ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравко Димитров ще разгледа репликата на лунния астронавтски костюм на Нийл Армстронг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:35 / 21.01.2022Коментари (0)1741
©
На 24 януари в 11.00 часа кметът на Пловдив Здравко Димитров ще посети Регионалния природонаучен музей. Придружаван от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район "Централен“ Георги Стаменов, той ще разгледа репликата на уникалния астронавтски костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Техен гид ще е директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров. 

Посетителите на музея могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията "Аполо“11 още тази събота – 22 януари. Тя  гостува у нас, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.  

Напомняме, че в музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл" кацна" - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо"11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията "Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в "Музейко“ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията.

Припомняме, че по повод “Европейска нощ на учените", МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи", целящи да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. В рамките на проекта, предстоят още вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.


Още по темата: общо новини по темата: 124
08.04.2024 »
08.04.2024 »
09.03.2024 »
17.02.2024 »
17.02.2024 »
16.02.2024 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: