ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив повишават сексуалната култура на младите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 20.11.2015Коментари (1)6363
©
Проект "Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години" по Програма "Инициативи за обществено здраве" спечели УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. 

Това съобщи на начална пресконференция днес Момчил Мавров - заместник-директор по административните и икономически въпроси на лечебното заведение.

Статистиката, съобщена на пресконференцията, показва, че през 2014 година 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са под 14-годишна възраст. Един от основните медико-социални проблеми в България е това, че "Деца раждат деца!", подчертаха от Университетската болница в Пловдив.

Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите, така и на ражданията сред юношите. Това от своя страна води до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. 

В същото време в България около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово предаваните заболявания.

Чрез реализирането на проекта ще се създаде специализиран център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве, както и за превенция на сексуално-трансмисивните заболявания при деца и юноши от 10 до 19-годишна възраст с акцент върху уязвимите групи и ромското население.

Той ще осъществява дейността си на територията на Клиниката по Акушерство и гинекология в База 2 на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, на адрес бул. "Пещерско шосе" 66, ет. 3. 

Сред основните предвидени дейности на центъра са изследване на млади хора за сексуално предавани инфекции, предоставяне на медицински и психологични консултации, провеждане на мероприятия със здравно-образователна цел.

Целите на проекта са да се подобри достъпът до и качеството на медицинските и психологични грижи за сексуално и репродуктивно здраве на юноши на възраст от 10 до 19 години; да се повиши достъпът до медицинска информация по проблемите на сексуалното и репродуктивното здраве и да се осигури превенция на уязвимите групи от сексуално-предавани инфекции. 

Целевите групи обхващат деца и млади хора на възраст между 10 и 19 години, деца и млади хора, живеещи в малки и отделечени места, семействата, медицинските специалисти и обществото.

За дейността на Центъра е предвидено да се използват 2 акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и конферентна зала, които ще бъдат напълно обзаведени и реновирани в рамките на проекта.

Ангажирани са висококвалифицирани специалисти, служители на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, сред които
©
четирима лекари акушер-гинеколози - доц. д-р Екатерина Учикова, доц. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев, три акушерки - Дора Мрянова, Милена Сандева и Петя Запрянова, и един психолог - Златина Милчева.

Очакваните резултати от дейността на центъра са повишаване на здравната и сексуална култура на целевите групи, предпазване от нежелана бременност и възможност за планиране на зачатието, намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст, превенция на сексуално-трансмисивните инфекции и намаляване на честотата на репродуктивните неуспехи, по-прецизна диагностика на заболяванията, водещи до репродуктивни проблеми, както и навременно диагностициране и предписване на подходящо лечение на заболяванията през пубертетно-юношеските години, което ще доведе до правилно развитие на индивида и формиране на сексуалното му поведение.

Проект БГ 07-75 "Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години", по програма BG 07 "Инициативи за обществено здраве" се осъществява с финансовата подкрепа на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Той е на обща стойност 357 282,93 лева, от които 100% са безвъзмездна финансова помощ. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е за циганите. С норвежки пари се намалява броя на циганчетата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: