ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (17) | Вчера (28)
Родните съдии почнаха подготовка за работа с VAR, въвеждат системата за мачовете от Топ 6
Автор: Стойчо Генов 13:14 / 19.10.2020Коментари (0)1950
©
На 17 октомври в специално оборудвани помещения в Национална футболна база "Бояна“ започна първият етап от подготовката на родните съдии за работа със системата VAR. Както е известно, целта е тя да бъде интегрирана в българското първенство още през пролетта на 2021 г. за двубоите от първата шестица на плейофната фаза в Първа професионална лига.

През изминалия уикенд (17-18 октомври) обучителната програма стартира с предварителен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рьост (Холандия), по време на който 8 български VAR инструктори преминаха обучение и издържаха тест за издаване на сертификат. Основната фаза на методическата подготовка пък започна днес (19 октомври), като тя ще протече на три етапа.

През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни ще се готвят офлайн с помощта на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 нива на подготовка – 3 сесии по 25 клипа прости инциденти, комплексни ситуации с трудни, масови конфронтации и сложни за отсъждане засади, а накрая ще ръководят виртуално и цял мач, при който един рефер ще играе роля на главен съдия на терена, а друг – на VAR-асистент.

От 19 до 30 ноември на терените на Национална футболна база "Бояна“ ще се проведат симулативни кратки мачове с юношески школи от София и женски отбори под наблюдението на техническия директор на БФС проф. Лъчезар Димитров. Сесиите ще включват както симулативни инциденти, така и игрови полувремена по 20 минути, а случващото се на терена на този етап ще бъде следено с 8 камери.

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоритични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на обучението ще протече между 18 и 28 февруари, когато ще бъде организиран турнир между отбори от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи – до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 реални мача, за които няма да бъде използвана импровизирана VAR стая, а специализирани ванове, които ще бъдат употребявани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 г. българските рефери, включени в обучителната програма за VAR, ще получат необходимите сертификати.

В рамките на следващия месец стадионите, на които се планира използването на VAR – както в София, така и в останалата част от страната, ще бъдат инспектирани съвместно от служители на Hawk Еye и на телевизионния доставчик, след което ще получат конкретни предписания за привеждането си в готовност за техническо обслужване на системата. През април 2021 г. на всяко от тези съоръжения ще се проведе технологичен тест с представител на ФИФА, след което ще бъдат сертифицирани. Целта е клубните съоръжения на отборите, които ще участват в плейофната фаза на първата шестица на ППЛ, да бъдат сертифицирани до 24 април, стадионите на тези от 7-мо до 10-то място – през май, а през юни и на останалите участници в ППЛ през следващия сезон.

Сред основните изисквания за стадионите са наличието на добра интернет връзка (минимум 10 MB в секунда), оптичен fiber кабел и др. При невъзможност предписанията да бъдат изпълнени на някои от стадионите, съответният клуб ще играе домакинските си срещи на друг сертифициран стадион след решение на Лицензионната комисия.

Договорът за обслужване на българското първенство със система VAR ще бъде с продължителност 4 години, като от следващия сезон ще обхваща и мачовете след четвъртфиналната фаза на Купата на България. За техническото подсигуряване на двубоите по родните терени ще бъдат използвани 4 VAR вана, два от които ще обслужват мачове в София и в Северозападна България, един - в Северна България и един в Пловдив, Стара Загора и Кърджали. СК към БФС вече е закупила 7 комплекта най-модерни радиокомуникационни системи Vokkero Elite.

Всички рефери от ранглистата на ръководещите в ППЛ, както и 18 асистент съдии в ППЛ, ще преминат обучение със системата VAR. Плановете са у нас системата да има помощни функции – т.е. да има право на препоръка за проверка на ситуацията, но не и на крайно решение, което ще остане приоритет на главния съдия на съответния мач.
Още по темата: общо новини по темата: 707
17.02.2022
13.07.2021
30.05.2021
28.05.2021
28.05.2021
27.05.2021
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Манол Георгиев: Изпуснахме уникален шанс да бием Спартак, те изравниха след карамбол
"Канарчетата" се похвалиха с повиквателни за националните отбори за девойки
Пуснаха на търг фланелка на Левски, средствата отиват за юноша на Марица
Черно море загрява за Ботев с отбор от Втора лига
Голова суша тормози любимеца от "Лаута" Ален Ожболт, тимът му не вкара в 6-и пореден мач
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: