ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Турският консул в Пловдив с предложение към Асеновград за провеждане на общи събития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:55 / 13.01.2020Коментари (0)4380
Официален гост на кмета на Асеновград Христо Грудев бе генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Той поздрави градоначалника за по повод спечелването на кметския пост. Ергани сподели виждането си, че Асеновград има голям потенциал за икономическо развитие, като най-големия град в областта след Пловдив.

"Той има отлична географска позиция, тежест в политиката и историята на България", добави консулът. И подчерта, че това е първата му официална визита в Асеновград. Кметът Христо Грудев, на свой ред, посочи, че е запознат с доброто партньорство между Ергани и членовете на "Съюз на предприемачите" в града.

"Страната Ви има развита икономика. Виждам и отличните отношения между министър-председателя на България Бойко Борисов и Режеп Ердоган - президентът на Турция. Преди няколко дни те заедно поставиха началото на един много важен обект - "Балкански поток". Надявам се тези отношения между държавната власт на двете страни да се пренесат и на местно ниво", изрази мнението си Грудев. Хюсеин Ергани припомни, че в Асеновград в хармония и добри отношения живеят българи и турци и консулството отдава голямо значение на тази дружба.

"Ние виждаме нашите сънародници, живеещи в България, като мост между двете държави, защото те участват активно във всички сфери на живота", допълни генералният консул. Той отправи предложение към доктор Христо Грудев за провеждане на съвместни мероприятия и реализиране на проекти.

Като пример посочи арт събития, проведени в Пловдив, сред които рисуване във вода и изкуството "духано стъкло", да бъдат пренеси и проведени и в Асеновград. Кметът на града засегна и все по-актуалната тема за мигрантска криза. Той заяви, че благодарение на правителството на Република Турция, България и в частност Асеновград няма проблем с това. Защото до определена степен турската страна е възпиращ фактор.

"Това е един проблем с човешко измерение. Но една държава сама няма как да се справи с него изцяло", коментира консулът. Доктор Христо Грудев подчерта, че между нашата страна и Турция винаги е имало градивен диалог по отношение на мигрантската вълна. И реално България е първата гранична държава на Европейския съюз. "Но това са световни проблеми, които има кой да решава. И те не са маловажни. Но за нас е важно да развиваме отношенията на местно ниво", каза Грудев.

В заключение Хюсеин Ергани добави, че разбира колко е сериозен този проблем и затова турската република е благодарна на подкрепата на България към нея пред Европейския съюз. И допълни, че най-доброто решение е всеки да живее на собствена територия в мир и разбирателство. В края на срещата кметът на Асеновград доктор Христо Грудев подари на генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани статуетка с лика на емблематичната НПК Асенова крепост. Гостът също поднесе подарък - автентичен сервиз от чаши за традиционното турско кафе.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: