„Зелени Балкани”: Технологията на бъдещия екологичен завод край Шишманци се пази в дълбока тайна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:57 / 21.09.2007
3881
България може да понесе тежки санкции от Европейския съюз, ако заводът за твърди битови отпадъци край пловдивското село Шиманци бъде пуснат в действие, без одобрението на местните хора и общинския съвет в град Раковски. Това твърди пред М САТ екологът от неправителствената организация „Зелени Балкани" Христо Николов. Според него, смущаващ е и фактът, че вече 2 години технологията на бъдещото предприятие се пази в тайна, като тихомълком собствеността му се прехвърля от община Пловдив към частни лица, които не са вложили един лев за финансирането му.

Проверка на М САТ в село Шишманци установи, че местните хора са видимо притеснени от предстоящото пускане в действие на първия в страната завод за твърди битови отпадъци. Повечето от тях не искат предприятието да работи на територията на землището им, но си дават сметка, че никой се интересува от мнението им и, че развоят
на събитията е вече предрешен. Въпреки уверенията, че заводът за твърди битови отпадъци ще работи по безопасна френска технология, никой не вярва в обещанията, че земята и въздухът в района няма да бъдат замърсявани.

Общинският съвет в град Раковски се обяви против строежа на екологичния завод преди технологията за преработка на битови отдадъци да бъде публично оповестена. Според Христо Николов, изключитерно тревожен е фактът, че никой в община Пловдив не знае как точно ще действа съоръжението, а още по-обезпокоително е, че пловдивчани плащат милиони левове за изграждането му, докато контролният пакет от акциите му преминава в ръцете на частни лица, за които се твърди, че с документни измами са източили вече близо 6 милиона лева.

Бъдещият екологичен завод край Пловдив е разположен върху карстов район. Незнайно защо оценката за въздействие върху околната среда не отчита последиците от евентуално земетресение. Христо Николов от „Зелени Балкани" смята, че те ще са катастрофални, тъй като токсините от площадката за съхранение на отпадъците ще проникнат в питейната вода на десетки селища, а най-силно засегната ще е Стара Загора.
Информацияга е на М САТ Пловдив

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (189):
28.03.2024 Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация
25.03.2024 Пловдив иска европари за рекултивация на клетка 1 на депото в Шишманци
15.11.2023 12 000 лева финансова санкция е наложена на община Пловдив
20.10.2023 Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник
12.09.2023 Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?
24.08.2019 Солена глоба за завода в Шишманци
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).