ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Виктор Янков, "Пловдив 2019": Cultart не е типичен университет или училище
Автор: Цвети Тончева 08:27 / 02.05.2024Коментари (0)1522
©
Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Виктор Янков от Фондация "Пловдив 2019" за новия европейски проект - Cultart Pro, който спечели фондацията. Проектът е продължение на международната академия за културен мениджмънт Cultart.

Здравейте, разкажете ни повече за вашата работа в академия Cultart, академия за културен мениджмънт?

Тя стартира преди 2.5 години, като инициатива на "Пловдив 2019", заедно с още 5 организации от Австрия, Италия, Гърция и Северна Македония. През последните 2,5 години участваха 125 души от петте държави, като фокусът продължаваше дългогодишните усилия на фондацията да свързва образование и култура. В случая ние давахме възможност на 30 младежи от България до 35-годишна възраст да работят в реална среда в една от петте държави в рамките на 10 дни. Като всяка държава предлагаше обучение и нека ги наречем практики в пет различни области на това каква културна институция управляваш, в какъв културен сектор работиш.

В Гърция темата беше “Театър", в Италия темата беше “Архитектура и дизайн", във Виена “Визуални изкуства", “Музейно дело" в Скопие, и в Пловдив темата беше “Фестивали". Във всяка една от тези държави младежите работиха заедно с конкретна културна институция в рамките на своето обучение. В Пловдив това беше Държавна опера - Пловдив и фестивалът “Опера опън". Реално успяхме през тези две години да създадем една мрежа от млади хора  в петте държави, които обменят свои проекти, знания, заедно с конкретни професионалисти в дадената област, в която работят.

През 2023 г. фондацията спечели ново финансиране за продължение на академията Cultart, То е изцяло европейско финансиране по програмата “Еразъм плюс", който се  управлява  в България  от Центъра за развитие на човешките ресурси, защото академията покрива всички разходи, тя е безплатна за участниците в нея. Така че очакваме до края на 2025 г. да включим още млади хора  тези тренинги, тренинги по културен мениджмънт.

И сега обясните, моля ви, какво точно ще правят, какво ще представлява този образователен център?

Да, това е новото, в петте града ще създадем реални културни пространства, образователни културни пространства, в които ще се случват семинарите. В тях младите хора ще могат на ежеседмична база да се срещат с професионалисти в петте града. Пловдив създаде такъв модел на споделено пространство, да го наречем, в което ще се случват самите обучения. В Пловдив то ще бъде в Градска художествена галерия, в изложбена зала “2019" на “Гладстон". Но по-интересното е, че във всеки един град част от мрежата Cultart ще се създаде такова пространство.

Така че те ще бъдат като мрежа от образователни, културни центрове. Младите хора, които ще участват в програмата в рамките на 10 дни във всеки един от тези градове, ще се срещат с професионалисти и там ще бъдат обученията. Всеки един от тези центрове ще е на много комуникативно културно място, не само в Пловдив, но и във Виена, в Йоанина в Гърция, в Скопие и в Лече в Италия. Центровете отново ще бъдат с различни теми.

В Пловдив темата през 2025 г. ще бъде “Визуални изкуства, музеи и галерии", в Италия “Дизайн", “Визуални изкуства" във Виена и “Театър" в Гърция. Колегите от Македония вече са подготвили собствена тема, тя ще бъде “Фотография". Тепърва ще обявим всеки един от центровете и темите към които българите ще могат да кандидатстват, да участват.

Всъщност, тези хора, които са обучавани през тези 2 години в Академията за културен мениджмънт, те ли ще бъдат обучителите на новите хора, или специалисти?

Не, те ще се включат в организационната част, но ние каним винаги специалисти, които са в реалния сектор. Да кажем, ако в Пловдив темата беше миналата година “Фестивали", в рамките на тези дни, те се срещнаха с организаторите на големите фестивали в Пловдив. Бяха зад сцената на “Опера оупън", качиха се на Античния театър, видяха как се организира едно голямо събитие на Гребната база. Така че ние по-скоро целим студентите, да ги наречем, да имат реален достъп с професионалисти от сектора. Това се случва във всеки един от градовете.

Да, а после, каква ще бъде съдбата на тези обучени млади хора? Къде ще намерят своето място всъщност?

Ами Cultart протяга ръка, така де са каже от реалния сектор към младите хора, към младите професионалисти. Аз видях някои много добри примера, които институциите и организациите от другите държави наемат на работа тези хора. Защото много липсва, не само в България, този неинституционален мост между реалния сектор и образованието. Cultart не е типичен университет или училище, нашата цел е да направим връзката между реалния сектор и новите професионалисти.

Да, изградихме си някаква представа какво точно ще се случва. Ясно е, че това не е някакъв проект, който виси и не можем да си представим реално какво ще бъде изражението му.

Не. Cultart има свои информационни канали, които са много добре разработени вече. Сайтът Cultart Pro, в него е цялата информация, както и каналите ни в Инстаграм и във Фейсбук имат много последователи. В миналия проект само от България кандидатстваха 350 души да се включат. Интересът е много голям и аз се надявам, че през следващите две години ще успеем да намерим правилните хора от България. Ние знаем в сектора колко е важно, ако работиш като дизайнер или архитект, да видиш опита в чужбина, да се запознаеш с професионалисти от най-високо естество и да можеш да привнесеш тази добра практика в Пловдив, в България след това.

А къде могат да заявяват желанието си за включване кандидатите?

Изцяло онлайн се кандидатства, ние винаги правим много голяма и широка информационна кампания за това всеки да избере в кой град, в коя дисциплина иска да се включи.

Да кажете къде могат да ви намерят, все пак!

Както на сайта “Пловдив 2019", така и на отделния сайт на проекта Cultart, в нашите информационни канали също.


Още по темата: общо новини по темата: 957
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Народен събор Пловдив 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: