ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Безопасна баластриера, а не кариера, ще се изгради край Първенец
Автор: Георги Кирилов 15:39 / 25.08.2020Коментари (1)7538
©
Безопасна баластриера, а не кариера ще се изгражда край пловдивското село Първенец, научи Plovdiv24.bg.

През последните няколко месеца се създаде напрежение около инвестиционното намерение, като то бе оприличавано с кариерите и проблемите над Белащица.

Наш репортер научи, че двете неща нямат нищо общо. При кариерите се взривява и копае скала, докато при баластриерата се копае под земята и няма запрашаване и шум.

Инвеститорът ще изгради път от баластриерата до околовръстното. Този път ще се използва и за обслужване на сметището.

"Сметището в момента е на един километър от селото. Баластриерата ще е на един километър след сметището, тоест на два километра от селото. "

В момента всички камиони за сметището минават през селото. Имаме камера на баластриерата ,от която виждаме, че на ден около 100 камиона на различни  фирми си изхвърлят боклуците на сметището.

След като изградим път, целия трафик за сметището ще го извадим извън селото. На практика баластриерата ще допринесе за повишаване на качеството на въздуха в Първенец", коментира представител на инвеститора пред Plovdiv24.bg.

Според инвеститорите мъж, който има 15 декара до баластриерата им, се опитва да им ги продаде с огромна надценка. Отказът им е довел до това този мъж да разпространява грешна информация сред жителите на Първенец, за да саботира инвестицията.

Становището на независими експерти, описано в Доклада за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), е положително. Общественото обсъждане на доклада е насрочено за 23 септември и дотогава, заедно с всички приложения към него, е на разположение в отдел "Екология" на община "Родопи". До датата на обсъждането заинтересованите могат да отправят писмени мнения в РИОСВ - Пловдив, в деловодството на общината и в кметството на Първенец.

Независимите експерти предлагат да се одобри инвестиционното предложение за изграждане на баластриера на площ от 210.249 дка в землището на с. Първенец при спазване на всички законови изисквания в областта на околната среда и при изпълнение на препоръчаните в Доклада за ОВОС допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

В заключението се твърди, че не се очакват вредни въздействия върху населението и човешкото здраве на хората от с. Първенец и близките населени места. Експертите смятат, че най-съществена промяна ще настъпи в компонентите почви, растителност и земни недра. Предвижда се промяна на визуалното възприемане на терена – от позитивна релефна форма в негативна (котлован). При закриването на баластриерата обаче, с подходяща техническа и биологична рекултивация, ще се постигне възстановяване на естествените функции на ландшафта като средообразуваща система, което след време ще позволи територията отчасти да се възстанови и да се впише в съществуващата ландшафтна структура.

По-голяма част от растителността на терена, която основно е от тревисти редурални и плевелни видове, ще бъде унищожена, но няма да се засегнати редки и застрашени видове. Вероятно ще има пряко унищожаване на фауната, загуба на местообитания, безпокойство и поява на нови видове, вследствие на залесяването при биологичната рекултивация. Прогнозира се минимално въздействие върху атмосферния въздух, повърхностните и подземните води, почвата и от шумови емисии.

Инвестиционното намерение за изграждане на баластриера е на фирма "Толи" ЕООД. Собственикът Тодор Воденичаров е местен, притежава част от терена, на които планира да добива пясък и чакъл.


Още по темата: общо новини по темата: 4
28.04.2023 »
01.04.2023 »
23.09.2020 »
09.09.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: