ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зеленият инфопункт на фестивала "Нощ/ Пловдив 2015" ще бъде изграден от хартиени тръби
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 14.08.2015Коментари (0)1946
©
В конкурса за зелен инфопункт на фестивала "Нощ/ Пловдив 2015" се включиха 22 проекта. Авторският екип, който впечатли най-много журито, е DVIEF с участници Димитър Свиленов, Николай Топалов, Виктор Грозев.

Предложението на DVIEF е за изграждането на павилион, ситуиран съобразно формата и размерите на площада, в който се намира, както и подходите към него. Той ще се състои от 2 подвижни части, като външната му форма ще следва околните фасади, а във вътрешността си ще е разделен на 2 симетрични части. По този начин вътрешното пространство ще прераства в независима зона, която ще посреща гостите на фестивала.

Основната част на инфопункта ще се изгради от статични хартиени тръби (хартиени шпули) с диаметър 20 см всяка, свързани помежду си в модулни системи. Второстепенната част ще се състои от подвижни хартиени шпули със същия размер, поставени в основните тръби. Те ще са интерактивни елементи, които посредством изтегляне и/или прибиране ще оформят места за отдих или работа на открито под формата на пейки, столове, маси или навес.

Журито на конкурса сподели, че спечелилият проект се е отнесъл най-добре с мисъл към заобикалящата среда. За тях изборът е бил категоричен заради съвременната форма от органичен материал, на която залагат DVIEF. Техният проект кореспондира много подходящо със средата без драстични контрасти, като създава уют и се превръща по-скоро в градска скулптура. Бъдещият зелен инфопункт на Нощта e с мека моно материалност, проста трансформируемост, двойствена форма, добра комбинация между балансирана естетика, елегантност и мисъл за отношението между функция и материал.

Проектът за локация 0 на Нощта ще има и акумулатор за електроенергия, добита от фотоволтаичен панел, поставен на покрива на павилиона. След края на фестивала всеки един елемент от зеления инфопункт ще може да бъде рециклиран или използван отново за други цели.

Инфопунктът е централна точка за фестивала Нощ/ Пловдив 2015 и ще предоставя информация и материали на посетителите. Той ще се разгърне на площ от 60 кв. м на ул. "Станислав Доспевски" в Пловдив и ще разполага със свободна Wi-Fi зона. Организаторите от фондация "Отворени изкуства" планират инфопунктът да започне да функционира още на 1 септември, 10 дни преди началото на арт фестивала, когато ще бъде официалното му откриване и представянето на авторския екип.

За първа година фестивалът "Нощ/ Пловдив" обяви конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт. Според журито силно впечатление е направил големият интерес към конкурса и високото качество на получените проекти, което е показателно за необходимостта от подобен тип инициативи в България. "Конкурсното начало работи и в България, когато е налице доверие в организаторите", допълват от журито.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: