Вижте защо обявиха Пловдив за новото индустриално сърце на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
14:14 / 29.09.2016
17621
Пловдив е новото индустриално сърце на България. Тук най-големият проблем за работещата индустрия е липсата на квалифицирани кадри. Тези факти дискутира днес кръглата маса "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив". Подписан бе първият меморандум между Община Пловдив, представителите на бизнеса и Министерството на образованието и науката.

Образователно-индустриален борд, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели, беше официално създаден днес в Пловдив по време на конференция "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив".

Споразумението за неговото учредяване подписаха вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, кметът на града Иван Тотев, управителят на клъстер "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и икономистът от неправителствената организация "Индъстри уоч" Георги Стоев.

"Това е пилотен проект с амбиции моделът да бъде пренесен и в други области на страната. Бордът ще подпомага разработването на иновативни ефективни практики на сътрудничество между училищата и работодателите за преодоляване на недостига на умения на секторно ниво", заяви министър Кунева. 

"Той ще подсигурява вземането на информирани решения, свързани с изготвянето на план-приема в училищата и адаптирането на учебните програми. Ще съдейства за популяризиране на професиите и по достъпен начин ще подпомага с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. 

Този борд, с целия институционален и професионален ангажимент на участниците в него, ще съдейства за реализирането на успешни конкретни партньорства между работодателите и професионалните училища от областта", подчерта Меглена Кунева

"С него ние ще гарантираме, че няма да има оправдания за неслучващи се партньорства поради липса на желание, капацитет и ангажимент от страна на професионалните училища. Всякакви административни, правни и комуникационни въпроси ще могат да бъдат решавани с помощта и съдействието на образователно-индустриалния борд", каза още вицепремиерът.

Като министър се ангажирам чрез участието на представител на Министерството на образованието и науката в борда, че професионалните гимназии в региона ще бъдат много по-отворени и готови да посрещнат реалните нужди на бизнеса, каза министърът. 

План-приемът няма да се прави без да са отчетени по най-добрия начин потребностите на бизнеса. Професионалното образование не може повече да се развива на исторически принцип. То трябва да е отворено, гъвкаво и адаптивно към нуждите на бизнеса, както днес, така и утре. 

Трябва да се модернизира, а за това не са достатъчни усилията на държавата и общините, нуждаем се от силното съдействие на бизнеса, посочи още Кунева. По думите й професионалните гимназии се нуждаят от по-добра материална база, от квалифицирани учители в съвременни бизнес условия и от стипендии и общежития за учениците. 

Меглена Кунева беше категорична, че доброто професионално образование е възможен път за успешна професионална и житейска реализация и затова е необходима среда, която да привлече към него родители и ученици.

Вицепремиерът цитира данни, според които Пловдив, освен традиционните работещи индустрии - машиностроене, хранителна промишленост, селско стопанство, козметика и химия, в момента привлича нови индустриални компании, както и такива, специализирани в областта на информационните технологии и аутсорсинга, в които вече работят над 4 хиляди души. 

По думите й "Тракия икономическа зона", която е една от най-големите и бързо растящи индустриални зони в страната и в която има повече от 120 предприятия, в следващите 2 години ще има нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация. 

В същото време в област Пловдив има развита мрежа от професионални гимназии - 83, с над 10 000 ученици. 

"Важно е да събудим интереса на децата към специалности като "Производство на сладкарски изделия", "Промишлена електроника", "Технология на полимерите", "Мехатроника", "Технология на машиностроенето", "Кетъринг", "Ресторантьор", "Земеделско стопанство", "Мебелно производство", "Автомобилна мехатроника" и други, каквито кадри се търсят в зоната", каза още министърът.

На конференцията в Пловдив присъстваха над 120 работодатели и над 80 директори на професионални гимназии.

Виж коментарите (21)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).