Ясно е защо над 1000 пловдивчани ще бъдат тествани за COVID-19

Автор: Георги Василев
Коментари (29)
14:39 / 30.04.2020
17158
Представително проучване и масово изследване на граждани за COVID-19 започва в Пловдив след малко повече от седмица. Това съобщи преди минути главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Изследването ще се прави в Пловдив, тъй като областта е представителна за България – има случаи, но няма големи огнища. Освен това в Пловдив има отлична координация между РЗИ, областния щаб, общината, университетите и болниците. Има и подходящи лаборатории.

"Целта е да получим представа за България колко хора са се срещнали с вируса, кога са се срещнали с него и какъв имунитет имат гражданите - дали имат изградени антитела. Така ще знаем къде се движим и къде се намираме. На нас ни трябват тези данни и обществото настоява за такава информация. До сега са правени изследвания, но само на отделни групи. Резултатите тук ще бъдат за цялото българското общество изцяло“, коментира Кунчев

Методиката е разработена от български епидемиолог, който е изкарал курс по приложна епидемиология и е водила подобни проучвания в Полша и Африка. За изследването ще трябват около 30 000 лева, които ще дойдат от Министерството на здравеопазването.

Все още няма налични китове за изследване, но според доцент Кунчев ще бъдат налични до 10 дни: "Искаме да вземем тестове, които са добри и работят. Ще направим всичко възможно да намерим такива, които отговарят на всички изисквания. Това са официални резултати, които ще бъдат изпратени и сравнени на тези с други страни по света“, поясни Кунчев.

Ще участват хора от всички райони в град Пловдив, като основната единица на изследването ще бъде домакинството - може сам пенсионер, родители с две деца, или домакинство от 14 човека в "Столипиново".

Проучването ще започне с анкета, в която участниците ще трябва да попълнят дали имат симптоми, дали са били контактни с болни хора или дали са били в чужбина. После ще се вземат пробите, които ще бъдат изследвани в УМБАЛ "Свети Георги“.

За целта ще бъде използвана лабораторията на болницата, която е в базата на бул. "Васил Априлов“, а не новата, която е в инфекциозна клиника. Обработката на тестовете ще отнеме също около 10-15 дни.


Виж коментарите (29)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).