Втори фонд подпомага летище "Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:53 / 02.10.2015
4364
Когато един фонд носи името "Феникс", е показателно за това, че парите му ще отиват за някого, който трябва да възкръсва. Сега засега летище "Пловдив" все още не е фалирало. 

Но ако кредиторите му решат, могат да го обявят в несъстоятелност всеки момент. И имат основание за това - летището е голям длъжник.

"Феникс фонд" обаче няма намерение да покрива загубите на летището. Идеята на частните компании, учредители на фонда, е да запазят дейността му.

Логиката им е икономическа: има полети - има летище. Иначе това са само счетоводни активи: хубава писта, обновена сграда на терминала, добри условия за пътниците. И толкоз.

Вторият фонд

На 28 септември на аеропорта кацна 350-хилядният пътник на основната авиокомпания, която лети дотук - Ryanair. Ирландският нискотарифен превозвач всъщност е и част от проблема с летище Пловдив - ако той прекрати полетите си до летището, то ще изпадне в колапс. 

Ето защо "Феникс фонд" е обявил, че сега задачата му е да се наберат достатъчно средства, които да бъдат предостави на дъщерно дружество на Ryanair, което в замяна рекламира региона пред потенциалните пътници. 

Тази т.нар. маркетингова подкрепа, която авиокомпанията получава, всъщност представлява компенсация за евтините полети и е условие, което Ryanair поставя на всички летища, до които лети.

Идеята на членовете на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" е по-широка от привличането на средства само за летище "Пловдив". 

Целта им е чрез популяризация на Южен централен район на България да го превърнат в целогодишна туристическа дестинация. Компаниите, които участват във "Феникс фонд", най-голямата сред които е "Тракия икономическа зона", не могат да не са загрижени от досегашните взаимоотношения с Ryanair.

Още след стъпването на авиопревозвача в Пловдив през 2010 година общините от региона учредиха изисквания фонд за реклама на Пловдив, на региона и на България - "Фонд за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България". От бюджетите си те заделяха най-напред по 0.5 лева на човек от населението, а от 2015 година вноската в летищния фонд е вече 1 лев на човек от населението. Този общински фонд обаче невинаги бе най-изрядният партньор. И към момента задълженията му към рекламиращата фирма на Ryanair се изчисляват на около 300 хил. евро.

По-широка подкрепа

Авиопревозвачът също е длъжник на пловдивското летище, а то на свой ред изпитва финансови затруднения. В тази ситуация "Феникс фонд" не може веднага да се впише като решаващ фактор във взаимоотношенията с Ryanair. 

Защото няма ресурс за това - средствата във фонда се събират от членски внос и дарения, като цената на членуването е 100 лева месечно за малки фирми, 500 лева месечно за средни фирми и 1000 лева месечно за големи фирми. При обявения членски състав "Феникс фонд" не е в състояние да набере 50 хил. лева годишно от членовете си. Това обаче не е най-важното. 

"По-важно е ангажиране на гражданското общество за постигане на определен обществен интерес", казва управителят на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" Христо Коляшев. 

Той смята, че е добре, ако във фонда се включат и браншови организации, защото те имат огромен брой членове и по този начин ще се постигне масовото участие на хората.



Източник: в.Капитал

Виж коментарите (2)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).