ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте доклада от финансовата инспекция на Общината, завършила с 28 акта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 29.08.2011Коментари (1)4339
След извършена финансова инспекция в Община Пловдив са съставени 28 Акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Plovdiv24.bg се сдоби с текста на доклада, който публикуваме без корекции:


Резюме на доклад № ФИ 4 Пд - 0007/04.07.2011г. от финансова инспекция в Община Пловдив

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Реконструкция и изграждане на нова отсечка на бул."Руски" се установи, че на практика е реализирано субективното оценяване, поради липса на точни указания за определяне на оценката. В документацията е поставено ограничително условие -"наличие на собствена база за производство на асфалт с минимална производителност 60 тона/час, базирана на разстояние до 20 км. от гр.Пловдив и/или на 40км. по магистрала-Т7", което е дало предимство на Консорциум "Инжстрой - Драгиев и Ко", гр.Пловдив и необосновано е ограничило участието на останалите кандидати. Възложителят не е определил срок за приключване на работата на комисията. Нито един член на комисията не е подписал плика с техническото предложение и финансово предложение на Обединение "ПСК-Пътища-Пловдив". Комисията не е допуснала до участие ГД "Консорциум Еврострой" гр.Хасково и неоснователно го е отстранила от процедурата. Възложителят не е обявил решението си за класиране и не е изпратил информация до АОП в срок. За нарушенията не се съставиха 5 АУАН срещу Иван Чомаков и 22 АУАН срещу председателя и членовете на комисията, поради изтекъл 3-годишен давностен срок.
При проверка за законосъобразност на процедура за "Избор на консултантска фирма за упражняване на строителен надзор и технически контрол на обект: "Инженеринг - комплексно изпълнение проектиране и строителство на части от следните улици: бул. "Руски"; бул. "Васил Априлов; бул. "Марица - юг"; нова улица - подход към бул. "Менделеев", гр.Пловдив" се установи, че на практика е реализирано субективното оценяване, поради липса на точно определени критерии за оценка. Комисията е допуснала единствено кандидата Консорциум "Инжстрой - Драгиев и Ко", като след оценката на неговата оферта го е обявила за изпълнител на обществената поръчка. На 18.12.2006 г. е сключен договор със срок на изпълнение до 31.12.2009 г. на предложената от изпълнителя цена за всички обособени позиции на обществената поръчка 9 412 741лв. с ДДС в т.ч. предложена цена за обособена позиция №1 «реконструкция на бул. «Руски» 1 452 000 лв. с ДДС. Възложителят не е обявил решението си за класиране и избор на изпълнител в законоустановения срок. За нарушенията не се съставиха 2 АУАН срещу Иван Чомаков, поради изтекъл 3-годишен давностен срок от нарушението.

По време на финансовата инспекция се назначи вещо лице да извърши проверка на място и чрез контролно измерване да установи дали действително са извършени актуваните с Актове №1 обр.19 СМР за 1 489 386 лв. за "Реконструкция и изграждане на нова отсечка на бул. "Руски". Експертният анализ показа, че изпълнителят е изготвил технически проект на обекта, приет от Специализирания експертен съвет по устройство на територията при Община Пловдив на 23.04.2009 г. На базата на проекта, изпълнителят е изготвил количествено-стойностни сметки (КСС) по единични цени вече на стойност 3 805 952 лв. с ДДС ( без стойността на проекта). От представената документация за обекта, вещото лице не е могло да установи кога възложителят е получил КСС от строителя с по-високата цена от лимитираната и има ли решение как да продължи строителството при тази разлика в цената. Фактически от бюджета на Общината за реконструкцията на бул. "Руски" предстои да бъдат актувани и платени 3 805 952 лв. вместо договорените 1 452 000 лв. с ДДС. За обекта има подписан констативен акт образец 15 от 15.12.2010 г. Към датата на проверките на вещото лице, обектът е в експлоатация и има изпълнени СМР на стойност, значително надвишаваща първоначалната цена за обекта.

Наред с това при проверка на изпълнението на същия договор с Консорциум "Инжстрой - Драгиев и Ко" гр.Пловдив се установи противоправно причинена вреда на Община Пловдив на стойност 121 824 лв. Вредата е причинена вследствие на неизвършени СМР и СМР, изплатени по цени по-високи от договорените, за което се състави акт за начет срещу Елена Маргаритова, Радка Караиванова, Сава Дриев и Консорциум "Инжстрой - Драгиев и Ко" гр.Пловдив.

При проверка за законосъобразност на процедура за "Инженеринг-комплексен проект за инвестиционна инициатива, основен ремонт, реконструкция и преустройство на съществуваща сграда Градски дом на културата, гр. Пловдив" е установено, че без да е осигурено финансиране кметът Иван Чомаков е взел решение за откриване на процедура за обществената поръчка "чрез състезателен диалог". Въпреки одобрените средства от 200 000лв. за инвестиционен проект за "основен ремонт, реконструкция и преустройство на съществуващият строеж - "Градски дом на културата" по бюджета за 2006 г. и планово задание за инвестиционен проект, Иван Чомаков не обявява провеждане на открита или ограничена процедура за обществена поръчка, а излагайки мотив за липсата на условия за определяне на финансовата рамка за инженеринг (проектиране и строителство), взема решение за провеждане на "състезателен диалог". Установени са и процедурни нарушения, за които не се съставиха 6 АУАН срещу Иван Чомаков, поради изтекъл 3-годишен давностен срок.

На 31.10.2007 г. е сключен договор между Община Пловдив и ГД "Консорциум Актор" за "Инженеринг-комплексен проект за инвестиционна инициатива, основен ремонт, реконструкция и преустройство на съществуваща сграда "Градски дом на културата" гр. Пловдив" за 42 343 720 лв. без ДДС. При подписването на договора от ГД "Консорциум Актор" не е представен документ за регистрация на юридическо лице. Възложителят не е изпратил информация за договора до Европейската комисия. За нарушенията са съставени 2 АУАН срещу Иван Чомаков.

При проверка за законосъобразност на процедура за "Избор на консултантска фирма за строителен надзор на обект: "Инженеринг-комплексен проект за инвестиционна инициатива, основен ремонт, реконструкция и преустройство на съществуваща сграда "Градски дом на културата" Пловдив" се установи, че на практика е реализирано субективно оценяване, поради липса на точни указания за определяне на оценката. Възложителят не е определил срок за приключване на работата на комисията. За нарушенията не се съставиха 2 АУАН срещу Славчо Атанасов, поради липса на административно наказателен състав.
При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Реконструкция на бул."България" гр.Пловдив, част от път І-8 от републиканската пътна мрежа - части: Канализация, електрификация и телефонизация", се установи че на практика е реализирано субективно оценяване, поради липса на точни указания за определяне на оценката. Възложителят не е определил срок за приключване на работата на комисията. При отваряне на офертите приложенията към техническото и финансово предложение на Консорциум "Инжстрой инженеринг"гр.Пловдив и "Пи Ес Ай" АД гр.Стара Загора не са подписани от 3 членове на комисията. Кметът, преди произнасянето на КЗК по жалба от друг участник, е сключил договор с "Драгиев и Ко"ООД гр.Пловдив, като не е изпратил уведомително писмо до КЗК за това. За нарушенията не се съставиха 4 АУАН срещу Иван Чомаков и 5 АУАН срещу председателя и членовете на комисията, поради изтекъл 3-годишен давностен срок.
При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Избор на консултантска фирма за строителен надзор на обект: "Реконструкция на бул. "България", гр.Пловдив, част от път І-8 от републиканската пътна мрежа - части: Канализация, Електрификация и Телефонизация", се установи, че възложителят не е определил срок за приключване работата на комисията. При отваряне на офертите са подписани само пликовете с предлаганата цена, техническото и финансово предложение, без да са подписани приложенията към тях. Комисията неправилно е предложила за отстраняване "Пътинвестинженеринг"АД гр.София, който е получил необходимия брой точки на техническото предложение. Кметът не е уведомил участниците и АОП в законоустановения срок от издаване на решението за прекратяване на процедурата. Възложителят не е възстановил гаранции за участие в срок. За нарушенията не се съставиха 2 АУАН срещу Славчо Атанасов, 1 АУАН срещу Иван Чомаков и 10 АУАН срещу председателя и членовете на комисията, поради изтекъл 3-годишен давностен срок.

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Избор на консултантска фирма за строителен надзор за обект: "Реконструкция на бул. "България", гр.Пловдив, част от път І-8 от републиканската пътна мрежа - части: Канализация, Електрификация и Телефонизация" се установи, че възложителят не е определил срок за приключване работата на комисията. Възложителят не е изпратил уведомителното писмо до АОП в срок. За нарушенията не се съставиха два АУАН срещу Славчо Атанасов поради изтекъл давностен срок.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне без обявление" за "Реконструкция на бул. "България", гр. Пловдив, част от път І - 8 от Републиканската пътна мрежа - І-ви етап - Допълнителна работа - Преработка на проекта вследствие изготвената Етапна програма за реализация - Канализационен колектор - връзка бул. "България" - Северен обходен колектор; Светофарни уредби - І-ви етап - от Оранжериите до бул. "Васил Априлов" се установи, че без да конкретизира обстоятелствата възложителят е заявил, че се налага възлагане на допълнителни проектни работи, които не е могъл да предвиди. На 09.09.2005 г. след открита процедура кметът е сключил договор с ЕТ "АКС-Ю" гр. Пловдив. В договора е записано, че "Непредвидените, необходими или пропуснати части и детайли в проектите са за сметка на изпълнителя", поради което изборът на процедурата е незаконосъобразен. При назначаването на главен юрисконсулт Емилия Ласкова за член на комисията, същата не е представила декларация за обстоятелствата по чл.35 от ЗОП. Кандидатът ЕТ "АКС-Ю" не е отговарял на условията, но въпреки това комисията го е предложила за изпълнител. Изпратената информация до АОП е неточна и невярна, тъй като е посочено, че договорът е сключен след процедура за малка обществена поръчка, вместо процедура на "договаряне без обявление". За нарушенията не се съставиха 3 АУАН срещу Иван Чомаков, 1 АУАН срещу Емилия Ласкова и 6 АУАН срещу председателя и членовете на комисията, поради изтичане на давностния срок.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне с покана" за малка обществена поръчка за "Упражняване на авторски надзор по време на изпълнение на СМР за обект: "Реконструкция на бул. "България" гр. Пловдив, който е част от път І-8 от републиканската пътна мрежа" - от о.т.90 до о.т. 189 и проектни преработки по време на изпълнение на СМР" се установи, че съгласно договор с проектанта ЕТ "АКС-Ю" авторското право принадлежи на Общината, поради което обявяването на процедура за авторски надзор е безпредметно и незаконосъобразно. Договорът не е сключен в законоустановения срок след срока за обжалване на решението за изпълнител. Не е спазен срока за изпращане на информацията до АОП. Възложителят не е възстановил гаранциите за участие. В нарушение на НВМОП възложителят е възложил чрез "договоряне с покана" допълнителна поръчка на стойност над 50 % от основната. За нарушенията се съставиха 5 АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне с покана" за малка обществена поръчка за "Упражняване на строителен надзор при изграждане на светофарни уредби, тръбна канална мрежа за синхронизация на светофарните уредби и преустрйство на уличното осветление към обект: "Реконструкция на бул."България",гр.Пловдив, част от път І-8 от републиканската пътна мрежа, части Канализация, Електрификация и Телефонизация" се установи, че възложителят не е аргументирал мотивите за избор на процедурата и не е посочил обстоятелствата, довели до допълнителните непредвидени СМР и причините за тяхното възникване. За нарушението се състави АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Строително-ремонтни дейности за реконструкция на бул. "България - ІІ етап, гр.Пловдив" се установи, че комисията не е разгледала, оценила и класирала офертите в определения от възложителя срок. За нарушението на ЗОП не се съставиха 5 АУАН поради това, че деянието не е обявено за административно наказуемо. Сред показателите за оценка неправилно е включен "брой ангажиран персонал", тъй като е квалификационен критерий, а не параметър за изпълнение на обществената поръчка. За нарушението се състави АУАН срещу Славчо Атанасов. Комисията е допуснала до класиране "Пътинженеринг" ЕООД гр.Пловдив, който не отговаря на обявените условия. За нарушенията се съставиха 5 АУАН срещу председателя и членовете на комисията.

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Строителен надзор върху строително - ремонтни дейности за реконструкция на бул. "България" - ІІ-ри етап, гр. Пловдив" се установи, че сред показателите за оценка неправилно е включен "брой изпълнени договори за упражняване на строителен надзор върху подобен обект за последните три години ", тъй като е квалификационен критерий, а не е параметър за изпълнение на обществената поръчка. За нарушението се състави АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне с покана" за малка обществена поръчка с предмет: "Възстановяване на северното пътно платно на бул. "България в участъка - бул. "Васил Априлов" до ул. "Победа" се установи, че мотивите за избор на процедурата са неоснователни. Временната мярка "спиране" не следва да се разглежда като непреодолима сила, тъй като това е законово предвидена възможност в ЗОП, а не обстоятелство с извънреден характер. За нарушението се състави АУАН срещу Петко Атанасов - бивш зам. кмет, на когото са делегирани правомощия за заместване на кмета.
Открита е нова процедура с предмет, съдържащ се в предходно обявена обжалвана процедура, по която спорът не е решен. За нарушението се състави АУАН срещу Петко Атанасов - вр.и.д. "кмет".

Установено е разделяне на обществена поръчка, като участъкът от бул. "Васил Априлов" до ул. "Победа" е включен в проведена открита процедура за реконструкция на бул. "България". За изграждане на водопровод на същия участък е проведена втора процедура, което представлява нарушение на ЗОП. За нарушението се състави АУАН срещу Петко Атанасов - вр.и.д."кмет".

Участниците са уведомени за прекратяване на процедурата след изтичане на законоустановения срок. Възложителят не е възстановил гаранциите за участие в срок. За нарушенията се съставиха 4 АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне без обявление" за обществена поръчка за "Допълнителни довършителни работи за обект: Строително ремонтни дейности за реконструкция на бул. "България"-ІІ етап, гр.Пловдив, от бул."Васил Априлов" до ул."Полковник Бонев", се установи, че мотивите на възложителя за провеждане на "договаряне без обявление" са неоснователни. От тях не може категорично да се направи извод, че се е породила необходимост от допълнителни СМР. В дадените разпореждания не личи настъпване на непредвидени събития, а установяване на несъответствие между проекта и строителството към момента. За извършеното нарушение се състави АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на процедура чрез "договаряне с покана" за малка обществена поръчка за "Консултантска дейност и строителен надзор при изпълнение на допълнителни довършителни работи за обект: "Строително-ремонтни дейности за реконструкция на бул."България" - І І етап, гр. Пловдив" възложителят е заявил, че се налага възлагане на допълнителен строителен надзор, като не е аргументирал мотивите за избор на процедура и не е посочил обстоятелствата, налагащи допълнителна консултантска дейност и строителен надзор. За нарушението се състави АУАН срещу Александър Долев - зам. кмет, на който са делегирани правомощия за заместване на кмета.

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Строително-ремонтни работи за бул."България" - ІІІ-ти етап, гр. Пловдив", който включва: - изграждане на бул."България" - ІІІ етап с подмяна на водопровод, реконструкция на пътното платно след подмяна на водопровода, след изграждане на отводнителната канализация за повърхностни води, както и след СМР по част ЕЛ и Т. Рехабилитация на пътната настилка" се установи, че възложителят не е възстановил гаранциите за участие в законоустановения срок. За нарушението на ЗОП не се съставиха 2 АУАН срещу Славчо Атанасов, тъй като не е предвиден административно наказателен състав.

При проверка за законосъобразност на "открит конкурс" за малка обществена поръчка за "Упражняване на строителен надзор върху строително-ремонтни дейности за реконструкция на бул. "България" - ІІІ-ти етап, гр. Пловдив", се установи, че възложителят не е възстановил гаранциите за участие в законоустановеният срок. За нарушенията на НВМОП се съставиха 6 АУАН срещу Славчо Атанасов.

При проверка за законосъобразност на открита процедура за "Изработване на идеен проект за улица на кръстовище бул. "България - Рогошко шосе - моста на Адата" /ос.т.560 - до ос.т.463а, 463б/ и улица от ос.т. 436а до ос.т. 169а /кръстовище "ул.Брезовско шосе-бул.Северен/" се установи, че възложителят не е определил резервни членове на комисията. Възложителят не е възстановил в срок разходите за закупуване на документацията за участие и гаранциите за участие. За нарушенията не се съставиха 3 АУАН срещу Петя Гогова и Славчо Атанасов, тъй като не е предвиден административнонаказателен състав.

При финансовата инспекция се съставиха и връчиха 28 АУАН:
- срещу Славчо Атанасов - кмет на общината - 19 АУАН;
- срещу Александър Долев - зам.кмет на общината - 1 АУАН;
- срещу Петко Атанасов - бивш зам.кмет на общината - 3 АУАН;
- срещу председатели и членове на комисии - 5 АУАН.
- срещу Иван Чомаков - бивш кмет на общината - 2 АУАН (съставени и връчени при предишна финансова инспекция). 

За установената противоправно причинена вреда на Община Пловдив на стойност 121 824 лв. се състави и връчи акт за начет, съставен срещу Елена Маргаритова, Радка Караиванова, Сава Дриев и Консорциум "Инжстрой - Драгиев и Ко", гр.Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 2
29.08.2011 »
29.08.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От 25 кандидата за кмет, Слафчу ще е на 28 място!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Войната в Украйна
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Народен събор Пловдив 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: