ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Уникален български винен сорт грозде расте край Татул
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:23 / 13.02.2011Коментари (5)3735
©
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков си тръгна от "Светилището на Орфей" край Татул с пръчка от уникален български винен сорт. Подари му я директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков, който открил лозницата през 2006 г. Изследванията показали, че е т.нар. аборигенска лоза, т.е. автентична. Сортът, наречен "Сълзата на Орфей", съчетава вкусовите качества на мавруд и каберне и е с висока захарност - 26%. За първи път миналата година направили вино от гроздето, а десетки изби от България и чужбина поръчват пръчки за прихващане.

Министър Трайков бе в Кърджали, за да посети комплексите Татул и Перперикон, в рамките на двудневната си обиколка на паметници на тракийското културно наследство. "Харесва ми това, което виждам тук - археолозите са свършили чудесна работа, обектите са добре социализирани, с добра инфраструктура. Харесват ми и заради усещането, което човек има в Източните Родопи и точно на тези места - разбрали са го хората много преди нас, време е ние да покажем на още повече хора как могат да се почувстват тук", подчерта министърът.

Според него може да се направи още много за популяризиране на тракийското наследство в България, което е много добра визитка на страната ни и нещо, което ни прави уникални. Това е начин да се повиши профила и качеството на българския туристически продукт - с разнообразно предлагане, разработване на алтернативните форми на туризъм и привличане на повече и по-платежоспособни туристи.

Националният план за развитие на културния туризъм беше приет още в края на 2009 г. Сега искаме да направим следващата крачка, с която да интегрираме всички възможни източници на финансиране в една обща стратегическа рамка, допълни министърът. Той посочи, че такава е задачата на създаденият координационен център от министри, които имат отношение към туризма и към неговото финансиране - на икономиката, енергетиката и туризма, на културата, на регионалното развитие и на финансите. Целта е да въведем общ интегриран подход, който да следва приоритетите на държавната политика в туризма и който ще заложим в стратегията за развитие на сектора, подчерта министър Трайков.

Утре, 14 февруари, министър Трайков ще зареже лозята на фирма "Едуардо Миролио" в с. Еленово, Новазагорско. Церемонията е предвидена за 12.00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Интересно защо трябваше дад минат 20 години "демокрация", за да започнем да виждаме къде е потенциала на държавата ни. И разбира се след като бетонирахме и малкото плажна ивица, която имаме...
0
 
 
Ако за тази лоза казват, че е тракийска и от времето на Орфей, това е пълна лъжа. Това го измисли Овчаров и даже си е признавал, че е измишльотина. Не смятам, че с такива плоски лъжи ще се привлекат посетители.
+1
 
 
А дали е приоритет да се изчисти сметището по пътя за с. Татул? Страшна е гледката! Всичко е изсипано към рекичката, течаща долу... Иначе наистина е интересна и добра новината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: