Стартира конкурс за доброволци "Асеневци"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:22 / 17.03.2020
1696
В изпълнение на Решение №128 от 27.02.20 г. на Общински съвет - Асеновград, се организира конкурс за набиране на доброволци.

Доброволец може да бъде всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 г., което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

Доброволното формированиe се създава за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), като изпълнява следните основни дейности по защитата на населението:

1. спасителни операции;

2. ограничаване и ликвидиране на пожари;

3. операции по издирване и спасяване;

4. извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи;

5. оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации;

6. други операции, свързани със защитата.

За изпълнението на тези дейности доброволците:

1. участват в обучения, тренировки, състезания и учения;

2. поддържат готовност за явяване и изпълнение на задачи.

Служители от Министерството на вътрешните работи (МВР) и военнослужещи от Министерството на отбраната (МО) не могат да членуват в доброволните формирования.

ЕТАПИ НА ОРГАНИЗИРАНИЯ КОНКУРС:

1. Срок за подаване на документи – от 16 март 2020 г. до 16 април 2020 г.

2. Срок за разглеждане на подадените документи и изготвяне на протокол с одобрените кандидати – 30 април 2020 г.

Кандидатите за доброволци подават заявление /получава се от общината/, което е адресирано до кмета на община Асеновград. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. формуляр за кандидатстване по образец /получава се от общината/;

2. медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;

3. справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;

4. свидетелство за съдимост;

5. копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;

6. декларация за съгласие за обработка на лични данни /получава се от общината/.

Към документите кандидатите за доброволци прилагат и копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.

Образци на документи се получават в "Център за информация и услуги", разположен на в сградата на община Асеновград, както и в РСПБЗН – Асеновград. Приемането на документите ще се извършва в "Център за информация и услуги" в община Асеновград до 16 април 2020 г., включително. С одобрените кандидати кметът на общината сключва граждански договори. След завършване на първоначален курс на обучение кметът на общината издава карта на доброволеца, с която той се легитимира при осъществяване на правомощията си. Кметът на общината уведомява работодателя или органа по назначаването на доброволеца, че негов служител/работник участва в доброволно формирование към общината.

При включване в доброволното формирование доброволецът има право на:

1. Обучение;

2. Отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда и по чл. 62, ал. 1, т. 8 от Закона за държавния служител за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж;

3. Застраховка съгласно чл. 42, ал. 1, т. 3 от Закона за защита при бедствия, която се сключва след регистриране на доброволеца;

4. Осигуряване съгласно чл. 43, ал. 3 от Закона за защита при бедствия;

5. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;

6. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения;

7. Екипировка;

8. Ползване на помещения, специализирана техника и оборудване за целите на участието му в доброволното формирование;

9. Пълна информираност за дейностите, които ще осъществява като доброволец.

За допълнителна информация се обръщайте към РСПБЗН и община Асеновград, тел.: 0331 20 293.

За община Асеновград определената бройка за доброволци, чиято издръжка се поема от държавния бюджет, е 40 души. Числеността може да бъде надвишена, но над тази цифра издръжката е за сметка на общинския бюджет.

Като привилегия за членовете на доброволното формирование е предвидено в глава IV, чл.21, ал.7 от Наредбата за организация и контрол при паркиране и престой на МПС и безопасност на движението на превозните средства и гражданите на територията на град Асеновград следното: "Членовете на създаденото от кмета на община Асеновград по решение на Общинския съвет доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, имат право да ползват безплатно места в зони за платено паркиране, въз основа на предоставен им пропуск за привилегировано паркиране".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).