ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Втори проект за Стария Пловдив чака пари от японското правителство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 04:45 / 01.12.2007Коментари (0)1544
©
До средата на 2009 г. ще стартира реализацията на втори проект, финансиран от японското правителство за хармонизиране и благоустрояване на средата в Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив". Това съобщи проф. арх. Христина Станева, председател на ИКОМОС - България, пред участниците в Регионалния форум за изграждане на културен трансбалкански коридор между България, Румъния и Гърция, провел се на 16-17 ноември в Пловдив. Проектът кандидатства за финансова помощ на стойност 714 хил. долара под формата на техника и техническо оборудване на културни обекти в стария град по линия на донорската програма на правителството на Япония за опазване на световното културно наследство. Той сe явява продължение на приключващия в края на тази година проект за реставрация на седем къщи в резерват "Старинен Пловдив", финансиран с 1 млн. долара от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО.

Досието за новия проект беше разработено през 2006 г. по инициатива на почетния председател на ИКОМОС - Япония, проф. Акира Ишии и на проф. Христина Станева от българска страна. В края на миналата година то бе внесено за одобрение чрез Министерството на външните работи и японското посолство в София.

Наскоро експертна японска група е посетила на място стария град и вече подготвя доклад до външното министерство на Япония с конкретните финансови параметри на безвъзмездната помощ, съобщи Весела Илиева, директор на общинския институт "Старинен Пловдив". Тя посочи, че се кандидатства за техническо оборудване на двата най-големи реставрационни обекта по проекта на ЮНЕСКО - Баятова-Бакалови къщи и къща "Клианти". Възрожденският ансамбъл Баятова-Бакалови къщи, който вече е почти напълно обновен по проект на арх. Румяна Пройкова, се предвижда да бъде превърнат в Дом на наследството, където собствениците на стари къщи ще получават съвети и консултации, а посетителите ще научават подробни данни и факти за културно-историческото наследство на Пловдив. В двете пластично огънати една към друга къщи в подстъпите на Небет тепе освен постоянни експозиции ще бъдат създадени и "отворени" работещи ателиета за нагледно изработване на "реплики" от пловдивските старини, като необходимата реставрационна техника ще бъде доставена по японския проект.

Бъдещата адаптивна функция на къща "Клианти", която все още е в процес на реставрация по проект на арх. Вера Коларова, е център за интеркултурен диалог. За тази цел е необходима скъпоструваща съвременна апаратура за симултанен превод на осем езика и мултимедия. В новия проект също са включени оборудване за реставрираната къща "Георгиади" (Музей на Възраждането) - нови експозиционни витрини, аудиогидове и мултимедия, както и ефектно осветление и съвременно озвучаване на Античния театър и реставрационна техника за общински институт "Старинен Пловдив", с която да се облекчи поддържането на движимите и недвижимите паметници в стария град.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: