С курбан и литургия посрещнаха празника в община "Родопи"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:47 / 21.05.2020
2060
И тази година жителите на селата в община "Родопи" почетоха празника на Светите равноапостоли Константин и Елена.

С водосвет за здраве започна храмовият празник в родопското село Първенец. В двора на едноименната църква, която е паметник на културата от местно значение присъстващите запалиха свещ и се помолиха за здраве.

В Първенец спазиха традицията и приготовленията за празника започнаха няколко дни преди денят на Свети Константин и Елена. Доброволци почистиха двора на църквата и прилежащите площи около нея. Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, който е родом от Първенец и заместникът му Владимир Маринов дариха лични средства за специално приготвения курбан, наречен за празника.

"Тази година в Първенец няма да има събор по случай храмовия празник на църквата "Св. Св. Константин и Елена“, който е и празник на селото. Имаме празник, но няма да празнуваме с обичайните концерти и забавления. Но вярвам, че когато това изпитание отмине, всички отново ще посрещнем гости от близо и далеч и ще усетим колко прекрасно е да бъдем заедно. А на имениците желая добри мисли, радостни моменти и повече сбъднати мечти", каза кметът на община "Родопи" Павел Михайлов.

Готовата гозба беше раздадена в центъра на селото, а в подаването се включи и кметът Павел Михайлов. Бяха спазени всички противоепидемични мерки, въведени заради пандемията от коронавирус. Хората се редяха на опашка, спазвайки дистанция, за да опитат от курбана за здраве.

Храм "Св.Св.Константин и Елена" в местността " Чинарите" край село Белащица също посрещна гости за празника си. Тържествата започнаха с литургия и водосвет, след което в двора имаше почерпка за миряните.

Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).