ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция Пловдив
Автор: Диана Бикова 12:12 / 28.04.2023Коментари (0)3152
Мирен протест пред Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" проведоха  жители на селата Белащица, Червен и Първенец. Хората поискаха оставката на директора Васил Узунов заради кариерите в непосредствена близост до селищата. Към тях се присъединиха и жители на други населени места, в които има проблем с водата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Със заповед на Басейнова дирекция от септември м.г. бе учредена санитарно-охранителна зона – подземни води, около два броя каптирани естествени извори за обществено питейно-битово водоснабдяване на село Белащица. Тази заповед решава и проблема с водата, и въпроса с кариерите, които са недопустими при така учредената зона, твърдят протестиращите.

"Всички институции, не само Басейнова дирекция, бездействат в продължение на години по проблемите, които има в Белащица, Горнослав, Първенец. Това са институции, които са призвани да защитават обществения интерес. В случая сме тук, пред Басейнова дирекция, защото тази седмица имаше насрочено дело на фирма "Холсим" срещу заповед за санитарно-охранителна зона, издадена от директора на Басейнова дирекция, на което дело нямаше представител на дирекцията, нямаше и становище. Директорът показа едно становище, което е изведено с дата деня на делото" - обясни Павел Гимишев.

Хората настояват санитарно-охранителната зона да остане и водата да бъде присъединена към водопреносната мрежа, а не да се стича в дерето, както е в момента. 

Заповедта е на предишния директор на БД Георги Велев, който, според протестиращите, е защитавал обществения интерес 100 процента. Хората припомниха, че по времето на областния управител Йордан Иванов в присъствието на екоминистъра Борислав Сандов е проведена среща, на която е поет ангажимент за санитарно-охранителна зона.

"Министър Сандов вече не е министър, господин Велев не е директор на Басейнова дирекция, няма кой да защитава обществения интерес в лицето на тези институции - посочвам Басейнова дирекция. Как може да не си изпратиш юрисконсулт или адвокат на първо съдебно заседание, при положение че знаеш колко е голям и значим обществения интерес? В Белащица живеят над 5000 души постоянно. Ако това не е сериозен интерес - кариерите и водата над Белащица, за които ние тръбим 5 години, къде е обществения интерес?" - заяви Юлия Бачева.

Служител на Басейнова дирекция излезе при хората и ги покани да излъчат представител, който да се срещне с директора Васил Узунов. Протестиращите обаче поискаха или да се качат всички, или директорът да следе при тях. 

Среща в директорския кабинет все пак се състоя. На нея бе поставен въпроса кога е изготвено и внесено в съда становището. "Разбираме ви, и директорът Васил Узунов, и всеки експерт са наясно колко е важна тази заповед за жителите на населените места, които страдат" - коментира юристката на дирекцията. 

Подробности за протеста гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 4
01.04.2023 »
23.09.2020 »
09.09.2020 »
25.08.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: