ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Петко Чирпанлиев, № 1 в бюлетина за кмет: Асеновградчани трябва да харесваме града си – приемам тази отговорност като кмет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 18.10.2023Коментари (0)3476
©
 Г-н Чирпанлиев, повече от половината предизборно време е зад гърба ви, все така ли сте уверен, че битката за кметското място в Асеновград си заслужава?

Личното ми убеждение е, че това, което си струва, е предварително да прецениш какво и как искаш да видиш променено и когато постигнеш целта, можеш да кажеш, че си победител. Имам ясна цел: асеновградчани да са удовлетворени от резултата на управлението.

Искаме по-добра среда и повече внимание на всяка група хора: за децата - достатъчно занимания и възможности за спорт, за пътуващите – нормален обществен транспорт, за отдиха на всички - зелени зони без вандализъм, за отдалечените села - достъпно здравеопазване, за всички ни – инвестиции за повече работни места, безопасна инфраструктура, чистота.

Разбира се, че такива цели си струват надпреварата. Асеновград е загубил самочувствието си да търси и защитава големи финансирания. Това трябва да се промени. Време е някой управляващ да започне да мисли как може качествено и в дълбочина да се промени нещо от градската ни среда.

Дотук асеновградчани чуваме от досега управляващите от ПП ГЕРБ, че имали още работа за вършене. Но никой не чу защо не са успели в едно и не им е стигнало времето за друго, къде отчитат собствени грешки, къде са били подведени. Да, има вложени милиони левове, казах го многократно в кампанията, но хората не харесват града ни и продължават да показват липса на тротоари в центъра, бурени по площадни зони, изпотрошени пейки, спирки, нефункционален площад, градски стадион и спорта зала с инвестиционни кръпки.

Няма обяснение защо още нямаме нормално и вършещо работа видеонаблюдение и какво ли още не. За мен е важно не дали партийни активисти и общински служители харесват кмета си, важното е хората по улиците и в квартала да казват колко харесват града ни.

Вие имате погледа и на бивш общински съветник, и на дългогодишен човек от неправителствения сектор, и на редови асеновградчанин, каква е оценката за мандата, който Асеновград изпраща?

Трудно време и четири години без забележими политики с ясен резултат. Отиващият се мандат обзаведе асеновградчани с нови 10 милиона лева дългове и далеч не може да се похвали с добро управление на общинската собственост. Напротив, текат несекващи продажби, сами признават, че не са доволни от концесиите, системно се провалят договори за услуги, дори още нямаме така дълго чаканата нова инвестиция в Спешната помощ и не знаем дали изобщо общинската управа е настоявала това да стане по-скоро.

Д-р Христо Грудев, ако си отвори предизборната платформа за мандат 2019/2023, както и онази от 2007/2011 година, със сигурност вътре ще прочете, че Асеновград ще има най-сетне общинска художествена галерия, покрит плувен басейн, дори и чисто нов градски стадион. Къде са? Управлението така и не събра смелост да каже с какво мнозинство като политическо представителство управлява през тези четири години и така до последно оставиха съмнения кой и срещу какво осигурява мнозинството в Общинския съвет. А хората искат ясно да знаят кой къде е позициониран - така е почтено.

Какво от вашата предизборна платформа искате да откроите на този етап?

Тази предизборна платформа съдържа базисни акценти, посочва накъде ще върви общинската политика. Но в пълнота тя ще бъде разработена, когато правим Програмата за управление за мандат 2023-2027г.

И все пак има неща, които държа да се знаят и на тоя етап: Откроявам в началото стимулирането на инвестиционна активност с цел видимо подобряване инфраструктурата в индустриалните зони "Север“ и "Изток“. Така също и привличане на нови инвеститори в зоните на асеновградските села, голяма част от които са с сериозен потенциал.

Държа особено на това гражданите да не са обект, а субект при вземане на решенията. Именно те трябва да кажат какъв да е размерът на такси битови отпадъци на принципа на "замърсителят плаща“ като се има предвид дейностите по обезвреждането на отпадъците, а при отчетено рециклиране да има и намаляване размера на налога. Ще настоявам най-сетне сериозно да се обмисли и приеме най-добрият вариант за общинско сметосъбиране и озеленяване.

Става дума за не просто няколко, а много по няколко милиони левове годишно, които общинският бюджет дава на външни фирми за тези ключови, чисто общински дейности. Така е години наред и Асеновград нито е по-чист, нито е по-озеленен. А това са много милиони всяка година безметежно усвоени. Крайно време е и да намерим как, без да се заобикаля закона, да се дадат повече и истински правомощия на кметовете по населени места. Не е нормално те да стоят без правомощия и да чакат благоволението на общинския кмет, ако пък имат късмета да не са от една и съща политическа сила като него, те буквално са били зарязвани.

И нещо много ключово искам да откроя: това са безопасните улици, повече сигурност и ергономичност на зоните, където най-много достигат деца и възрастни хора. Най-сетне система от видеонаблюдение, защото асеновградчани са буквално обезнадеждени, че има изобщо мярка, която да спре вандализма по паркове, детски площадки, спирки, площадни места.

Много неща могат да се изброят от една предизборна платформа, но в случая е важно и за какво най-много недоволстват нашите съграждани. Всеки добронамерен може да погледне в групите за Асеновград в социалната интернет-мрежа. Там има и сега много тъжни снимки на натрошени тротоари, ужасни с вида си общински фасади, разпадащи се от течове стълбищни подстъпи, пазарчета, детски кътове, пейки натрошени и хвърлени в реката, опасно разпадащи се покриви и облицовки, надвесени над тротоари по главни улици. Ето, това не се описва поименно в една платформа за управление.

Просто се приема, че е недопустимо и се прави всичко възможно то да не се допуска повече. Така ще направя и аз, ще бъда категоричен. Недопустимо е възрастни хора от селата да се молят някой да ги закара до лекар, аптека, болница, защото няма обществен транспорт, защото лекарят е през две села и пр. Трябва да има мрежа от подкрепа, която общината при нужда да осигурява.

Хаосът с паркирането в Асеновград, занемаряването на туристическия продукт и пълното отсъствието на стратегия какво точно искаме да постигнем. Не подминавам, а само маркирам секторните политики за по-добра общинска администрация и електронни услуги, повече публичност преди всяко заседание на Общинския съвет, да е ясно какво и защо предлага общината, а не досегашната кодираност на докладните и пълна анонимност на това какво се прави с решенията.

Досегашната общинска управа е много горда със социалните си проекти. Но те почти 100% са по национални програми и по абсолютно аналогичен ред същите са реализирани и в още десетки общини. Важното е след такива програми какво се постига, как самата община придава устойчивост на услугата и променя средата.

Чувствителна тема ми е спортът и културата. Караме на самоинициативността на самите неправителствени организации - клубове, читалища, инцидентни финансирания, липсващи бази и създаване на напрежение в сектора. Имам идеи и знам подхода, през които и това да се промени.

Как виждате балотажа на тези избори за Асеновград?



Уважавам и всеки избор на хората, те имат право да решат, за съжаление, имат право и да се подведат или дори да сгрешат и сетне да съжаляват. Поне четирима са кандидатите за кметския вот в Асеновград, които се виждат на балотаж и поне петима са онези, които си вярват, че ще станат кмет. За мен е важно в оставащото време да убеждавам колкото е възможно повече мои съграждани, че нито силата на натрупаната до момента власт, нито респекта от усвоените десетки милиони левове уж за доброто на асеновградчани, са променили града и общината така, че хората да се възхищават.

Напротив, хората са недоволни, притеснени от тенденциите в града и по селата и обезверени, че ще има отново оживление и ще живеят скоро в европейски петдесетхиляден град и прекрасни села, пълни с идеи и потенциал. Затова искам да достигна до колкото е възможно повече хора и да ги убедя, че трябва да ме подкрепят и да сме заедно днес, за да имаме наистина по-добро утре за Асеновград и селата ни.

Купуването и продаването на гласове са престъпление.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: