен случай има опасност по сметката на сдружението да постъпят по-малко от 240,00 лева, като в този случай молбата за членство ще бъде оставена без разглеждане. При всички случаи е по-добре в сметката на ПФК Ботев да постъпят 241,00 лева, отколкото 239,00 лева, като при надвнасяне всеки кандидат-член ще си получи обратно в брой надвнесената сума.

Кога ще стане ясно дали ще стартираме в първенството от Б група и може ли чрез обществен натиск от наша страна шансовете това да стане,да се увеличат?
Отговорът на въпроса кога ще стане ясно откъде ще започнем участието си в първенството е от компетенциите единствено на Председателя на ПФК Ботев г-н Марин Бакалов. Мога да дам лично мнение единствено по въпроса дали обществения натиск ще доведе до увеличаване на шансовете за започване от Б група и отговорът ми е да - колкото повече обществен натиск, толкова по-добре.

Най-важният въпрос за мен е: Каза се, че ако има вливане то някой отбор от Б група ще се влее в Ботев, а не обратното. Също така разбрахме, че юридически така ще се вземе лиценза на отбора който се е влял с Ботев. Нека да обяснят на хората всичко за това нещо за да няма недоразбрали!
Отговорът на тези въпроси също е от компетенциите единствено на Председателя на ПФК Ботев г-н Марин Бакалов. По принцип досега в България са известни няколко случая на т.нар. „вземане на лиценз", като при някои от тях това е ставало посредством вливане-сливане/Локомотив Пловдив/, а при други посредством продажбата на „право на участие"/Берое/. Кой от тези варианти ще бъде приложен в нашия казус зависи изцяло от изискванията и условията, които ще се поставят от ръководството на БФС.

Трябва ли да бъде регистрирано АД за да може Ботев Пловдив да вземе лиценз и да участва в първенството?
Не е необходима регистрация на АД за да може ПФК Ботев да вземе лиценз и да участва в първенството. Сега действащите разпоредби на Закона за спорта предвиждат възможността спортните клубове да бъдат регистрирани и като сдружения по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Възможно ли е дружеството с не-стопанска цел да участва в такова АД?
Не съществува законова пречка сдружение с нестопанска цел да бъде акционер в АД.

Какво точно дава членството в дружеството с не-стопанска цел? Ако бъде регистрирано АД членовете ще бъдат ли глас в АД-то (тоест ще бъдат ли акционери)? Членството ще дава ли преференции при закупуването на билети и прочее?
Членството в сдружение ПФК Ботев дава право на всеки член да участвува в управлението му, като може да избира и може да бъде избиран в ръководните му органи. Членството в сдружение ПФК Ботев дава и ред други права, които са упоменати в чл. 31 от Устава - да използуват безплатно спортните бази на сдружението, да посещават безплатно домакинските футболни срещи от вътрешните първенства и турнири с участието на ПФК Ботев, да искат и получават информация относно дейността на сдружението от Управителния съвет и от Председателя на Управителния съвет и т.н.
Ако бъде регистрирано АД в което сдружението е акционер, то членовете му не биха били акционери в това АД и не биха имали право на глас, но ще могат да упражняват волята си като на Общо събрание на ПФК Ботев излъчат свой представител на акционерното събрание на АД и изрично го упълномощят по кои въпроси как да гласува.
В Устава на ПФК Ботев е залегнало правото на членовете на безплатно посещение на домакинските срещи от вътрешните първенства и турнири. Не се предвиждат преференции при закупуването на билети в смисъл, че членовете на сдружението няма да имат правото да закупуват преференциално билети за своите близки или приятели, които не са членове на сдружението.

Ако бъде регистрирано АД, акциите ще бъдат ли предложени за публична продажба? Ще могат ли феновете да ги закупят?
На този етап няма поставена цел - регистриране на АД. При появата на сериозен инвеститор и желание от негова страна за създаване на АД, то въпросът ще бъде разгледан и решен от Управителния съвет на сдружението. В случай на вземане на решение за създаване на АД ще бъде отговорено и на въпросите които Вие поставяте. Моето лично мнение е, че на този етап членството в сдружението е равносилно на притежаването на акции от акционерно дружество. Единственото предимство да си акционер в АД е възможността един ден да получиш дивидент от печалбата му или пари за акциите които притежаваш, но в България дребните акционери във футболните АД нито получават дивидент нито могат да получат някакви реални пари за акциите си.

Какво е целева имуществена вноска?
Отговорът на този въпрос се крие в самия въпрос. Когато няколко, няколко стотин или няколко хиляди души се сдружават за постигането на една обща цел са необходими средства за нейното постигане. В случай, че средствата постъпили от членски внос, от дарения и от стопанска дейност не достигат за постигане на поставената цел, то всички сдружили се събират и взимат решение дали да се „самозадължат" да направят лични имуществени вноски за постигането на тази цел. В тази връзка целевата имуществена вноска обикновено е парична вноска, която се внася от всеки един член на едно сдружение за постигането на определена цел. Решението дали да се определи такава целева имуществена вноска и какъв да бъде нейния размер се взима от Общото събрание на сдружението.

Според Чл.5 УС може да реши Сдружението да участва в друго акционерно дружество, а според Чл.18 ал.5 ОС взема решение за преобразуване на сдружението. Кой разрешава Сдружението да стане АД? Ако това е УС, може ли ОС да отмени това решение?
Съгласно разпоредбите на българското законодателство едно сдружение, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел не може да се преобразува в АД по търговския закон или казано по-просто не съществува законова възможност ПФК Ботев да се преобразува в АД. В Устава на ПФК Ботев е предвидена възможност Управителния съвет да вземе решение сдружението да учреди АД, както и да вземе решение сдружението да придобие акции в АД. В първия случай ПФК Ботев става едноличен собственик на капитала на новоучреденото АД, а във втория случай ПФК Ботев става съакционер в новоучредено или вече съществуващо АД. В Закона за юридическите лица с нестопанска цел и в Устава на ПФК Ботев е предвидена възможност всяко едно решение на Управителния съвет на сдружението да може да бъде отменено от Общото събрание и решенията по чл. 5 от Устава не правят изключение.

Знаете ли какво се случва с АД-то на Христолов? И какво е бъдещето му?
В момента АД-то на Христолов е в процедура по обявяване на несъстоятелност. Бъдещето на това АД по всяка вероятност е завършване на процедурата по несъстоятелност и окончателното му заличаване като търговски субект, но съдебната процедура е тромава и ще отнеме поне две години.

Моите въпроси донякъде се припокриват с написаното по-горе, но все пак:
Как точно и дали изобщо ще се преобразува сдружението в сегашния му вид в АД или ще се създава наново АД в което бъдещият собственик да закупи мажоритарен дял (независимо кой ще е той и независимо дали сега или в по-далечно бъдеще).

Както обясних по-горе сдружение ПФК Ботев не може да се преобразува в АД, но може да придобива самостоятелно или с трети лица акции в АД. Въпросът за създаване на съвместно АД с потенциален сериозен инвеститор в момента не е на дневен ред, тъй като все още няма такъв инвеститор, който от своя страна да е поискал това. При появата на сериозен инвеститор и изявяване на желание от негова страна за създаване на АД въпросът ще бъде разгледан от Управителния съвет на сдружението и ще бъде взето решение по надлежния ред.

И какви точно ще са механизмите за контрол от страна на феновете (примерно нещо като блокираща квота).
При създаване на съвместно АД със сериозен инвеститор Управителния съвет ще се стреми да не допусне повторение на случая със селския, посредством приемането на Устав на това АД, в който се защитават в максимална степен интересите на сдружението и неговите членове. Държа обаче да спомена, че механизми за контрол ще имат само тези фенове, които са членове на сдружение ПФК Ботев, а не всички фенове на отбора. Именно затова призовавам всички, които искат да предлагат и да взимат решения по въпросите, касаещи бъдещето на ПФК Ботев да станат членове на сдружението, тъй като това е единствения възможен начин да го направят.

Изобщо ще бъде ли позволено на някой да има мажоритарен дял или пак ще има таван за % притежавани акции?
Тези въпроси ще бъдат решени в хода на преговорите с потенциалния сериозен инвеститор и на тях в момента не може да бъде даден еднозначен и категоричен отговор. По принцип не е проблем някой да притежава мажоритарен дял в едно АД, важното е какво може да прави с този си мажоритарен дял. Например на ПФК Ботев е достатъчен и 1% от едно АД, ако съгласно Устава на това АД решенията се взимат с гласовете на 100% от акционерите.

Ако пък наистина не се предвижда създаване на АД какъв механизъм ще се използва за да се привлече примерно човек като Г. Георгиев - надали той би искал да налива пари само като спонсор без да има собственост в отбора. Или просто ще бъде избиран от ОС за президент на Ботев въз основа на подсигурени от него пари за бюджет на тима. С 2 думи ще е добре да се обясни простичко начините за привличане на капитали от страна на "външни" бизнесмени и управлението на тези пари за благото на клуба.
Единият от начините за привличане на капитали от страна на „външни" бизнесмени е създаването на съвместно АД, но както бе уточнено по-горе този въпрос за момента не е поставян на дневен ред. Друг начин за привличане на капитали в сдружението е осъществяването на стопанска дейност, като съгласно чл. 6, ал 2 от Устава на ПФК Ботев сдружението може да извършва стопанска дейност за постигане на своите цели със следния предмет: производство и продажба на всякакви незабранени от закона стоки, свързани с дейността на клуба, продажба на билети за посешение на официални и приятелски футболни срещи, маркетинг и реклама, отдаване под наем на недвижими имоти, сключване на спонсорски и рекламни договори и т.н. Предвид гореизложеното привличането на капитали от външни бизнесмени може да се извършва основно посредством сключването на спонсорски и рекламни договори. Управлението на привлечените пари за благото на клуба ще се гарантира посредством документирането, както на всеки един получен приход, така и на всеки един извършен разход при стриктно спазване на разпоредбите на данъчното и счетоводното законодателство. В Устава на ПФК Ботев са предвидени редица възможности за създаване на условия за контрол от страна на потенциален инвеститор/примерно Г. Георгиев/. Една от възможностите безспорно е приемането му за член на сдружението и избирането му за председател на УС, но не са за подценяване и другите възможности като например назначаването на хора, посочени от инвеститора на длъжностите спортно-технически директор, Финансов директор и Административен секретар.

Има ли опасност селския да попречи на всичко например като обжалва решенията на съда и т.н. ?
В България както във всяка една демократична страна „всеки може да обжалва всичко". Считам, че обжалването от страна на селския на решенията съда по никакъв начин не би попречило на развитието на ПФК Ботев, тъй като предприетите стъпки по възраждането на сдружението са съобразени изцяло с разпоредбите на закона.

Източник: bultras.com

Още по темата: общо новини по темата: 94
12.03.2011
20.01.2011
14.01.2011
14.01.2011
04.01.2011
03.01.2011
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А кой се занимава освен Бакалов с изгражденето на отбора? Щото засега освен турнира и събирането на подписи поне нищо още не е ясно.
0
 
 
въпрос никой не иска берое ,изграден отбор в евротурнирите с немалка публика кой би взел едно сдружение, в което му поставят условия какво да прави и как да разбодва парите си
-1
 
 
Да живее Дон Димитрио Христолини шеф на ЖЪЛТКУРСКАТА СГАН:)Мястото вие във В група докато ви трае Възродителния процес-около 15-20 години ако до тогава не избягат и ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ!!!!!
0
 
 
не само че не го наричат г-н христолов,ами простаците ще искат и да сменят и емблемата на ботев и да не се казват ботев1912. ама че боклуци-намерете общ език с христолов и не потъпквайте ценностите на ботев
-5
 
 
Пълен смях.....бате Митко е цвете пред тях!!!
+1
 
 
Предполагам това са най угодно-зададените въпроси! Имало е много по-добре зададени въпроси, но както на всякъде и тук се използва тази фразя за времето и че винаги е ограничено. Винаги правилните и неудобни въпроси отиват в коша и не виждат бял свят. Не съм задал въпрос на адвокатите за да се сърдя, но винаги така се случва в БГ със зададените въпроси. Не може един адвокат, бил добър или лош, да нарича дадено лице " селския "! Всеки човек е невинен до доказване на противното другари адвокати, а и никой в България до сега не е извадил доказателства за Лицето" ДХ ", че е престъпник и е крал. В България половината фирми немогат да си платят задълженията! Не съм адвокат на въпросното лице, но така не може да се говори! Като цяло в общи линии, за съжаление, в лицето на Марин Бакалов виждам един природен Христолоф.
+1
 
 
едно е ясно, пари няма, но за сметка на това вече има много хора, готови да ги похарчат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Черно море притеснени от съдията на мача с Ботев
Красиви кадри от дрон! Монтират емблемата на ПФК Ботев на "Колежа"
Легенда на Черно море: Мачовете срещу двата отбора под тепетата са решаващи!
ЦСКА 1948 цака ЦСКА-София за юноша на Ботев
Отлична новина за стадионите на Локомотив и Ботев
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: