ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Oтхвърлиха искането за експертиза за идентичност за ноктите на сестрите Белнейски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 16.02.2011Коментари (5)2138
Пазарджишкият окръжен съд отхвърли искането за експертиза за идентичност за ноктите на сестрите Росица и Христина Белнейски. Пазарджишкият окръжен съд се произнесе и по исканията за нови експертизи по делото "Белнейски" като определи, че е основателно искането за видеоконферентна връзка с експертите от Великобритания и Австрия, но не е основателно искането за такава с експертите от САЩ, тъй като по делото е изслушан Николай Тюфекчиев, които е бил командирован в САЩ и е присъствал по време на извършване на изследването.

По мнение на съда това не е експертиза, а изследване на материал от двете момичета. Съдът разпореди да бъдат представени исканията на защитата по реда на НПК в писмен вид и с посочени конкретни въпроси. Съдът ще се произнесе в следващо заседание кога е възможно осъществяване на такава връзка. По искането за физико-химична експертиза становището на съда е, че то е частично основателно. Няма пречка да се назначи такава от експерти от Националния институт по криминология и криминалистика, които да отговорят на въпросите каква е химичната структура на туша, използван при вземането на пръстови отпечатъци, откъде е доставен, има ли разлика в партидите и възможно ли е да се каже какъв туш е използван през 2006 г. според съда към тази експертиза трябва да се добави и биологична, която да обясни по какъв начин това химично съединение е оказало влияние върху биологичния материал и има ли въобще такова.

Съдът реши, че не следва да се прави експертиза на нокътните обрезки, за да не бъдат унищожени чрез химичното въздействие върху тях. Поисканата техническа експертиза на видеоматериала с две момичета съдът ще реши дали да допусне едва след разпита на свидетеля Атанас Стоилов. Основателно е искането за съдебно-медицинска експертиза със специалист по кожно-венерологични заболявания. Тя трябва да даде заключение какво заболяване е кондиломите и възможно ли е да се предават по полов път. Назначено беше и вещо лице по експертизата - д-р Петруна Трифонова.

ДНК-експертизата от нокътните обрезки на Росица и Христина, която трябва да установи дали това са техните изрезки, съдът определи като неоснователна с мотива, че по делото вече има ДНК-експертиза и заключенията на вещите лица са въз основа именно на тези обрезки. Според съда биологичният материал от Христина е под допустимия минимум, затова няма възможност да се извърши такава експертиза.

Адвокат Марин Марковски поиска съдът да отмени определението си в тази му част, тъй като според него е важно да се установи, че това са ноктите на двете момичета. Той каза, че защитата има съмнения, че ноктите са подменени. Освен това по сведения на защитата ноктите са начупвани. Марковски каза също, че ще остане съмнение, че е установена цялата истина по делото. Той допълни, че опасността да се увредят веществените доказателства е минимална, тъй като са иззети общо 20 нокътя, а за изследването е необходимо да бъде тестван поне един. Съдът се оттегли в заседание, за да се произнесе по искането. След почивката отново отхвърли иска за такава експертиза, но разпореди поради съмнението за манипулиране да бъдат призовани поемните лица - Георги Иванов и Николай Якимов - санитари в болницата в Пазарджик, които са присъствали заедно с вещите лица при изземването на ноктите. Съдът остави без уважение искането за експертиза въпреки възражението на защитата. Допусна да бъде прочетен докладът, изготвен след огледа на труповете и този полицейски доклад да бъде приложен по делото. Съдът отложи делото за 25 март от 9.00 часа.

Източник: Агенция "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 222
01.02.2024 »
16.06.2021 »
13.10.2019 »
06.08.2018 »
07.02.2018 »
25.08.2016 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как така няма да се прави изследване на изрезките от ноктите!? Чудно ми е как така съда приема, че ноктите са точно техни. И какво е това да не бъдат унищожени? А материала, който уж е бил под тях да не би да се е запазил след иследванията или някой иска да каже, че генният материал под изрезките от ноктите е бил в пъти повече като обем отколкото самите нокти!? И как така има изрезки от нокти, натривките и материалите би трябвало да се вземат от самите ръце в случая нокти, без те да бъдат отстранявани от тялото. Това дело много смърди и от птичи поглед си личи колко много е наредено.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: