Изгониха националния отбор по гребане от река Ропотамо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:08 / 10.02.2022
2146
Националният отбор по гребане беше изгонен от река Ропотамо. Това е мястото, където години наред националите тренираха и се готвеха за големи първенства. Справка показва, че гребците провеждат подготовка на Ропотамо от 1970 година. 

"Оттук нататък правилата се променят и пречим на екологичното равновесие", сподели пред bTV олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите вече са пречка.

"За мен е необяснимо защо без да има промяна в закона, рязко, изведнъж отказаха. Най-смешното беше, че в писмото се цитира, че по река Ропотамо могат да се организират разходки с лодки, а не може да се гребе", коментира хотелиерът Стоян Василев.

Отговорникът на резервата не се притеснява обаче от туристите по река Ропотамо.

"В заповедта на резервата се казва, че се забранява всякаква човешка дейност, с изключение на организирани туристически пътувания с лодки. Това, че в предишни години им е било разрешавано да нарушават закона, не е основание да го нарушават и в момента", каза заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

"Предишните години са ходили в Турция, а сега не могат по някаква причина", допълни той.

Ето как последната олимпийска шампионка по гребане за България - Румяна Нейкова коментира думите му: "Нашите спортисти първо трябва да се справят с държавата, а след това излизаме на старта да се справим с другите държави"

В момента федерацията по гребане е в затрудено положение. Липсата на отговор от институциите принуждава националите да променят подготовката си. От утре отборът ще тренира на язовир Кърджали, а лагерът ще продължи 20 дни.

До този момент няма официална позиция по случая от Министерството на околната среда и водите.


Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 9
Днес: 22


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).