ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив почетоха паметта на загиналите британски военни по време на войните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 12.11.2023Коментари (0)1652
На Британските военни гробища в Централен траурен парк в Пловдив днес се състоя Годишна възпоменателна церемония в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба на родината. Тя се организира ежегодно от Посолството на Великобритания. По традиция церемонията се провежда в най-близката неделя до годишнината от края на Първата световна война, която приключва на 11 ноември 1918 г. В нея се почитат загиналите воини както в тази война, така и във всички след нея.

Деня на паметта (Remembrance Day) е част от националната култура и гордост за всеки истински британец. Основният символ на празника са червените макове, които символизират маковите полета на Фландрия, където са погребвани загинали войници. Паметниците се обкичват с венци с макове, но за разлика от България те са от хартиени цветя.

Церемонията на Британските военни гробища в Пловдив започна точно в 11 часа. Там се намират останките на 56 военни. Гробището е оградено със зид и е изрядно поддържано. Теренът е предоставен безвъзмездно от община Пловдив. Голяма част от гробовете са на редници на възраст до 25 години.

На церемонията днес за Деня на паметта присъстваха Н. Пр. г-н Роб  Диксън – посланик на Великобритания, Н. Пр. г-жа Мартина Фийни – посланик на Ирландия, Свещеник Патрик Ирвин, подполк. Кристофър Самърс - Аташе по отбраната в посолството, Томас Андерсън офицер – летец от Кралските военновъздушни сили, представители на Посолство на Негово Британско Величество, военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции на Българската армия и британски граждани.

Община Пловдив беше представена от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, а Областна админидстрация от Маргарита Вранкова - началник -отдел КЕИ. Присъстваше и директорът на ОП Траурни дейности – Коста Попов.

Възпоменателната церемония в Пловдив включваше четене на молитви и части от поеми, свързани с героично загинали за родината, минута мълчание, траурни фанфари, произнасяне на молитвата "Отче наш“ и полагане на венци и цветя. Всички присъстващи носеха червен мак на ревера си, на всеки от гробовета в Британските военни гробища имаше поставен мак.

Тази традиция съществува повече от сто години, като първата подобна акция е организирана на 11 ноември 1919 г. Първоначално е свързана само с Първата световна война, която не само отнема живота на повече от 700 хиляди британци и над 100 хиляди души от тогавашните колонии на Британската империя, но и до голяма степен променя по-нататъшното развитие на самата Великобритания. На по-късен етап, повече от шест десетилетия, 11 ноември се чества като единен ден за възпоменание на загиналите във всички войни и военни конфликти.

В 11 часа, в съответствие с традициите на Деня на паметта, който отбелязва прекратяването на огъня в началото на единадесетия час от единадесетия ден от единадесетия месец на 1918 г., в цяла Великобритания се отдава почит с военни церемонии и минута мълчание. Символът на тази дата са червените макове, които напомнят за пролятата кръв.

В Деня на възпоменанието военнослужещи и ветерани от войната се събират пред паметници на загиналите войници в цяла Великобритания. Кралското семейство традиционно участва в главната церемония в Кенотафа в центъра на Лондон - аналог на Гробницата на Незнайния войн.

Според легендата след битките по време на Първата световна война по нивите цъфтят диви макове. И едва с времето, когато земята излекува раните си, цветята изчезват от нивите. Счита се, че най-вероятно този символ е възникнал от стихотворение на Джон МакКрей: "Във Фландрия маковете цъфнаха отново, сред кръстовете, които стояха ред след ред“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Арести по подозрения в шпионаж за Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: