ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Закриват ОУ "Христо Смирненски" от 1 септември
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 24.03.2011Коментари (22)15771
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив.
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Христо Смирненски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"ОУ "Христо Смирненски" в Пловдив от 01.09.2011г. ще бъде затворено", каза на Plovdiv24.bg шефът на дирекция "Образование" в общината Георги Янев.

"Миналата седмица сме входирали предложението в регистъра на ОбС Пловдив за закриването на това училище. Сами разбирате, че на центъра на Пловдив не е икономически изгодно да учат само 33 деца и освен това, така не може да се води нормален ученически процес", поясни Янев.

Оказва се, че ОУ "Христо Смирненски" в продължение на вече 5-6 години няма прием в първи клас. В училището има паралелки само в 6 и 7 клас.  Шефът на дирекция "Образование" е категоричен, че няма как да се предотврати неговото закриване. 

В даскалото учат 13 деца от домовете за "Деца, лишени от родителски грижи". Георги Янев обясни, че те ще бъдат настанени със сигурност в ОУ "Петър Берон", тъй като там има и други деца от същите домове. На родителите на учениците, които са от семейства, ще им бъде предложено  децата им също да бъдат преместени там. "Ако обаче те не желаят, могат да изберат други училища, които са им по местоживеене или по месторабота", допълни още Янев. Стана ясно, че до края на тази учебна година, ОУ "Христо Смирненски" няма да бъде затваряно.

"Процедурата е следната: първо се взима решение на ОбС, след това се възлага на кмета да изпрати предложение до Министъра на образованието и науката, пуска се заповед, публикува се в държавен вестник и от 01.09.2011г. ОУ "Христо Смирненски " ще бъде закрито", лаконичен беше Янев.

Шефът на РИО Пловдив, Павлина Кацарова, потвърди тази информация. 

"Наясно съм. Правили сме проверка там. Ситуацията е такава, че налага неговото затваряне", каза тя за репортера на Plovdiv24.bg

Оказа се, че на практика в училището работят няколко учителя, от които единият е директор и то временно-изпълняващ длъжността. 

"Говорили сме по посока на това, че за да се запази работата на учителите от ОУ" Христо Смирненски", след неговото затваряне, те трябва да бъдат преместени заедно с учениците в новото училище, където те ще учат  от 01.09.2011г.", каза още Кацарова. Тя е категорична, че няма да има проблем с това, защото повечето преподаватели там са и в пенсионна възраст. 

Стана ясно, че  предложението на Регионалният инспекторат е било децата да бъдат преместени в ОУ "Гео Милев", поради малкият брой ученици там.

"Все още не сме гледали предложението на общината в Комисията по образованието. Като го разгледаме, ще се запознаем по-подробно с техните предложения", завърши Кацарова.

Можете да се запознаете с цялата тема, която Plovdiv24.bg следи от самото начало! 


Още по темата: общо новини по темата: 16
28.03.2011 »
02.12.2010 »
14.10.2010 »
15.09.2010 »
27.05.2010 »
22.05.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да допълня, тези деца ще бъдат дескриминирани на друго място! Винаги отношението към тах ще е различно, от учители, съученици и родителите ще изиграят сериозна роля . Виждал съм това вече и го знам, пък нека ме убеждават че няма да стане. Трябва ли да се случи за да се потвърдят думите ми, няма как да остана доволен че съм бил прав.
0
 
 
Децата от дома никъде не ги искат, това е и основната причина да няма деца от квартала в това училище. Писали са че ще ги вкарат е у-ще "Петър Берон", но имам информация че там е пълно (освен че са против). Наистина е сложна ситуацията, но децата "увисват". Наложително е някоя организация да се погрижи сериозно, всички да знаем че на децата е осигурено образование! И това да се изнесе в медиите преди да го затворят. Казаното тук за този момент от ситуацията не е потвърдено от управата на училищата чиито имена са дадени. Сигурно някои хора си мислят че като се спусне заповед от горе, няма да има мърдане. Не е така, на местна почва и в движение се правят нещата. Да видим дали няма да отделят децата от дома за сираци като някакви животинчета хапещи, от другите! Може спокойно да ги оставят в няколко стаи, и да работят само за дома. На художествената гимназия ще им е достатъчно широко. У-щето има два входа все пак, във вечерната гимназия е направено отдавна!!!
0
 
 
Как може кмета да го позволи??? Къде ще учат тези деца деца в мола най-вероятно ха ха ха.. Поздор,срам и позор...качили са ни малко тире мола..после защо в днешните деца са тъпи ми продължавайте в същия дух то що образованието ни е китка за мирисане вие закривайте училища за някув си тъп мол...евала!
0
 
 
По броя на коментариите е видно колко болезнена е темата. Лошото е, че изнесената информация е лъжеинформация. Случва се нещо уникално за България. Няколко глупави дома вместо да се закрият, те закриват училище. Проблема е в децато от домовете. Ако не се закрият тези домове, ще има още закрити училища. Т.наречените "специалисти" трабва да знаят, че повече от едно дете от дом в клас е опасност да се унищожи целия клас. В ДОМОВЕТЕ ДЕЦАТА се ОТГЛЕЖДАТ като добитък, дава им се ядене и подслон.
+4
 
 
ами по-добре мол да има - за какво ни е училище...такава идиочтина е всичко...
+4
 
 
Щом почнаха да закриват училища във втория град по големина, какво остава за малките селища. Жалко. С болка изказвам моето мнение.
+4
 
 
А нямаше ли някое СОУ проблем с липсата на сграда преди 1г или нещо - художествено ли какво бе -тъкмо сега ще се освободи сграда да се настани то?
+4
 
 
В това училище съм учила от !-ви до 8-ми клас. Интересно,че в центъра на Пловдив с не малко ново жилишно строителство няма достатъчно деца.....
0
 
 
пълен позор ,как ще закривате учебна институция , вместо да се търси някакъв компромис ,държавна намеса и финансиране, те ми тръгнали да го закриват .... пълни смешници!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: