ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Важен човек в Общината обясни кога светофарите наистина ще поумнеят и как трафикът ще намалее
Автор: Адриана Георгиева 08:55 / 23.12.2019Коментари (22)12045
© Plovdiv24.bg
Открай време се говори за облекчаване трафика в Пловдив с подобрена организация на движението и по-удобен градски транспорт. Затова репортер на Plovdiv24.bg потърси мнението на директора на ОП "Организация и контрол на транспорта инж. Пламен Вълков:

1. Кога ще поумнеят умните светофари?

- За "умни светофари“ се заговори с реализацията на системата за управление на трафика като част от транспортния проект, при което бяха модернизирани светофарните уредби на 50 кръстовища и беше изграден Центърът за управление на трафика.

Същевременно започна коренна промяна на организацията на движението в града. Не всяка реорганизация на светофарна уредба, която улеснява левия завой, обаче може да бъде определена като "умна“. На много невралгични кръстовища, сред които бул. "Княгиня Мария Луиза“, бул. "Цариградско шосе“, ул. "Кукленско шосе“ и бул. "Никола Вапцаров“, чрез полутурбинна организация на движението въведохме защитен ляв завой. Това доведе до около три пъти намаляване на пътнотранспортните произшествия.

Светофарите ще "поумнеят“, след като в центъра за управление се натрупа достатъчно информация за анализ, на базата на който се задават критерии и се вземат най-добрите решения от експертите.

2. Защо светофарните уредби работят по един и същи начин без значение кой поток е по-интензивен? Нали уж са умни, а всъщност работят по абсолютно един и същ начин, без да се съобразяват с натовареността на движението?

- Категорично заявявам, че светофарните уредби не работят по един и същи начин. С такова впечатление навярно остават участниците в движението в пиковите часове сутрин и надвечер, когато пловдивчани и жители на съседните селища отиват на работа или се прибират обратно по домовете.

От Центъра за управление на трафика (ЦУТ) осъществяваме наблюдение, което да осигури безопасен и синхронизиран трафик в града. С помощта на инсталираните по проекта видеокамери служителите ни в ЦУТ постоянно следят ситуацията на кръстовищата. Към Центъра за управление на трафика са свързани 70 светофарни контролера, 28 кръстовища са оборудвани с трафик детектори. В системата са интегрирани и 24 стратегически трафик детектори, разположени извън кръстовищата.

"Местно гъвкаво управление“ е въведено на едни от най-натоварените кръстовища – зададена е една виртуална рамка и трафик детекторите следят за наличието на превозни средства в нея, като е определено минимално и максимално време на зеления сигнал. Когато минималното време изтече и виртуалната рамка остане празна, зеленият сигнал в даденото направление се прекратява и се пуска следващото направление. Анализираме базата данни, за да предложим по-добри решения.

3. От Общината анонсираха промени в циклограмите на светофарите на най-оживените кръстовища в града – докъде стигна тази идея?

- Екипът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта“ работи много активно за облекчаване на трафика в координация със заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов. Сред набелязаните краткосрочни мерки са промените в циклограмите на светофарите.

В момента от Центъра се наблюдават 50-те кръстовища, реализирани по транспортния проект, като при необходимост според данните от трафик-детектора дис
©
Инж. Пламен Вълков
печерът може гъвкаво да смени програмата – примерно от 60:60 секунди зелен светофар в двете посоки да я замени на 50:70.

Това задължително се осъществява по предварително дефиниран, съгласуван и одобрен от Пътна полиция набор от циклограми (цикълът, в който се сменят цветове на светофарите в съответните посоки).

Заместник-кметът Чонов възложи на проектанти да оптимизират циклограмите на светофарните уредби на 10 големи кръстовища, които след експертен анализ са посочени като най-невралгични.

4. Как може да се разтовари трафикът в Пловдив?

- Правим всичко възможно това да се случи. От изключителна важност е да се подобри взаимодействието между всички структури, които имат отношение към трафика, и най вече с Пътна полиция. Първите стъпки са факт – в Центъра за управление на трафика вече всеки ден има техен служител. Освен внедряването на нови циклограми от вчера поставихме допълнителни светофарни секции за десен завой на 3 кръстовища. По възможност ще премахнем секциите за ляв завой на местата, където се образуват огромни опашки от чакащи. Целта ни е чрез въвеждането на така нареченото турбинно движение да увеличим пропускливостта на кръстовищата.

Движението ще се облекчи значително след изграждането на алтернативни пътни връзки, които са заложени в управленската програма на Община Пловдив.

Изключително сериозно работим и за подобряване на услугата, която предоставя общественият масов градски транспорт, така че повече граждани да предпочетат да пътуват с градските автобуси вместо с личните автомобили. Надяваме се пловдивчани скоро да усетят първите положителни резултати.


Още по темата: общо новини по темата: 993
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Сега по празници светофарите поумняха,защото простите граждани по села раждани си заминаха по родните места.1/3 от колите да изчезне и се усеща.Значи проблема не е в светофарите. И вие ако сте 4 човека в тристаен апартамент...сутрин в кенефа ще се нагласят е,кой кога.Ама да ви дойдат още 4 на гости...със сигурност някой ще опикава пижамата.То и с града е така.Тези улици не са мръднали на ширина откакто са проектирани преди 40-50 г.Някъде и да има малко разширение,то не се усеща щото колите сигурно са тройно повече за 30г.Е как искате да няма трафик.Отделно,че голяма част на зелено все още чатят...
+1
 
 
Къде са тези допълнителни секции нещо не ги виждам много е т.. тоя
+1
 
 
Когато възложиш на милиционер(и) да свършат работа, за която се иска акъл... :) Да се надяваме, че следващите 30 години ще съберат необходимото количество информация, за да си направят анализите и центърът за "управление" най-накрая да си заслужи и оправдае името... :)
+1
 
 
НЯМА УМНИ СВЕТОФАРИ В Пловдив КАК НЕ ТЕ Е СРАМ ДА ЛЪЖЕШ Г-Н ПОРЕДЕН ПАРАШУТИСТ
+9
 
 
От прочетеното става ясно че "мозъка" на светофарите са няколко общински експерта и няколко експерта на пътна полиция. Сами всички могат да си направят сметка за "капацитета" на този "мозък" и до колко той може да поумнее. И тъй между редовете..... "от Центъра се наблюдават 50-те кръстовища, реализирани по транспортния проект, като при необходимост според данните от трафик-детектора диспечерът може гъвкаво да смени програмата"..... и ..... "Това задължително се осъществява по предварително дефиниран, съгласуван и одобрен от Пътна полиция набор от циклограми". Възниква въпроса - по колко циклограми има изработени и одобрени за дадено кръстовище? До колко гъвкави са всъщност диспечерите? Няма да се учудя, че ако за някои от кръстовищата има само по една или най-много две циклограми между който диспечерът може да избира.... пък после защо гражданите имали грешното впечатление че светофарите работят по един и същи начин. "Светофарите ще "поумнеят“, след като в центъра за управление се натрупа достатъчно информация за анализ, на базата на който се задават критерии и се вземат най-добрите решения от експертите." Прочутият център за управление на трафика заработи в началото на 2016-та година. Съвсем скоро ще станат четири години. Колко време още ще е нужно за да се натрупа тая база данни? Трудно ми е да повярвам че за всичкото това време не се натрупа достатъчно информация въз основа на която да се предложат малко повече циклограми за одобрение от пътна полиция. Но от думичката "експерти" всичко става ясно - те са "мозъка" на светофарите - държавните експерти.
на 23.12.2019 г.
+2
 
 
В 99% от колите пътува по 1 човек.... това е основният проблем на града: безсмисленото бръмчене със стари таралясници. И гръмкото "аз ли бе? ти как ме виждаш мен да се кача в рейса????"
+3
 
 
Да си ви кажа честно, аз бих вдигнат телефона и бих поканил група експерти от София или друга страна с голям трафик. Няма как тези хора да не са с по-голям опит и идеи. Не е срамно, даже полезно някой да ни покаже топлата вода.
+5
 
 
Давам акъл безплатно; тури един човек сутрин да гледа на изток в 7 и 15 и ще ме видиш мен и още 1 000 коли как правим десен от средна лента към завод Чайка и Бриколаж без да пречим на никой. Тва за инжинера дето събира инфо за анализ. Светофарчето на завод Чайка беше мн. необходим, на завод Ален мак в неделя е изключен, на ТЕЦ-а в неделя е изключен?? Инжинерче, чукнах ти на профила ми ти си пълен анонимник бе, ко си работил преди, къф ти е поминака?
+7
 
 
дайте някой лев на едно студентче по програмиране-ама 5-10 хил лв не 20 млн и то ще направи една проста програмка ,коята с камери да следи и да контролира 30 най-важни кръстовища.Колко е камерата да следи колите и ако в едната направление има задръстване да изменя циклограмата и да пусне колите там където са повече.Същата програма следи група от кръстовища,за да маоже една кола като хване зелено на първото да кара така през целия град-зелена вълна.И това е-няма 30 човека да се зверят в мониторите няма милиони профукани в испански фирми.
+6
 
 
Т.е., признават си, че досега явно са ни лъгали. Ужким светофарите бяха умни, а коментиращите глупави. Май излиза точно обратното.... Чакали да се натрупа информация. Ние чакаме умни хора да започнат да заемат определени постове, че ни писна от калинки с фалшиви дипломи и некадърни приспособенци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: