ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Великден по света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:15 / 24.04.2011Коментари (0)3188
© Plovdiv24.bg
По традиция у нас на един от най-хубавите пролетни празници - Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.

Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота.

Първото яйце задължително е червено - с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден.

Второто яйце - също червено - се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като се пожелават късмет и здраве.

Интересно е, че вечерта преди Великден яйца боядисват дори мюсюлманите роми.

На празника на Аленото яйце - Къзъл емурта, децата се чукат с тях, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелание за здраве.

В Родопите, особено в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на комшиите си мюсюлмани.

А в с. Драгиново пък българите, които изповядват тази религия, боядисват яйца, но на Гергьовден.

На другия край на света, в Австралия, са особено популярни шоколадовите и захарните яйца. Те се правят и много големи, и миниатюрни, във формата на зайче или билби - торбесто животинче, подобно на мишка, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им.

Празничното меню включва печено агнешко, телешко или пилешко със зеленчуци на скара - картофи, моркови, тиква, грах или броколи.

За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш "Павлова" от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Много популярни са горещите кифлички, с които австралийците закусват преди църква.

В САЩ семействата също непременно посещават църква. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци.

Децата получават кошнички, които "Великденското зайче" от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.

В Америка е много популярна и игра, при която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада.

Най-голямото такова състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца.

В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най-тачен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло.

Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото възкресение.

Само на този празник се поднася и специалният хляб "пасха", изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

За Великден шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните.

По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям, красив бонбон вътре.

Много старо и необикновено е и финландското ястие мямми - сладко печиво от ръжено брашно с препечен до кафяво малц.

Мямми се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво, и се поднася като десерт със сметана и захар.

Финландците посрещат Великден и с традиционната "пасха" - вид чийзкейк от извара и сметана, които се пресоват в специален съд с формата на пресечена пирамида. mammi 2

В Германия на Велика събота се устройва "погребението на постната супа жура", а сельодката, която също е част от постното меню, се закачва на дърветата.

Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.

На големия празник италианските католици непременно се гощават и с агнешко. За гарнитура се поднася печен в жар артишок - апетитно неаполитанско изобретение. То прекрасно си пасва с агнешки бъбреци, задушени със сирене, грах и яйца. Италианският великденски козунак се пече във формата на гълъб и се нарича "коломба"

Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица църковните камбани да напускат страната, за да "отидат" в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.



Още по темата: общо новини по темата: 37
25.04.2011 »
25.04.2011 »
25.04.2011 »
24.04.2011 »
24.04.2011 »
24.04.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: