ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възмезден ли е Митко Чорапа? И що е то пробация?
Автор: Цвети Тончева 12:25 / 18.06.2022Коментари (3)11335
©
Справедливо ли е наказанието заради Митко Чорапа? И получихме ли морално удовлетворение от решението на съда заради гаврата с талисмана на квартал "Капана"? Пловдивчани изригнаха тогава и масово излязоха да протестират срещу насилието, проявено от собственика на заведение Ивайло Пенов.

То беше заснето в клип, който бързо обиколи социалните мрежи. Стотици и хиляди тогава се възмутиха. Защото никой няма право да посяга на беззащитен човек, още повече, ако това е любимецът на всички в Капана Митко. Човекът кротко продава чорапи там, за да изкарва прехраната си.

През седмицата варненецът Ивайло Пенов, дошъл да развива бизнес в Пловдив, получи от съда 1.5 година пробация и 300 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Ще промени ли това наказание агресивния мъж, който заби една глава на Митко и разпиля чорапите му заради нещо си там?

За да се опитаме да си отговорим на този въпрос, Plovdiv24.bg изяснява какво представляват пробационните наказания, които съдът налага.

Първо, наказанията се следят стриктно от Областната служба "Изпълнение на наказанията".

Полагането на общественополезен труд може да става само на държавни или общински обекти. Те се определят от Областния пробационен съвет. За всяко осъдено лице се преценява кой ще е най-подходящият обект за неговия труд.

Осъдените да се трудят безплатно в полза на обществото нямат възможност да избират къде да изработят наказанието си. Положеният труд се отчита стриктно от домакина на съответния обект, като се проверява всяка седмица от служител на Пробационната служба.

Съгласно Наказателния кодекс, безвъзмезден труд в полза на обществото може да се полага от 100 до 320 часа годишно за не повече от три поредни години. Ивайло Пенов получи почти максимума от съда - 300 часа. Има правна възможност общественополезният труд да бъде в полза на пострадалите от престъпления. У нас обаче това не е възможно, тъй като обикновено жертвите се страхуват извършителят да влезе в дома им по някакъв повод.

При нарушаване на наложените пробационни мерки Областният пробационен съвет може да предложи замяна изцяло или отчасти на пробацията с лишаване от свобода.

Пробацията представлява система от мерки за въздействие върху правонарушителите, които се прилагат извън местата за лишаване от свобода. Пробацията се свързва с идеята за изпитване на нещо или на някого, за поставянето му на изпитание.

Тя е въведена за пръв път със закон през 1907 година във Великобритания. Днес се прилага в много страни, под различна форма и с различни мерки.

У нас пробацията е въведена като наказание през 2005 г. Налага се на лица, извършили престъпления с ниска степен на обществена опасност. По тежест стои непосредствено след наказанието "лишаване от свобода".

Съгласно Наказателния кодекс наказанието пробация е съвкупност от шест мерки - две задължителни /задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител/ и четири, които се налагат по преценка на съда: ограничения в свободното придвижване, включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие, поправителен труд и безвъзмезден труд в полза на обществото.

Да полагат общественополезен труд се налага и на известните. У нас Евгени Минчев прекара две седмици във варненския изтрезвител, метейки района и копаейки градинките, заради хулиганство и обида на полицай.

Джъстин Бийбър пък бе осъден да мете улиците на Лос Анджелис, за да овладее гнева си, макар и само 5 дни.

Музикантът Бой Джордж също  трябваше да събира боклук и мете улиците на Ню Йорк заради това, че повикал полицията в дома си, за да съобщи за фалшива кражба.

Бившият премиер Силвио Берлускони също бе осъден на обществено полезен труд. Той трябваше да се грижи за възрастни хора една година, заради данъчна измама.

В нашият случай Ивайло Денев ще се труди безвъзмездно 300 дни в полза на обществото. Това няма да се види от пловдивчани, тъй като той сега живее в София. И по закон ще изпълнява наказанието си по местоживеене. Ако обаче откаже, или се провали, го чака затвор. 

А Митко ще чака и парично обезщетение от него. Но за това ще се наложи да бъде заведено още едно дело. Защото такъв ни е законът.


Още по темата: общо новини по темата: 37
08.04.2024 »
22.10.2023 »
16.06.2022 »
16.06.2022 »
20.04.2022 »
25.02.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стига с тия касови апарати ве катили...плащал ли данъци не знам си какво..,да така си е по закон,НО,...човека изкарва 5 кинта на ден...голямата работа...нито краде,нито се дрогира,за разлика от мн други.Те тия с касовите апарати щото са мн изрядни...,нека си изкарва хляба с труд,голям праз.
0
 
 
Против насилието съм на 100%,но тоя Митко,плаща ли ДОД?Плаща ли осигуровки, или защото е Чорапа,к'ви данъци от чорап...Ще ми продава чорапи в заведението!Още малко и национален герой,ще излезе!Ай сиктир!
0
 
 
А Митко , кога ще си купи касов апарат и ще регистрира фирма , както бг законодателството...просто питам...защото за едни прослойки всичко е разрешено , но някой , който се бори легално ,ще трябва да плати сметката...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: