ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Започна празникът на розата в Карлово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:35 / 30.05.2015Коментари (0)3105
Празникът на Розата 2015 в Карлово започна с ритуал "Розобер", пресъздаден от местни фолклорни колективи в розовите масиви на карловския квартал "Сушица". С много народни песни и хора, бе посрещната Царица на Розата 2015 Карина Димитрова. С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата 2015. 
 
По-късно Царицата бе въведена от шествие на площад "20-ти юли", където д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово й връчи преходната златна роза, изработена от двадесет и четири каратово злато. В своето обръщение кметът каза: 

"Преди повече от 100 години нашите предци започват да честват Празника на розата. Карловското розово масло е на пазарите по целия свят, в тези дни на празника, ние се прекланяме пред труда на всички розопроизводители. Пожелавам им да са здрави и бизнеса им да процъфтява. Първата Царица на розата е избрана през 1975 година. Тази златна роза, която държа в ръцете си е изработена преди 40 години от 24 каратово злато. 

Днес аз искам да я връча на най-красивото и умно момиче от Карловската долина - Царицата на Розата 2015. Нека през цялата следваща година тя да бъде Царицата на красотата, на надеждата, на доброто настроение и навсякъде да разнася името на нашия град и в България и в чужбина. Честит празник на всички!". 
 
Царицата на розата отправи своите приветствени слова към присъстващите:

"Тази долина е моето Царство! Моята сила е красотата, моята власт е в светлината и надеждата, които се възраждат всяка пролет заедно с разцъфналите розови градини на Карлово. Нека бъде празник!".

Празнична фолклорна програма изнесоха Ансамбъл "Пирин" Благоевград, Танцов състав "Розова долина" при НЧ " Васил Левски 1861" и местни самодейни колективи.

За първи път на Празника сред официалните гости бяха и Цариците на Розата през изминалите години. Д-р Кабаиванов се срещна и с тях и им подари фотоалбум "Царици на розата през годините".
По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза. 

Официални гости на празника бяха: Никола Хаджийски народен представител, Мартин Иванов народен представител, Владимир Воронкович посланик на Република Беларус, Армен Схоян посланик на Република Армения, Юсеф Зургани посланик на Либия, Томаш Бичам заместник-посланик на Република Словакия, Георги Пилев зам.-областен управител на област Пловдив, дипломатически представители от Япония и Корея, официални делегации от община Озио Сотто и град Конин, представители на държавни и местни институции.

Стотици жители и гости от страната и чужбина /Италия, Япония, Холандия и Тайланд и др./ присъстваха на Празника на Розата, който бе едно незабравимо изживяване за всички жители и гости на Карлово. Туристическите групи останаха очаровани от обновеният облик на града ни, от запазените традиции, от българския фолклор и песни, които прославят най-ценното злато в нашия край - маслодайната роза. 

Вечерта ще завърши с празничен концерт с участието на военен духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада, естрадната певица Ваня Костова и рок-концерт на група "Лунапарк".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: