ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Легенда на Ботев с интересни спомени за "вълшебния" мач срещу Барселона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 16.11.2021Коментари (2)7267
Неотдавна (на 30 септември) се навършиха 40 години от един вълшебен момент за Ботев (Пловдив) - невероятната победа над Барселона на тогавашния стадион "9 септември". Това е мач, който дава силен тласък на отбора за големите успехи през 80-те, а нас, феновете, продължава да ни вълнува и да ни изпълва с гордост дори и днес, пише в последния си брой информационният бюлетин "Канарче".

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса спомените за този мач от един от участниците в него - легендата на "жълто-черните" Трифон Пачев:

През 1981 г. жребият в турнира за Купата на Националните купа отрежда силният отбор на Барселона за съперник на Ботев. В състава на треньорското светило Удо Латек, освен носителят на Златната топка за 1977 датчанин Алан Симонсен, личат имената на немския национал Бернд Шустер (еврошампион с ФРГ през 1980), аржентинския национал Суврия, испанските национали Алесанко, Херардо, Естебан, Санчес и Виктор.

В атаката е звездата на "половин Испания" – централния нападател Кини, станал жертва на лична драма. Той е отвлечен за откуп и седмици е държан в неизвестност от похитителите си.

За мнозина привърженици на Барса това е една от причините отборът да загуби шампионата тогава. Седмица преди реванша Пловдив е обгърнат от трескаво вълнение, а почти целият град коментира предстоящото събитие. Не на последно място, защото въпреки загубата с 4 на 1 в Испания канарчетата остават прекрасни впечатления. В Барселона те имат повече възможности за гол, отколкото обикновено създават като гости в българското първенство.

"Това беше един от най-важните мачове в кариерата ни като футболисти, защото се изправихме срещу един от грандовете в Европа. Спомням си, че обстановката беше чудесна за футбол. На стадион "Пловдив“, тогава "9 септември“, имаше над 50 хиляди души, а местата бяха заети няколко часа преди мача.

Хората очакваха да видят спектакъл и аз мисля, че го получиха“, спомни си в разговор с бюлетин "Канарче“ жълто-черната легенда Трифон Пачев, който е резерва в този мач и влиза в игра в 78-ата минута.

"Тогава си спомням, че влязох на мястото на Краси Манолов. Той играеше централен нападател. Тогава аз също играех нападател.И като юноша, и първите ми стъпки в мъжкия футбол бяха като нападател. А наставленията на треньора в такъв момент са едни и същи – влизаш, ако може да подсилим нападението, ако може да отбележим гол“, разказа още Пачев. И така – след като Ботев губи първия мач в Барселона с 4:1, но с добра игра и с положения и за жълто-черните, във втория канарчетата се мобилизират, по думите на Пачев и благодарение "на великата ни публика, на добрите ни треньори и най-вече колегите ми, които показаха, че имат много големи възможности“, пловдивчани побеждават Барса с 1:0 с гол на Георги Славков.

Според Пачев е бил отменен и чист гол на Костадин Костадинов, вкаран към 40-ата минута, тоест едва пет минути след попадението на Славков. Малко преди това е подминато нарушение също срещу Костадинов в наказателното поле.

"Спомням си и голямата признателност на хората след мача. Те не се разотиваха, чакаха ни пред съблекалните, за да ни поздравят. И реално това беше едно от първите кръщения за нашия тим, който тогава беше много млад. Бяхме по на 19-20-21 години, с великия Динко Дерменджиев като треньор и Иван Глухчев, който след това пое щафетата. Реално това бяха двамата треньори, с които ние дълги години работихме“, каза още Пачев, който днес е директор на ДЮШ в клуба.

А след мача естествено хората са много горди, че отборът е успял да победи Барселона. "... и малко тъжни, че не сме ги елиминирали. Но те бяха много силен отбор, а това бяха нашите първи стъпки в Европейския футбол, ако мога така да кажа. Защото след това дълги години играхме в тези Европейски турнири“, каза още Пачев

"За съжаление тази среща не е отразена във видео архивите“, продължава Пачев. "Много хора са търсили дали има някакъв запис някъде, но за жалост няма такъв, а това е жалко, защото е важно хората да помнят историята на клуба. Все пак Ботев е един от най-великите клубове в България - с изключителна история и с невероятен стил на игра!“

"Мачовете с Барселона помогнаха и за изграждането на стила на отбора ни през 80-те. Такива мачове дават самочувствие на играчите и на треньорите, а след един такъв мач всеки един футболист придобива по-голяма увереност и предизвикателство, че може още, и още, и още... Да се стреми да става все по-добър“, разказа още легендарният футболист.
Още по темата: общо новини по темата: 656
30.05.2022
29.05.2022
29.05.2022
29.05.2022
28.05.2022
28.05.2022
предишна страница [ 1/110 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Аз също,а с Трифон,Коцето и Д.Шишков, бях съученик,в спортното.Горд съм,че ги познавам!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Ботев с последна тренировка преди Славия
Добри новини за Стамен Белчев преди дербитата с Левски и Ботев
Ботев урежда с документи зимно попълнение
Емблематичен футболист на Ботев: Пожелавам на Спартак да спечели първенството
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: