ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Връчиха наградите "Христо Г. Данов"
Автор: Силвия Станева 20:37 / 14.06.2019Коментари (0)5557
©
Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижното отличие й бе връчено от министър Боил Банов на официална церемония в къща музей "Христо Г. Данов" в Пловдив, в рамките на инициативата "Пловдив чете".

 "За мен е чест, че връчвам юбилейната, двадесета голяма награда на един високо ценен не само в България български автор, какъвто е Теодора Димова", каза при връчването на престижното отличие министър Банов. "Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише", отбеляза Теодора Димова. С тези думи тя призова да не забравяме отговорността, която носим пред нашите предци. Сподели, че е силно развълнувана и трогната не само от високото признание, но и от факта, че се намира на метри от мястото, където е написан романът "Тютюн", вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

В тържествената церемония взе участие още председателят на журито, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която връчи наградата в категория "Издание за деца". 

Сред официалните гости на събитието бе Божана Апостолова, създател и съучредител на инициативата "Пловдив чете", в рамките на която се провежда церемонията по връчване на отличията.

Журито, в състава на което бяха Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, д.н. Силва Хачерян, началник отдел "Регионални дейности" в МК, проф. Светлозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов - преводач, д-р Иван Александров - директор на РБ "П. Р. Славейков" - В. Търново, доц. д-р Регина Далкалъчева, художник, както и Димитър Христов, писател и преводач, избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей "Христо Г. Данов" преди самата церемония.

Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата - художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Националната награда "Христо Г. Данов" е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата". Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

 

Ето и пълен списък на наградените:

 

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА "ХРИСТО Г. ДАНОВ" 2019

Националната наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Теодора Димова.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам". През 2006 г. "Майките" спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда "Хр. Г. Данов" за българска художествена литература. Романът на Димова "Влакът за Емаус" (2013) спечели наградата за проза на портал "Култура" за 2014 г. Последната й книга - повестта "Първият рожден ден", излезе в издателство "Сиела" в края на 2016 г.

НАГРАДЕНИ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ

Българска художествена литература

Чавдар Ценов - за романа "Накъде тече реката“ (Издателство "Жанет 45“)

Наградата се осигурява от Община Пловдив.

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова - за превода на "Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство "Агата-А“)

Хуманитаристика

Веселин Методиев - за книгата "Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Изкуство на книгата

Издателство "Колибри“ - за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца

Издателство "Лист“ - за поредицата "Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга

Предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев" на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека "Христо Ботев“ - Враца - за уебсайта "Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект "Карта на времето"

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра - за проекта "Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: