Преговарят за финансирането на стадион "Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
10:21 / 22.01.2010
17032
Усилени преговори с финансиращи институции по европейски и национални програми води Консорциум "Стадион "Пловдив", който през април 2008 г. спечели концесията за най-голямото спортно съоръжение в страната.

Макар че последвалото обжалване от тогавашния областен управител Тодор Петков беше отхвърлено и на последна инстанция, въпреки че спорната собственост на стадиона между общината и държавата не уплаши кмета Славчо Атанасов и той заяви, че ще подпише без да му мигне окото, договор между концесионера и общината все още няма.

"Концесията ще се сбъдне. Ще подпишем договора веднага, щом осигурим финансирането за нейното изпълнение. При преговорите досега от никого не срещаме отказ, но до момента нямаме и съдействие. Кризата е много сериозна на всички нива. За да има Пловдив своя стадион, трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Няма да сме хората, които ще станат известни в града като подписали, но неизпълнили договора", коментира адвокатът на консорциума Георги Колев за Plovdiv24.bg.

Трудностите при осигуряване на финансирането идвали от това, че съоръжението не е собствен имот и не може да бъде предмет на никакви обезпечения.

До няколко дни в съда щяло да влезе преобразуването на включващия 4 фирми консорциум в акционерно дружество, след което предстояла втората фаза от разговорите по оформянето на договора.

"Няма да е коректно към Пловдив да пристъпим към един толкова отговорен ангажимент, ако не сме сигурни в неговото изпълнение. Оптимисти сме за финансирането, защото цялата спортна общественост - и Българският олимпийски комитет, и Федерацията по лека атлетика, и Българският футболен съюз, и други спортни федерации на всички нива, както и всички спортно-финансиращи институции застават зад този проект", подчерта адвокат Колев.

Концесията на стадион Пловдив е за 30 години, инвестицията е за над 24 милиона лева, като по-голямата част от тях ще бъдат вложени в началото на периода. Освен модерните спортни съоръжения и обновената тревна настилка, стадионът ще разполага с модерни седалки за 55 хиляди зрители. 30 хиляди лева ще бъде първоначалното концесионно плащане, а след втората година ще се заплаща годишна концесионна вноска в размер на 11,4% от брутните приходи на концесионера, но не по-малко от 17 хиляди лева. 


Виж коментарите (32)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 28
Днес: 22


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).