ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
НИНКН представя идеите си за недвижимите паметници в Баня
Автор: Диана Бикова 14:54 / 03.05.2023Коментари (0)1413
© Пламен Танковски
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще представи на 5 май официално резултатите от Териториалната програма в град Баня, Карловско, съобщиха за Plovdiv24.bg от институцията.

Териториалната програма на НИНКН стартира едновременно в 5 общини. Град Баня е първият, в който ще бъдат представени резултатите от изследването, осъществено от широк кръг специалисти - архитекти, археолози, историци, изкуствоведи.

Територията на гр. Баня е обитавана без прекъсване от 8000 г. Обектите, вписани в регистъра на недвижимото културно наследство към момента, са осем. 4 от тях са в аварийно техническо състояние. В рамките на проучването са установени още четири обекта, носители на историческата памет на града. Това са три сгради от Специализираната болница за рехабилитация, лесопарка "Калето", павираната улична мрежа и Царската жп гара, с площада пред нея.

Основната задача на Териториалната програма е да се направи оценка на състоянието на недвижимите културни ценности и да идентифицира обекти, които допринасят за облика, историческата и културната памет на населеното. Проучванията са в изпълнение на Закона за културното наследство и с одобрението на министъра на културата. 

Целта на програмата е да създаде по-пълен разказ за историята на недвижимото културно наследство; за факторите, процесите и личностите, създали градоустройствената жизнена среда и идентичността на всяко населено място. Резултатите от научната работа на института ще помогнат на местните власти и общество да вземат информирани решения за развитието на общината, както и да откриват нови възможности за икономика с висока добавена културна стойност.

Недвижимото културно наследство е гръбнакът на туризма в държавите по света с богата и древна история като България, но нашата страна губи годишно около 400 обекта, носещи паметта за културата и традициите ни, отбелязват от института.

Припомняме, че жителите на Баня заявиха готовност за протести заради намерение на Министерство на културата центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Общинският съвет на община Карлово вече взе решение да възрази срещу започната процедура. Опасенията са, че ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня.

Ситуацията беше обсъдена на общоградско събрание и жителите се противопоставиха на идеята. "Външни хора да не ни се месят и да не ни учат как да живеем в нашия град! Ще организираме подписка сред жителите с постоянен и настоящ адрес в Баня, с която да подкрепим решението на Общинския съвет и действията на Община Карлово срещу намерението на Националния институт за недвижимо културно наследство.  Ние категорично възразяваме срещу обявяването за недвижимо културно наследство на центъра, парка, прилежащи сгради и терени в Баня! Ако се наложи, ще стигнем до крайни действия и ще блокираме главни пътища, но ще накараме НИНКН да прекрати процедурата, която вече е в ход!" - категорични са хората.

Местните твърдят, че за действията на НИНКН вина носят двама външни хора – Мартин Стоянов и Соня Тодорова, които имат наследствени имоти в Баня, но не живеят в курортния град.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: