ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ново напрежение около скандалната биоцентрала в Труд!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 10.01.2020Коментари (1)6623
Своеволията на инвеститора експлоатиращ скандалната биоцентрала на метри от жилищен квартал в с.Труд, Област Пловдив, продължават, съобщиха от СНЦ "Бъдеще за с. Труд". И допълват: 

"През 2014 г. в землището на с. Труд, в мандата на Димитър Иванов - настоящ кмет на община "Марица" и Николай Копринков – кмет на село Труд, на около 250 метра от жилищна зона без обществено обсъждане, и без никаква информационна кампания започва изграждането на инсталация за производство на електроенергия от биологични отпадъци. От пускането й в експлоатация през март 2015г. до сега жителите на селото търпят само негативи.

Какво се случва в с. Труд и колко е широк чадъра, който централната власт е разпънала над оператора на електроцентралата? Защо бизнес интересите са поставени над човешкото здраве и правото на нормален живот, уж гарантирано от Конституцията на Република България и Европейската Харта за правата на човека? 

Месецът е декември 2019. След редица получени сигнали на жители за нарушения относно опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници (РД 09-877/09.11.17г. МЗГХ и РД 791/27.11.17г. МОСВ), местното Сдружение "Бъдеще за село Труд“ извършва оглед на потопените с неизвестна тъмнокафява субстанция ниви. Незабавно са подадени сигнали на 112, РПУ Труд, Зелен Телефон на  РИОСВ Пловдив,  дирекция контрол при БД ИБР Пловдив и кмета на село Труд г-н Красимир Минков.   

Свидетели описват, че от началото на ноември (от когато е забраната), се извършва неправомерно и ежедневно торене в землището на селото, а цистерните са едни и същи – обслужващи Електроцентралата в землището на село Труд, предимно с пазарджишка регистрация. Основното наторяване се извършва върху земеделски земи на местния производител Ц. Георгиев, който за поредна година нарушава цитираните министерски заповеди напълно безнаказано.  

"Във времето сме получавали много сигнали, които буквално не смогваме да обработим! Някой от нивите попадат в или в близост до Защитена зона  НАТУРА 2000 р. Пясъчник BG0000444. Този път пускаме сигнала освен до българските Еко инспекции и до Европейски комисари и районна прокуратура Пловдив. Напълно недопустимо е в момент, в който България е застрашена от жестоки глоби заради бездействието на екоминистъра, да се случват безобразия, които застрашават подпочвените води на защитени в Натура зони!“- казват от “Сдружение Бъдеще за село Труд".  

Според тях липсата на контрол върху изпълнението на издадени заповеди, се дължи на слаба воля и договорки “под масата", за което винят основно министър Нено Димов и директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев. В продължение на почти 3 години трудчани искат техните оставки, публично в няколко пресконференции и протести, организирани от сдружението в с. Труд. 

Дали този път ще има ефективно наказани за поредните своеволия на регионално и национално ниво?

"Нямаме големи очаквания към местните регулатори в лицето на РИОСВ, БАБХ и Земеделието. Опитът от миналата година  сочи, че цялата отговорност се прехвърля на арендатора и собственика на земеделска земя, само и само да изчистят името на вече очевадно закриляният от институциите инвеститор. За никой вече не е тайна, че протекциите на тези обекти е на изключително високо ниво в централната власт.

За това сочат редица свързаности на проекти категоризирани като възобновяеми източници с настоящи държавници. Същите, освен че предизвикват Екокатастрофи бъркат дълбоко в джоба на данъкоплатците. Невероятна наглост! Колкото до местния контрол относно тези обекти - нека не се лъжем, такъв няма“ добави Станимир Тончев, съпредседател на сдружение “Бъдеще за село Труд". 

Редица населени места имат сходни проблеми, свързани с екологични практики насочени към оползотворяване на всякакви видове отпадъци увреждащи живота и здравето на населените места в близост. Нека се върнем към Шишманци, Нова Загора, Царевец и други и се запитаме, при липса на законност и преобладаваща корупция, кога подобен проблем ще застигне и Вас, четящите този материал? 

Припомняме, че от 2015 г. до сега потърпевшите са набрали огромна преписка с жалби и сигнали, подписка с хилядна подкрепа за закриване на инсталацията, и 6 протеста остават нечути от институциите, а тревогите на населението нарастват. Жителите на с. Труд и сдружение “Бъдеще за село Труд" се борят сами. Именно поради тази причина благодарение на петициите на Труд, Нова Загора и Царевец, комисари на Европейския парламент ще посетят засегнатите населени места в рамките на тази година".


Още по темата: общо новини по темата: 49
15.03.2022 »
18.11.2021 »
13.04.2021 »
05.01.2021 »
09.11.2020 »
06.11.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бори се Труд .Ще спре някога .Димо е вън от играта но ще дойде новия и дано се застъпи за хората .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: