ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Първите испански изтребители пристигат в база "Граф Игнатиево"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 11.02.2022Коментари (0)2552
© БНТ
Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната охрана въздушното пространство на България, пристигат у нас днес.

Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На базата в "Граф Игнатиево" вече има около 150 военнослужещи от Испания.

Адмирал Ефтимов напомни, че това не е първият случай на съвместен еър полисинг за България. Вече сме ползвали подобна помощ от САЩ. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство заедно с военни части от Испания.

Българската армия може да охранява въздушното пространство на страната, но с определени затруднения, които ще продължат до извършването на модернизацията, изтъкна началникът на отбраната.

"Има трудности при поддръжката на МиГ29, летателните часове са ниски, заради малкия ресурс, с който ВВС разполага към момента и опитите му той да се използва максимално ефективно. Ето защо за страната ни е важна помощта от съюзниците. Ние водим съвместен еър полисинг, а не сме предоставили цялата охрана на тях", подчерта адмирал Ефтимов.

Предложената от България охрана на въздушното пространство на Северна Македония трудно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ29, но не е невъзможно, изтъкна той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който съседни държави поемат охраната на страна-членка, която няма подобен ресурс. По думите му предложението ни по-скоро касае бъдеще време.

До 2025 година се очаква военноморските сили да придобият две нови фрегати. Според адмирал Ефтимов сделката на стойност под един милиард е безпрецедентна по отношение цена-продукт.

Все още се правят проучвания как точно да се детайлизира проекта за модернизацията на сухопътните войски и към кого да се насочи за изпълнение.

"Целта е да се разшири обхватът. Ако купуваме само машини, няма да постигнем целта - Тежка механизирана бригада." - каза Ефтимов.

Според него проектът за сухопътните войски трябва да обедини по-широк набор от дефицити, да се осигури политически консенсус и едва тогава да се предложи на народното събрание.

С идеята за сформиране на българска бойна батальонна група страната ни е изпълнила искането на НАТО за предоставяне на ясна позиция по отношение на усилване на отбранителните способности на Югоизточния фланг. Очаква се българското предложение да бъде обсъдено на срещата на министрите на отбраната следващата седмица.

Батальонът ще е с българско командване и състав, а от съюзниците ще потърсим помощ там,у където имаме дефицити - като при средствата за противотанкова и противовъздушна отбрана, дронове и др.

"Да съберем тези способности, да започнат да тренират и да покажем на обществото, че Българската армия е способна да изгради и демонстрира за кратко време възпиращ потенциал." - каза адмирал Ефтимов.

Той беше категоричен, че в НАТО никога не е ставало дума за планиране на военни действия срещу Русия или включване в конфликт срещу Русия на страната на Украйна. Всичко, върху което се работи, е свързано с отбраната на страните от Алианса. , подчерта началникът на отбраната.

Той допълни, че е убеден в дипломатическия изход от кризата между Русия и Украйна, но НАТО е длъжен да планира варианти за отговор при всякаква ситуация.


Още по темата: общо новини по темата: 73
16.04.2022 »
29.03.2022 »
25.02.2022 »
19.02.2022 »
17.02.2022 »
17.02.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: