ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Гайдите на Смолян свирят за сираците на Рожен 2008
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 28.07.2008Коментари (0)1292
Половин тон ракия и 35 чевермета на Рожен "гарнираха" благотворителен концерт, посветен на сираците. Кабагайди и родопски песни ехтяха под звездите, а целта бе мероприятието да помогне финансово на децата без родители, настанени в два дома в Широка лъка. Събралите се 4500 гости обаче внесоха общо едва 5500 лева за малчуганите в неравностойно положение. Иначе концертът се превърна в истинско музикално събитие, събрало на едно място най-красивите гласове на родопската песен у нас и всички гайди на Смолян. Организира го музикалното семейство Румен Шехов и Кристина Енгерова. Певицата сподели, че от дълго време със съпруга си обмисляли да направят нещо по-голямо за децата, настанени в домовете за сираци. "Имаме две дечица и всяка година по празниците правим дарение на домовете с мисълта, че да се отглеждат тези деца, е много трудно и парите никога не стигат. Решихме, че имаме много приятели и си заслужава да ги съберем, да зарадваме сърцата им с родопска песен, а пък те да помогнат идеята ни да стигне до повече хора. Някои от тях са шефове на фирми и помогнаха за кулинарната част на мероприятието", допълни Румен. Той е ръководител на частния оркестър "Каба кабадайлии", в който свирят четирима гайдари и пее Кристина.

Така двамата стигнали до идеята за "ВИП Рожен-2008". Това трябвало да бъде спектакъл на нашенския дух, без претенции за традиции и специална хореография. "Предпочетохме да няма спецефекти под режисурата на известни имена, но да го направим с много човешка топлина и грижа", твърдят двамата. Един от шефовете на домове също дойде на поляната, за да благодари на организаторите с думите: "Който мисли година напред, сее жито, който мисли десет години напред - сади дърво, а който мисли 100 години напред, изгражда хора". Публиката буквално настръхна при звъна на двете дузини родопски чанове, които огласиха баирите в началото на концерта. Много хора изтриха сълзи от очите си, когато след тях писнаха и всичките гайди на Смолян. Едни от най-популярните ни фолклорни изпълнители - Младен Койнаров, танцов ансамбъл "Елика" от Пловдив, ансамбъл "Българе", самодейците от смолянското читалище "Кирил Маджаров" играха и пяха без заплащане за каузата. И без силикон и разголена плът, както се случи преди около година на едно попфолк събитие, организирано също с благотворителна цел. Един от известните гласове на родопската песен Младен Койнаров беше категоричен, че в подобен концерт не е участвал досега, нито пък е чувал някой у нас да е правил такъв фолклорен фестивал. Дъщеря му Фанка, която изпълни няколко тежки родопски песни, пък заяви, че до момента й се е случвало да пее на подобни концерти само в Испания.

"Под звездите на Рожен са изгрели много звезди на родния фолклор", припомни старите фестивали Кристина. Самата тя пропяла тук на шест годинки и омаяла журито, което й връчило първия приз още на тази възраст. За нея мястото е особено любимо, защото след години именно на Рожен срещнала и бъдещия си съпруг Румен. В последните дни двамата дори позагърбиха музиката и хвърлиха всички сили в организирането на концерта. Успели да намерят подкрепа от над 45 фирми от цяла България. Купонът продължи почти до първи петли и завърши с пищна заря, като на финала в присъствие на нотариус бе отворена кутията с дарения.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български футболисти в чужбина
Академично гребане и кану-каяк
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: