ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Поколения ботевисти не са виждали отборът им да играе евромачове на "Колежа"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 28.03.2023Коментари (18)5184
© Plovdiv24.bg
За съжаление вече поколения ботевисти не са виждали любимия си отбор да играе евромачове на Колежа. За последно това става на 26 септември 1995 г. Тогава Ботев играе срещу испанския Севиля и двубоят завършва 1:1.

В предната година преди въпросния сезон 1995-1996 Ботев печели бронзовите медали и губи финала за Купата на България срещу Локомотив София с 2:4. Така тимът си осигурява ново участие в евротурнирите.

Загубата във финала и поредният път, в който тимът не успява да достигне до повече от трето място, въпреки сериозните финанси, които наливат Брокерите в клуба, костват поста на Павел Панов като старши треньор. На негово място е назначен пловдивският специалист Атанас Драмов.

Ботев стартира ударно в турнира за Купата на УЕФА и побеждава коравия тим на Динамо Тбилиси с 1:0 с гол на Веселин Геров в 45-та минута. Грузинците са с играчи като бъдещите звезди Леван Кобиашвили и Каха Каладзе.

Ботев записва и успех при тежкото си гостуване в Тбилиси с 1:0, а голмайстор е Костадин Видолов в 88-та минута. В следващия кръг на турнира канарчетата изтеглят испанския Севиля. В състава личи името на хърватския голаджия Давор Шукер, който само три години по-късно ще направи истински фурор на Мондиала във Франция, а хърватите ще завършат на третото място, като Шукер ще стане голмайстор.

В отбора като резервен вратар е и настоящият директор в Севиля – Мончи, който е в основата на най-добрите трансфери на тима и определян от мнозина за причината тимът да стигне до цели шест рекордни триумфа в Лига Европа.

В първия мач в Испания звездата на севилци Давор Шукер вкарва два гола в 29-та и 33-та минути за крайното 2:0.

На 26 септември 1995 г. Ботев посреща Севиля в реванша на Колежа, а тимът трябва да заличава два гола пасив. Едва 10 000 гледат двубоя, защото феновете бойкотират срещата, недоволни от управлението на брокерите, които са прогонили голяма част от юношите и легенди на клуба като Марин Бакалов, Борис Хвойнев, Запрян Раков, братята Добревски и други.

Съдия е италианецът Пиерлуиджи Колина, който само няколко години по-късно ще се превърне и в най-известния съдия в света.

В 57-та минута Мончу открива за гостите, които вече имат три гола аванс в този момент. Давор Шукер центрира в наказателното поле, получава се неприятен рикошет в защитник на Ботев и Мончу с глава изпреварва вратаря Василев и реализира.

В 69-та минута обаче Румен Иванов изравнява и Ботев се завръща в срещата. След хубава атака, преминала през Садъков и Геров, се стига до рикошет в бранител на Севиля, а топката достига до нападателя и той от границата на вратарското поле разстрелва вратаря на испанците.

Ботев продължава да търси победата в двубоя и в 89-та минута Колина отсъжда дузпа за канарите. Зад топката застава Костадин Видолов, но вратарят на Севиля Унсуе успява да спаси.

Севиля достига във въпросния сезон до осминафиналите, където отпада от Барселона.

Вече близо 28 години Ботев не е играл мач от евротурнирите в Пловдив. За съжаление това е малко вероятно да се случи и през тази година, в която се очаква завръщането на Колежа, защото е почти напълно невъзможно отборът да се класира за турнирите през новия сезон 2023-2024.

Ботев Пловдив – Севиля 1:1

Голове: 0:1 Мончу (57), 1:1 Румен Иванов (69).

Стадион: “Христо Ботев" – 10 000 зрители

Съдия: Пиерлуиджи Колина (Италия)

Ботев: Васил Василев, Антон Сивинов, Георги Петров, Петър Шопов, Тодор Симеонов, Георги Марков, Румен Иванов (Цветанов 85 мин.), Анастас Петров (Пламен Петров 58 мин.), Веселин Геров, Аян Садъков, Костадин Видолов.

Севиля: Унсуе, Мартагон, Мануел Хименес, Прието, Диего Родригес, Моасир, Рафа Пас, Маркос (Ферерас 80 мин.), Давор Шукер (Мойя 83 мин.), Пейше, Карлос.

Материалът е на Бюлетин Канарче - издание на Сдружение ПФК Ботев.
Още по темата: общо новини по темата: 732
09.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Аре престанете с тва "Колежа" това си е ст Христо Ботев...и последния мач мисля беше със Севиля и Тошко Зайцев изтърва от бялата точка...
-1
 
 
Искам да изкажа огромното си разочарование от името слагано на стадиона "колежа" къв колеж бе келеши бездарни това е великия стадион "Христо Ботев" и само да кажа 95 година както се пише в статията съм ходил на мач на стадион Христо Ботев не си спомням даже да съм чувал за стадион колеж ли квото е аи малко по сериозно и аз съм фен на Ботев ама....
-3
 
 
На 31-ви според строителя стадиона трябва да е готов и да вземе акт 16?Иначе този "колеж" е последната грижа на Пловдивчани. Градът тъне в разруха.
-3
 
 
Нормално, от как падна комунизма 99' малката чорба , отбора на партията(БКП, БСП) в Пловдив ботевЪ( Тракия) върви само надолу. Няма вече подпирачки, въпреки че и сега се опитват разни кметове зъбати и баскетболисти да ги бутат, ама насила хубост не става. Вижда се с честна игра последните 30 години кой е господарят на Пловдив - Локомотив, Шампиони, 5,6 купи, втори, трети места, редовно Европа. Мачкане на жълтите където ги хванем , пети, 6:0, като се играе честно се вижда кой кой е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Отдавна не беше се случвало! Без глоби за Локо и Ботев след мачовете от 30-ия кръг
Юноша на Ботев удължи договора си с Левски
Локо отвори две трибуни за дербито с Ботев в Трета лига
Майкъла: Идват Ботев и Пирин и те бият! Има ли по-голямо падение от това?
Един от най-важните хора в Ботев празнува на 1 май! Ще му направят ли "жълто-черните" мечтания подарък?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: