ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учени от МУ-Пловдив впечатлиха Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:41 / 03.10.2023Коментари (0)1088
Медицински университет – Пловдив посрещна ръководството на Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии (HaDEA): г-жа Марина Дзанки - директор на Изпълнителната агенция, г-жа Катлийн Енгелбош - началник на отдел “Дигитализация, индустрия и космос" и г-н Анджело Марино - началник на отдел “Здравеопазване и храни". 

От българска страна те бяха придружавани от: г-жа Кристина Ескенази - Председател на Българския клъстер по здравеопазване и науки за живота, член на УС на Клъстер Изкуствен интелект. Национално контактно лице на Хоризонт Европа, Клъстер "Здраве“, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Марияна Хаманова - Изпълнителен директор на Клийнтех България – официален партньор на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и Димитър Димитров - Председател на УС на Клъстер Здраве и науки за живота, AI Клъстер България, Основател на Venrize & Micar21.

Проф. д-р Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска дейност в МУ-Пловдив и директор на Симулационния тренировъчен център, представи висшето училище и успехите на академичната му общност, като изтъкна уникалната научна инфраструктура и творческата научна атмосфера, която насърчава проявите на учените. 

Проф. Маринов се спря на участието на Университета в значими национални и международни проекти и подчерта, че дигитализацията е ключът за неговото ускорено възходящо развитие. Медицински университет - Пловдив има 15 центъра, които са образователни и научни инфраструктури, разполагащи с най-съвременна апаратура и модерни технологии, даващи възможност да се обучават студенти, докторанти и специализанти от високо квалифицирани кадри. Внедряването на най-модерните дигитални продукти нареждат Университета на челно място в персонализираното обучение по медицина.

Постиженията на учените по проект Център за компетентност “Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" бяха представени от д-р Мария Ивановска от Катедрата по медицинска микробиология и имунология "Проф. д-р Елисей Янев“, която е носител на наградата Питагор за млад учен. Гостите бяха впечатлени от дейността, успехите и професионализма на екипите, които работят по този проект, както и от отличната презентация на д-р Ивановска.

По време на срещата се обсъдиха възможностите за сътрудничество и бъдещи участия в съвместни проекти. Двете страни намериха общи цели и взаимен интерес за изграждане и поддържане на добри и ползотворни взаимоотношения.

В едната лаборатория по проекта делегацията се запозна с изградената Система за клетъчно сортиране в Катедрата по медицинска микробиология и имунология "Проф. д-р Елисей Янев“, използвана за изследване на минимална резидуална болест при деца с остра лимфобластна левкемия. 

Втората лаборатория, работеща по проект ПЕРИМЕД, която гостите посетиха, беше Лаборатория "Лекарстводоставящи системи и персонализирана медицина“ – Медицински колеж на МУ – Пловдив.

Проф. Маринов представи на гостите Симулационния тренировъчен център, който е единственият в Източна Европа и е един от шестте в Европа, акредитиран, а наскоро и реакредиран от Американския колеж на хирурзите (American College of Surgeons). Проф. Маринов подчерта ролята на медицинските симулационнитехнологии за дигитализацията на практическото обучение на студентите. 

Срещата приключи с общо удовлетворение от споделените успехи, планове и идеи и с надеждата, че бъдещото сътрудничество  ще бъде ползотворно и за двете страни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олимпийските медалисти на Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: