ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Захари Георгиев събра най-много гласове на дебата между кандидат-кметовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:12 / 19.10.2007Коментари (0)2366

Днес в Големия дебат на Дарик радио и вестник 24 часа пред микрофоните и „съда" на професионалните гилдии и журналистите  седнаха Петя Раева (ДПС), Захари Георгиев (Коалиция за Пловдив), Николай Караиванов (ДА), Спас Гърневски (ДСБ) и независимият Венцислав Каймаканов. Първият въпрос, на който трябваше да отговарят кандидатите за кметския стол бе: „Защо решихте да се кандидатирате за кмет и какъв е вашият личен успех, допринесъл и за успеха на града ни?". Кандидатът на левицата беше от лаконичните - цитирайки Христо Г. Данов, че „който не напредва - назадва и пропада", той каза, че има амбицията и желанието да промени начина и темпа на развитие на Пловдив. Като лични успехи, правейки уговорката, че за това трябва да говорят другите, Захари Георгиев отбеляза решението на МС за стратегическото развитие на Летището, съпътстващото сесията на VІ Международната парламентарна асамблея за информационни технологии (IPAIT) - София 2008 международно изложение, което през следващата година ще е под тепетата и теренът в северната част на града, отреден за студентски общежития.

Във втория кръг на дебата, въпроси към всички участници зададоха учителка („Какво бихте направили, щото образованието да е приоритет в общината?"), лекар („Какво е мнението ви за приватизацията на лечебните заведения общинска собственост?") и бизнесмен („Законосъобразни ли са гласуваните от общинския съвет сделки?").

Ето как отговори Захари Георгиев на втория въпрос: „Не съм съгласен с превръщането на лечебните заведения в търговски дружества - здравеопазването не бива да минава към търговските дружества, защото системата изцяло се финансира от нашите здравни осигуровки и в някои случаи държавата поема допълнителни плащания към определени бюджетни заведения. Общинските здравни завадения включват и диспансерите, които не са подходящ обект за приватизация. Дали един здравен обект функционира по-добре като частен или като обществен/публичен, анализ може да се направи лесно, като се има предвид, че всеки дърпа „паричките" от касата. В тази връзка приватизацията не е панацея. Тя може да се окаже по-добра, когато мениджмънта на една общинска болница е лош, но въпросът съдържаше и друг важен елемент. Дали ще се приватизират или не здравните заведения, ще решава централната власт, но това трябва да стане след задълбочен и обстоен анализ. Ако се стигне дотам обаче, хората, които са в тази система, трябва да имат преференции, за да продължат да вършат там професията си. Условията трябва да са ясни и точни така, че ако след 10 години някой реши да превърне болницата в хотел, то сделката му да се развали, защото здравната система е в полза на обществото!".

Кандидатът на левицата обясни, че споделя справедливите искания на учителите, но настоява за реформа в образованието, като даде вече известния пример, че у нас на един учител се падат 4, 5 ученика за обучение, докато в Англия съотношението е 1:12, а средно за Европа е 1:15. При това голяма част от персонала у нас не е учителски, а чиновнически, или занимаващ се с дейности близки до обучението. По отношение на сделките, които гласуват общинарите, Георгиев обясни, че на първо място поставя обществения интерес, целесъобразността и законността на решенията, като даде редица примери по конкретен вот на съветниците от Коалиция за Пловдив през последния мандат на общинския съвет.

 



Още по темата: общо новини по темата: 2
19.10.2007 »
19.10.2007 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: