ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив готвят нещо невиждано досега. Тежко им на всички, които газят закона
Автор: Цвети Тончева 14:26 / 10.02.2024Коментари (4)13865
© Plovdiv24.bg
Споразумение на община Пловдив с МВР осигурява нов вид видеонаблюдение в областния град. Съгласно него, близо 2000 камери ще наблюдават в реално време кръстовищата за пътни нарушения, за издирвани автомобили, за неправилно пресичащи хора, битови престъпления, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и всякакви други нередности, съобщиха за Plovdiv24.bg от общинската администрация. 

Системата ще бъде тествана, а данните ще се обобщят, за да бъде проектирана правилно тя.

Преди около месец директорът на ОДМВР старши комисар Георги Чергов информирал кмета на Пловдив за наличието на два сървъра със специализиран софтуер, който е свързан с видеонаблюдение. Сървърите, които са получени в МВР, са по Плана за възстановяване. Единият от тях отива в Русе, а другият е предвиден за Пловдив.

"Трябваше да го подпишем това споразумения с МВР, за да можем да го използваме и да го вземем тук, като имаме възможност в момента да присъединим съществуващите камери, но не всички, тъй като не всички отговарят като стандарт, и като версии на изискванията на сървъра и на специализирания софтуер за него. През системата едновременно могат да се наблюдават над 100 камери. Те автоматично ще известяват структурата на МВР за всякакви нередности, в реално време", поясни зам.-кметът по транспорт Темелков.

Видеонаблюдение ще може да се осъществи обаче едва след като бъде приет законът на национално ниво. 

Това ще бъде пилотен проект за Пловдив, за да може големият проект за видеонаблюдение за град Пловдив да бъде стандартизиран и да бъде направено нещо подобно.

Идеята не е да се следят хората, а да има наистина поглед върху критичните точки в града, местата, където се случват гонки и престъпления, откраднати автомобили, неправилно паркирали автомобили и т.н. Ще се следи за конфликти, за побоища, за скандали, софтуерът е много комплексен. 

Нарушителите ще си получават глобата дигитално. Няма да има подаване на сигнали, изчакване и дълги процедури. Няма да се търсят записите от камери при поискване и да се чака, както досега.

"Досега това ставаше при поискване, то няма и как да обследваме целия град в реално време с човешки ресурс, ние трябва да наемем 2000-3000 човека, за да се случи това нещо. Тоест, вече няма да го има това - на това кръстовище стана катастрофа, моля, ако имате възможност да ни дадете записите от камерите. Или, тук имаме някаква нередност, моля да ни дадете този запис. И ние ходим, сваляме го и го пращаме, което, може сами да се досетите, колко време отнема.

Сега това нещо, с този софтуер, ще бъде прекратено. Това са нишови софтуери, изключително професионално направени. Софтуерът е израелски, не е някакъв случаен, който анализира много-много ситуации и детайли, включително изгражда и анализ на трафика в реално време. Тоест, ние ще можем да получаваме данните в абсолютно реално време на трафика - къде има по-големи задръствания, къде има по-малко, как можем да пренасочим умно трафика.

Сегашните камери, както ви казах, не го правят. Не критикувам назад, просто ви казвам какво търсим занапред като резултат, много по-ефективен резултат, много по-бърз. Тоест, събирайки данните за последните няколко седмици, ние можем да седнем и да разгледаме, и да кажем, вижте тук един пътен знак трябва да се обърне. Или това трябва да се направи синя зона, или тази улица да стане еднопосочна. Или тук ни трябва нова инфраструктура вече и няма накъде да ги отпушим. Затова приоритетно проектираме в този район нова улица. А не някакви предложения ей така от въздуха да идват, ама тук трябва май нова улица. На базата на математиката и данните, ние ще трябва да имаме точни и ясни решения", обясни зам.- кметът.

В проекта за видеонаблюдение, който е от преди 4-5 години, са заложени 1500 камери. В последните пет години обаче градът ни се разрасна и трябва да се мисли и за следващите 10-ина години, заради развитието на новите райони като “Коматево", “Остромила", с нова инфраструктура. Там сега се предвижда монтаж на такива камери, които с едно захранване и с един кабел да се включат в системата за видеонаблюдение, без да има нужда от някакви усложнени процедури, разрешения и всичко останало. Ще има възможност и за инстантно надграждане на тази система, вместо да се търси ново финансиране и нови проекти.

Ще се ползват добрите примери, като този на Бургас, където вече има 1200 камери и много добър център за видеонаблюдение.

С новия проект ще се намалят разходите за общинска охрана, общинска полиция, плюс нали тези за компютри, за техника, за трасета, за наеми за Интернет, които сега са около 4 млн. лева на година. Този човешки  ресурс може да бъде вложен в много по-смислени неща, а старата им работа да бъде заместена от едни интелигентни камери, едно добро видеонаблюдение.

Общината няма намерение по никакъв начин да гони тези хора. Напротив, те ще бъдат включени в много по-критични зони, там където е нужна човешка намеса, където е нужен диалог. Ето по този начин ние ще можем да направим баланс между инвестицията и пестенето на средства за други цели, увери зам.-кметът.  Камерите ще вършат елементарната работа, която тези хора са вършили досега, а те ще вършат по-сложна.

Предвижда се Центърът за управление на видеонаблюдението да бъде в ДЦК-то до “Лайпциг", той ще се управлява от качествени специалисти. Смята се, че там е мястото, което ще осигурява много добра свързаност и специални трасета.

Подобен модел на управление има в Лондон.

Така Пловдив става зона за спокойствие и комфорт. Пловдивчани ще са спокойни, че като си пуснат детето в Цар Симеоновата градина, там ще има 50 камери, които ще следят за конфликти.

Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов поясни за медията ни, че към момента се подготвя юридически споразумението и са в процес на техническото осъществяване на проекта. Към мрежата им се изгражда един софтуер за допълнителен анализ. Идеята е да има споделяне на данни в реално време, от тяхно работно място да се достъпва до общинските охранителни камери.

Камерите, които общината има и които работят, ще бъдат използвани, но предстои и поставянето на нови.

Всички се надяват в най-скоро време споразумението да се подпише. Предполага се, че това ще стане в рамките на няколко месеца.


Още по темата: общо новини по темата: 64
06.04.2024 »
04.04.2024 »
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 10.02.2024 г.
0
 
 
Идейно звучи добре , но всички знаем , каква ще е реализацията - доколко си спомням лаптоптите с мощни видео карти , май само за видеа ги искаха - дори не виждаме поне малко да се работи по жп линията централна гара - филипово ... А иначе на практика звучи , ще поднемим едни камери с други , ще купим адски скъп софтуер и толкова - положението ще си по-старому... И пак ще само НАБЛЮДЕНИЕ и скъпи снимки - нищо друго не се чува - примерно като за наказания в реално време ...
+3
 
 
Много "мислят", много говорят и накрая винаги е едно голямо НИЩО!
+3
 
 
Все пак сме градът на пилотните, идейните и всякакви други проекти, няколко от които почти реализирани.
0
 
 
Отиваме към тотален Биг Брадър.Вече ако някой се сбие робота ще ни глобява.Не дай Боже някой да се изпикае някъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: