ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Излязоха наяве далаверите на Йордан Шишков! "Родопи" на минус с 14 млн.лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 21.06.2012Коментари (11)4808
© Plovdiv24.bg
Бившият кмет Йордан Шишков
Задължения за 14 милиона лева наследи кметът на Община "Родопи" Пламен Спасов. При встъпването си в длъжност той заварва запорирани всички банкови сметки и касови наличности, с изключение на държавните субсидии, които са строго целеви. Има задължения за сметопочистване, сметоизвозване, неразплатени горива и храни в детските градини, както и неизплатени заплати за девет месеца назад. 

Единствените наличности са 1200 лева в касата, които не стигат за нищо. В същото време трябва да започне незабавното чистене на улиците от дебелия сняг във всички 21 села под шапката на общината. 

Кметът Пламен Спасов успява да се договори с фирмите за снегопочистване да работят на вересия, доставчикът на гориво да не спира отоплението в градините и училищата и започва преразглеждането на всички договори. 

Оказва се, че бившият кмет Йордан Шишков, подкрепян 8 години от БСП, е сключил една камара неизгодни договори, които сега населението трябва да изплаща. 

Един от най-фрапиращите примери е този за преасфалтиране на пътя за Дедево. От договор за 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата-изпълнител сумата от 7 милиона и 200 хиляди лева заради лихвите и таксите на частните съдебни изпълнители, които запорират сметките на "Родопи" и стотици декари атрактивна общинска земя. 

Друга голяма далавера е тази с доставката на дизелово гориво. Там неустойките само към една от фирмите са скочили от 450 хиляди на 1 милион лева задължения. Така например за един литър изразходвано гориво, сега общината трябва да плати със задна дата около 4 лева. 

Натрупаните задължения, които до 2008 година са били 4 милиона, скачат на 14 милиона в края на 2011 година. 

Политиката на старото управление е била да се харчи в пъти повече, от колкото получава като приходи. 

Това става възможно, тъй като Общинският съвет умишлено не е приема бюджет в продължение на две години. Още в началото на мандата си, Йордан Шишков прокарва приемането на бюджет на стойност 31 044 327 лева. Заложените приходи обаче няма как да се осъществят и реално осъществени приходи и разходи са 14 милиона 866 хиляди лева. Този бюджет на практика е кух бюджет, тъй като се залагат нереални постъпления. 

Бюджетът през 2009 година е изготвен в бума на икономиката и строителството. По време на кризата умишлено не е приеман нов бюджет, което позволява да се работи с този от 2009 година, в който са заложени високи приходи, но такива е нямало. Това е позволява да се харчат пари и по този начин са натрупани дълговете.

Ето как нарастват дълговете на община "Родопи" по години:

2008 година - 4 428 694 лева задължения
2009 година - 6 519 854 лева задължения
2010 година - 9 743 452 лева задължения
Края на 2011 година - 14 308 452 лева задължения


В резултат на дълговете фирмите завеждат искове за неизплатените суми. Натрупват се наказателни лихви, комисионни към съдия-изпълнители, а сметките и общински имоти се запорират. 

"Решението в този момент е да изтеглим кредит от 7 милиона лева, с който банката ще заплати директно на фирмите-доставчици част от неизплатените суми и запорът върху общината ще бъде вдигнат", заяви кметът Пламен Спасов.

Той уточни, че свежи пари в общината няма да влязат. След изтеглянето на заема, запорите на сметките ще бъдат вдигнати и общината ще може да разпределя приходите си така, че да функционира нормално - да има храна и отопление в детските градини, да има улично осветление, да се събира боклука от всички 21 села и да се чистят улиците от сняг и да има пари за ремонт на училищата в "Родопи". Ще могат да се отделят пари за запълване на дупките и изграждане на нови детски площадки. 

В противен случай атрактивните имоти и земи в общината ще бъдат продадени на безценица, а задълженията и запорите ще останат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.06.2012 г.
0
 
 
Честито да ни е, съселяни! Боклукът си замина от Общината, ама а дано и препълнените контейнери от мойта улица, че освен гледката, развалят и въздуха в тия жеги.
+4
 
 
Господин Шишков нека да вземе веднага пример от бившия румънски премиер. И да не чака да дойде полицията да го арестува, ами още сега да се гръмне!
+7
 
 
Другари и другарки , няма да се плашите . Ний пак ще дойдем на власт . Няма да крадем , обещаваме . Рапорт даден - рапорт приет.
+14
 
 
Време е да видим някой осъден! Не може да крадат както си искат и да няма една присъда до сега, поне за некадърност.
+13
 
 
Ей такива боклуци в напреднали страни като Китай направо ги разстрелват, като естествено от конфискуваното имущество си заплащат и куршума за да не ощетяват допълнително гражданите. Ако цялата тази пасмина крадеше по-малко, щяхме да сме със средни доходи минимум на Австрия. Сопата и тва е!
+2
 
 
Това се знаеше още преди изборите през 2011. Интересно ми е само дали сега Спасов ще сезира прокуратурата, за да се потърси сметка на този мошеник и крадец? Дано има писмени доказателства за това умишлено безхаберие. Той, както и подобни нему, мястото им е само в затвора, но пък до сега не се е случило. Ето и Мургина оневиниха и още други... На къде вървим???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: